Čo sa deje v Gaze? Izrael útočí, Biden varuje
19 | 11 | 2023 I Milan Laca

Izrael zintenzívnil útoky na severné pásmo Gazy.

Izraelské letectvo zintenzívňuje útoky na severnú časť pásma Gazy. Zaútočilo na početné ciele Hamasu v Jebaliyi, Beit Lahiai a Zeitoune, píšu The Times of Israel. V tejto časti enklávy, stále ďalej od jej hraníc s Izraelom, operujú pozemné jednotky Izraelských obranných síl (IDF).

Postupujú

933. pešia brigáda Nahal podporovaná tankami a lietadlami vstúpila do boja s členmi Hamasu na predmestí Džabalíje. V tom istom čase raketové člny izraelského námorníctva strieľali na ciele Hamasu pozdĺž pobrežia pásma. IDF tiež uviedla, že v reakcii na mínometnú paľbu z Libanonu v oblasti izraelskej osady Shlomi, armáda spustila delostreleckú paľbu. Lietadlá IDF zaútočili na ciele Hizballáhu na libanonskom území.

Spokojný Ibrahim Maiga: Mali už nie je kolónia! (VIDEO)
„Konečne vám to môžem povedať: Mali vyhralo vojnu proti všetkým nepriateľom, krajina je teraz naša. Kidal dnes padol,“ napísal na Facebooku najznámejší Slovák z Mali, alebo ak chcete Malijčan zo Slovenska. Ibrahima Maigu máme „zapísaného“ skôr, ako... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Biden varuje postihom

USA zavedú sankcie proti tým, ktorí utláčajú obyvateľov Západného brehu Jordánu. Americký prezident Joe Biden nariadil prípravu sankcií proti izraelským osadníkom na Západnom brehu, ktorí utláčajú Palestínčanov, informovalo Politico, s odvolaním sa na amerického predstaviteľa, ktorý prerozprával obsah interného dokumentu Bieleho domu. "Biden nariadil najvyšším predstaviteľom, aby pripravili zákazy udeľovania víz a sankcie pre extrémistických izraelských osadníkov, ktorí útočia na Palestínčanov na Západnom brehu a vysídľujú ich," uvádza Politico.

Aj Turecko vystríha

Turecko v súčasnosti používa diplomatické prostriedky na dosiahnutie ukončenia konfliktu v pásme Gazy, ale nevylučuje iné spôsoby, ak diplomacia zlyhá, povedal minister zahraničných vecí Hakan Fidan, pre katarskú televíznu stanicu Al-Džazíra. Poznamenal, že Ankara študovala možnosť prerušenia diplomatických vzťahov s Izraelom, ale domnieva sa, že by to malo byť „kolektívne rozhodnutie spolu s ďalšími moslimskými krajinami“, ktoré by toto opatrenie zefektívnilo.Začiatkom novembra turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal veľvyslanca z Izraela.

Nové obete
Približne 200 ľudí zahynulo pri izraelskom útoku na školu Al-Fakhura v pásme Gazy, informovala televízia Al-Džazíra. „V dôsledku izraelského výbuchu v škole Al-Fakhura bolo zabitých asi 200 ľudí,“ píše sa v článku. "Toto nie je prvý takýto útok izraelských obranných síl (IDF). Začiatkom novembra bolo pri útoku na školu Al-Fakhura zabitých najmenej 12 ľudí a viac ako 50 zranených", informuje agentúra.  Deň predtým IDF ostreľovali školu Usámu bin Zayeda, kde sa uchýlili utečenci. Desiatky ľudí boli zabité alebo zranené, informovala palestínska tlačová agentúra WAFA. Minulý týždeň sa navyše podľa riaditeľa nemocnice Al-Shifa Mohammeda Abu Salmiyu stalo obeťou izraelského útoku na školu Al-Buraq dvadsaťpäť ľudí.
Zastavte to!

OSN žiada Izrael, aby zastavil boje. Humanitárna kríza v pásme Gazy nadobudla neúnosné rozmery a už nemôže pokračovať, uviedol námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths, informuje Al-Džazíra. Podľa neho je naliehavo potrebné zastaviť izraelské operácie.

Orbán: Európsky model v Bruseli vedie k chaosu
Vlasť nemožno beztrestne predávať za peniaze, a preto sa musia stanoviť pravidlá na ochranu suverenity Maďarska, povedal v sobotu v Budapešti znovuzvolený predseda Fideszu Viktor Orbán. "Nechceme byť Sorosovými dlhovými otrokmi, nechceme vojny... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik