Slovenskí europoslanci NEVÁHALI a nabehli do Bruselu POSŤAŽOVAŤ SA NA FICA
16 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Brusel to vyrieši... A Ficovi a najlepšie hneď celej novej slovenskej vláde riadne vypráši kožuch! Toto zrejme očakávajú slovenskí poslanci Európskeho parlamentu, lebo akonáhle sa im niečo na rozhodnutiach vlády nepáči, bežia sa sťažovať hneď na Európsku komisiu (EK). Tentokrát vláda podľa nich vytvára neprimeraný tlak na vybrané médiá.

Naši europoslanci v spoločnom liste žiadajú podpredsedníčku EK Věru Jourovú, aby preverila, či sú rozhodnutia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) týkajúce sa novinárov v súlade s hodnotami a princípmi Európskej únie (EÚ).

Známe firmy

Preverenie iniciovali europoslanci Eugen Jurzyca (SaS) a Ivan Štefanec (KDH), ku ktorým sa pripojil Vladimír Bilčík (Demokrati), Miriam Lexmann (KDH), Lucia Ďuriš Nicholsonová (Jablko), Jozef Mihál (Demokrati), Peter Pollák (hnutie Slovensko) Martin Hojsík (PS) a Michal Wiezik (PS). Autori listu tvrdia, že tlak na nezávislosť médií v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ je vnímaný ako tlak na všetky médiá v EÚ, informuje RTVS.

Slovenská vláda vytvára neprimeraný tlak na vybrané médiá, ktoré ona sama subjektívne považuje za nepriateľské. Už samotný slovník premiéra, ako napríklad ,kroky proti nepriateľským médiám‘, poukazuje na jeho nedemokratické sklony,“ upozornil Štefanec.

Jurzyca doplnil, že slobodné médiá sú súčasťou a zárukou slobodnej demokratickej spoločnosti.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, foto: TASR

Nepriateľské médiá

Europoslanci narážajú na rozhodnutie premiéra dať preveriť povolenie na vstup a prácu novinárov z viacerých slovenských médií, ako sú TV Markíza, Denník N, SME a portál Aktuality na úrad vlády. Novinári týchto médií by mali mať až do vydania rozhodnutia budú v priestorov úradu vlády "neželanými hosťami".

„Domnievame sa, že tým môže brániť časti verejnosti v prístupe k informáciám priamo od vlády a jej členov, ako aj kontrole výkonnej moci,“ uvádza sa v liste. Pripomínajú, že kľúčovou povinnosťou orgánov verejnej moci v demokratickom štáte je poskytovať informácie médiám a verejnosti. A to tak, ako o tom hovorí slovenská legislatíva, teda ústava či zákon o vydavateľoch a publikáciách.

Neželaní HOSTIA! Fico dal preveriť akreditácie SME, Denníka N, Markízy a Aktualít
Predseda vlády Robert Fico (Smer) dal na Úrade vlády preveriť povolenie na vstup a prácu novinárov z denníkov SME, Denník N, Aktuality.sk a televízie Markíza. Premiér vo svojom vyhlásení, ktoré zdieľal na Facebooku, vyzdvihol pomoc seniorom a... Čítať ďalej
13 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Nejde o nič nezvyčajné

Podľa exministra školstva Juraja Draxlera však to, čo premiér Fico ohlásil, nie je nič nezvyčajné. "Robert Fico oznámil, že vybraným médiám skontrolujú akreditáciu na Úrade vlády. Inými slovami, môže sa stať, že niekoľko dní, alebo aj dlhšie, nebudú mať prístup na vládne tlačovky. Síce sa im to, samozrejme, nepáči, ale nejde o nič tak nezvyčajné ako sa to ony, alebo hneď aj pani prezidentka, snažia vykresliť," vysvetľuje Draxler.

Draxler poukazuje tiež na to, že v západných vládnych budovách aj parlamentoch platia oveľa, oveľa, oveľa strohejšie režimy, ako u nás.

Juraj Draxler / Facebook (Nové Slovensko) | Juraj Draxler

V britskom parlamente podľa neho nesmie nikto - žiadna televízia, ani súkromná osoba - snímať vnútro parlamentu. Toto právo má len samotný parlament, ktorý má vlastnú televíznu službu a tá signál sprostredkúva ďalším televíziam. Naháňanie poslancov po budove s kamerou v ruke, pokrikovanie zo strany novinárov po členoch vlády - tam je to nemysliteľné, zdôrazňuje Draxler.

"V americkom Kongrese sa smie kamera zapnúť len na presne vyhradenom mieste, len na povolenie zamestnanca, a musí byť na statíve. Novinári majú predpísané aj, v akom oblečení smú do budovy vstúpiť. Podobne prísne pravidlá platia aj v Bielom dome. A s akreditáciou, teda povolením, kto tam vlastne môže chodiť, sa narába oveľa prísnejšie ako u nás. Oni si určitú základnú slušnosť zo strany novinárov aj "novinárov" vynútiť dokážu. Takže ak chcú médiá to, čo sa deje, pomenovať správne, titulok by mal byť "Premiér zavádza západné štandardy práce s médiami". Bodka," uzavrel Draxler.

Viac v článku:

Robert Fico nerobí nič nezvyčajné, aj keď mainstream frfle!
Predseda vlády Robert Fico (Smer) dal na Úrade vlády preveriť povolenie na vstup a prácu novinárov z denníkov SME, Denník N, Aktuality.sk a televízie Markíza. Premiér vo svojom vyhlásení, ktoré zdieľal na Facebooku, vyzdvihol pomoc seniorom a... Čítať ďalej
15 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

K vláde sa pridal aj parlament. Pôjdu žalovať aj na Pellegriniho?

Medzitým však karty zamiešal aj líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Potom, čo vo foyer NR SR vulgárne napadol poslanca Smeru Jána Mažgúta, predseda parlamentu Peter Pellegrini si povedal dosť!

"Médiá budú mať v Národnej rade (NR) SR obmedzené možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy. A to do doby, kým predseda klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš oficiálne neuistí vedenie parlamentu, že poslanci z jeho klubu nebudú zasahovať do vstupov iných politikov pre médiá." Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

Peter Pellegrini, zdroj foto: FB/M.Š. Eštok

Šéf parlamentu priblížil, že dokým nedostane oficiálne uistenie od Šipoša, médiá budú môcť nahrávať poslancov len v priestoroch knižnice v parlamente a v tlačovkovej miestnosti. Chce tak predísť ďalším incidentom.

Viac v článku:

Pellegriniho zákaz začína: Za tieto podmienky môžu redaktori poďakovať Matovičovi
Médiá budú mať v Národnej rade (NR) SR obmedzené možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy. A to do doby, kým predseda klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš oficiálne neuistí vedenie parlamentu, že poslanci z jeho klubu nebudú zasahovať do... Čítať ďalej
16 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!