Pápež František: Konflikt medzi Izraelom a Hamasom prekročil hranice vojny k TERORIZMU!
24 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Pápež František v stredu uviedol, že situácia na Blízkom východe sa posunula od vojny k terorizmu. Povedal, že izraelské aj palestínske komunity trpia a vyzval na mier, informuje POLITICO.

Od vojny k terorizmu

Pápežovo vyhlásenie prišlo po tom, čo sa stretol s dvoma oddelenými delegáciami, jednou zloženou z Izraelčanov, ktorých príbuzných zadržiava Hamas, a jednou z Palestínčanov s príbuznými zadržiavanými v izraelských väzniciach.

V prejave na Námestí svätého Petra vo Vatikáne v stredu hlava rímskokatolíckej cirkvi povedala, že obe komunity „veľmi trpia“ a dodal, že na Blízkom východe „sme prekročili hranice vojen“ a sme v „terorizme“, píšu Avvenire, talianske noviny pridružené ku Katolíckej cirkvi.

Pápež tiež vyzval na pokojnú modlitbu: „Modlime sa za palestínsky ľud, modlime sa za izraelský ľud, aby nastal mier." Dôrazne vyzval prítomných, aby nezabudli na obete konfliktov v iných častiach sveta, „najmä na drahé národy Ukrajiny, mučenú Ukrajinu“.

Izrael a Hamas sa dohodli na prímerí. Daňou bude výmena rukojemníkov
Päťdesiat rukojemníkov držaných v oblasti Gazy bude prepustených v rozmedzí štyroch dní za stopäťdesiat väzňov držaných Izraelom. Počas tejto doby bol prisľúbený zo strany Izraela úplný kľud zbraní. Izrael a Hamas hovoria o výmene jedincov, ktorí... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Dušan Janek

Bezodné krviprelievanie

Komentáre pápeža Františka prichádzajú po dohode dosiahnutej medzi vládou Izraela a Hamasom, v rámci ktorej bude podľa správ médií prepustených 50 izraelských rukojemníkov výmenou za prepustenie 150 palestínskych väzňov.

Začiatkom tohto mesiaca pápež zopakoval svoju prosbu o ukončenie nepriateľstva medzi Izraelom a Palestínou a vyzval na „oveľa viac“ humanitárnej pomoci pre Gazu.

Militantná odnož palestínskej skupiny Hamas spustila 7. októbra útok na Izrael z pásma Gazy, pričom zabila najmenej 1200 ľudí a zajala stovky rukojemníkov.

Odvtedy Izrael podniká odvetné útoky na obkľúčenú enklávu, pričom podľa palestínskej samosprávy a ministerstva zdravotníctva v Gaze zabil viac ako 11 000 Palestínčanov.

Šance na udržanie mieru na Blízkom východe sú takmer zmarené. Vinníkom sú USA, tvrdí Putin
Jednostranné diplomatické konanie USA nedáva žiadnu šancu na mier v oblasti Blízkeho východu. Ako sa vyjadril na krízovom stretnutí BRICS prezident Putin, jednostranné diplomatické konanie USA marí akúkoľvek šancu na mier v oblasti Blízkeho... Čítať ďalej
22 | 11 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik