Na väčšine Slovenska sa môže vyskytnúť silný vietor a snehové záveje
18 | 11 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

V sobotu sa na väčšine Slovenska môže vyskytnúť silný vietor, snehové záveje a jazyky a vietor na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Silný vietor sa môže vyskytnúť v celom Trnavskom a Bratislavskom kraji, okresoch Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Poprad, Kežmarok, Brezno, Rožňava, Košice mesto a Košice okolie, Prešov, Vranov nad Topľou, Trebišov a Michalovce. Výstraha platí do 16.00 h, najmä pre okresy na východe Slovenska platí do 20.00 h.

Pozor aj na sneh

Pred snehovými jazykmi a závejmi varuje SHMÚ v celom Žilinskom kraji, okresoch Kežmarok, Levoča, Stará Ľubovňa, Banská Bystrica a Brezno. Platnosť výstrahy je do 18.00 h. "Najmä v polohách nad približne 600 metrov sa očakáva tvorba snehových jazykov. Predstavuje to potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," uviedli meteorológovia.

Na vietor na horách si treba dávať pozor v takmer celom Žilinskom kraji, okresoch Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Gelnica, Košice okolie, Rožňava, Sobrance, Spišská Nová Ves, Humenné, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Snina a Vranov nad Topľou. Výstraha platí do 15.00 h, resp. 16.00 h.

Hydrologické výstrahy

Zároveň platí aj hydrologická výstraha v okrese Michalovce. "Vzhľadom na spadnuté zrážky a vzostup vodných stavov u nás a na ukrajinskej časti povodia je predpoklad vzostupu vodných hladín na Latorici, s možnosťou dosiahnutia, resp. prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," priblížil SHMÚ.

Chystáte sa do hôr? Záchranári upozorňujú
Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje návštevníkov hôr, že v nich už prevládajú zimné podmienky, pričom na chodníkoch sa nachádza súvislá vrstva nového snehu, ktorý miestami dosahuje výšku 30 až 50 centimetrov. "Rovnako s príchodom zimného... Čítať ďalej
18 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik