Obvinený vyšetrovateľ s kráľovským platom! Obyčajní policajti sú v šoku
20 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Právnická kancelária Dentons sa „preslávila“ tým, že v nej pôsobili Daniel Lipšic – dnes špeciálny prokurátor a Peter Kubina. Obhajca tzv. kajúcnikov a tiež čurillovcov. Tí sú obvinení z manipulácií s trestnými konaniami, pri čom mohli využívať pomoc spolupracujúcich obvinených. Spája ich obhajoba cez právnickú kanceláriu Dentons a advokáta Kubinu. Ten sa prezentuje aj na sociálnych sieťach. Naposledy veľmi zaujímavým rozhodnutím súdu, ktorý rozhodoval o odvolaní jedného z tzv. čurillovcov.

Mašín sa proti postaveniu mimo službu odvolal a Okresný súd Bratislava IV o ňom rozhodol. Advokát Kubina rozhodnutie zverejnil a vďaka tomu sa dostali na svetlo sveta zaujímavé informácie, okrem iného aj o Mašínovom príjme. Medzičasom sa na podporu čurillovcov rozbehla verejná zbierka, ktorá má „morálne podporiť čestných vyšetrovateľov“

Postavený mimo službu

Toto rozhodnutie padlo po tom, čo sa Mašín Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) postavený mimo službu, proti ministrovmu konaniu odvolal.

Vo svojom odvolaní argumentoval, že ako príslušník elitnej NAKA požíva status chráneného oznamovateľa a ruka ministra na neho nemala právo siahnuť a bratislavský mestský súd mu dal za pravdu minimálne dovtedy, kým nepadne právoplatné rozhodnutie, či bolo rozhodnutie o jeho postavení mimo služby zákonné. Jeho advokát na Facebooku zverejnil toto rozhodnutie.

BOMBASTICKÉ titulky v médiách nezabrali! Ministerstvo vnútra reaguje na rozhodnutia súdu
Ministerstvo vnútra podáva odvolania voči rozhodnutiam súdov v prípadoch príslušníkov PZ postavených mimo služby. Ministerstvo vnútra podalo ako prvé odvolanie voči uzneseniu Mestského súdu Bratislava IV v prípade Branka Kišša. Trvá na tom, že v... Čítať ďalej
17 | 11 | 2023 | Tiana Zaťková/TASR

„Zaknihoval si“ víťazstvo

„Dnes (vo štvrtok, 16. 11., pozn. red.) Mestský súd Bratislava IV vyhovel podstatnej časti nášho návrhu na vydanie neodkladného opatrenia a rozhodol, že do práce sa po krátkej pauze vracia aj vyšetrovateľ Štefan Mašin. A odôvodnenie tohto rozhodnutia, ktoré je podľa mňa mimoriadne kvalitné, naozaj stojí za prečítanie - odporúčam najmä body 15, 16, 17, 19, 20, 24, 26 (tento je obzvlášť pekný), 28, 31 a 32 odôvodnenia. Celé znenie neodkladného opatrenia prikladám,“ netají svoju spokojnosť na Facebooku advokát Peter Kubina s rozhodnutím súdu v prípade vyšetrovateľa Mašína, pričom pre „konšpirácie a senzácie chtivých“ podotýka, že sudca nebol jeho spolužiak. Pripomenul tiež že vo zvyšných návrhoch očakáva úplne totožné rozhodnutie súdu, ako je toto.

Oplatí sa čítať

Verejnosť sa z dokumentu okrem iného mohla dozvedieť, že súd pri svojom rozhodovaní inšpiroval konkrétny denník. Toto ale spochybňuje trebárs aj to, na čom trvá napríklad aj Pamela Záleská, že sudcovia nepodliehajú mediálnemu tlaku a nejaké mediálne výstupy ich nemôžu ovplyvniť.

Toho, kto sa rozhodne prelúskať toto rozhodnutie prekvapí aj výška platu, ktorý Mašín poberal. Jeho poverenie dočasne neobsadenej riadiacej funkcie bolo ohodnotené na 4.121 eur mesačne, pričom dostal aj viac, ako dvesto eur ako príspevok na bývanie. Ešte pár stovák a mohol mať plat, ako policajný prezident (zhruba 4.500 eur), či minister (takmer 4.600 eur). Informácia bola sudcom použitá len pre porovnanie – po tom, ako bol postavený mimo službu, jeho mesačný príjem klesol na zhruba sedemsto eur.

Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina
Facebook / Peter Kubina

OPOZÍCIA ZÚRI! Výbor k postaveniu čurillovcov mimo služby opäť nezasadal
Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR vo štvrtok nerokoval o rozhodnutí ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) postaviť vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov mimo služby a personálnom rozkaze, týkajúcom sa policajného viceprezidenta Branka... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Zbierajú sa na ich podporu

9. novembra na jednom z darcovských portálov vznikla iniciatíva Pre rodiny vyšetrovateľov Jána Čurillu & kolegov postavených mimo službu. Aktuálne sa vyzbieralo niečo cez 81-tisíc eur a portál o autorovi myšlienky, akomsi pánovi Gábrišovi píše, že ako slušne žijúcemu občanovi platiacemu dane a hypotéku, mu leží na srdci osud právneho štátu na Slovensku a nespravodlivosť nového ministra voči tzv. čurillovcom.

Ako v domácom väzení

„Postavenie mimo služby pre Čurillovcov znamená, že okrem toho, že nemôžu chodiť do práce, musia sa v služobnom čase zdržiavať doma po celý čas, je to akoby ste boli v domácom väzení. Okrem toho sa policajtom postaveným mimo službu znižuje plat na takmer úroveň minimálnej mzdy. Ide o celkom významný pokles v príjme. V percentuálnom vyjadrení majú plat nižší o 70 až 75 percent. Tiež sa nemôžu zamestnať inde ani podnikať. Dokonca sa postavenie mimo služby dá zneužiť tak, že donúti človeka odísť do civilu,“ informuje portál v žiadosti o finančnú, ale aj morálnu pomoc pre „prenasledovaných čestných vyšetrovateľov“.

Neveďalová: Ako žijú seniori z tabuliek nezistíte
Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová radí vedeniu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), aby šli seniorom do regiónov vysvetliť, že si vlastne žijú nad pomery a preto ich netreba podporovať. Predseda RRZ Ján Tóth sa podľa nej na príjmy seniorov... Čítať ďalej
20 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!