Osladenie si života bude zase drahšie
16 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Potrebujeme ho do pečenia, ale nachádza sa takmer v každ, kávu, či čaj si bez neho mnohí nevedia predstaviť. Rast cien cukru nás nepoteší zvlášť teraz, keď sa blížia vianočné sviatky, kedy sa pečie ďaleko viac, ako v iných obdobiach roka.

Portál tvnoviny.sk informuje, prečo cena cukru stále stúpa. Jednou z príčin svetového nárastu cien tejto komodity je sucho v krajine najväčšieho pestovateľa cukrovej trstiny. Slovensko tiež neočakáva skorý pokles cien cukru - najnovšie odhady dokonca hovoria o tom, že cena ešte porastie. 

Budú sa prepisovať rozprávky?

Každý z nás si z detstva pamätá rozprávku o Maruške a kráľovskom otcovi, ktorý dcéru vyhnal z kráľovstva, lebo mu povedala, že jej je drahší, ako soľ. Nuž, ak by sa rozprávka odohrávala dnes, možno by Maruškin príbeh nepísala soľ, ale cukor. Ten je totiž stále drahší.

„Ja som vlani kupovala po 56 centov alebo 65 centov v lete, no teraz je vyše euro 50,“posťažovala si pre tvnoviny.sk seniorka.

ODPADNETE, čo ODKAZUJE DOROTA NVOTOVÁ Robertovi FICOVI
"Pán Fico, odkazujem Vám, že ste neželaným hosťom v tejto krajine," uviedla na sociálnej sieti umelkyňa Dorota Nvotová zo strany Demokrati, ktorá sa do parlamentu nedostalu a skončila s hrozným volebným výsledkom. "Zvolili Vás, ale nie ste... Čítať ďalej
15 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Je ho málo, preto cena rastie

„Cukru je z celosvetového pohľadu nedostatok a spôsobuje to najmä to, že nám tie ceny cukru sa na svetových trhoch výrazne zvýšili,“povedala pre portál Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Výpadok spôsobilo sucho v Indii, ktorá je jedným z najväčších producentov cukru.

Najnovšie odhady

Produkcia cukru v kľúčovom indickom štáte Maháráštra by mala podľa najnovších odhadov klesnúť v sezóne 2023/2024 zhruba o 14 percent a dosiahnuť najnižšiu úroveň za posledné štyri roky. Príčinou je extrémne suchý august, ktorý spôsobil pokles úrody cukrovej trstiny, informuje Trend, podľa ktorého vláda tohto indického štátu zakáže vývoz cukru, aby zabránili jeho nedostatku.

Logická otázka

Kde sú slovenskí producenti cukru? Ani tí podľa Holéciovej neočakávajú výrazný pokles cien.

„Slovensko je príliš malá pestovateľská krajina. Pestujeme tu z toho celosvetového pohľadu naozaj len zlomok cukrovej repy a vyrábame z nej len zlomok cukru na to, aby sme my vedeli nejakým spôsobom diktovať tie trendy v rámci vývoja svetových cien,“ povedala pre tvnoviny.sk Holéciová.

Humanitárna katastrofa v Gaze. Tanky sú pred nemocnicou!
Izraelské tanky sa dostali k bránam nemocnice v Gaze: „Situácia je katastrofálna“. Izraelské jednotky sa prebojovali k bránam hlavnej nemocnice v Gaze, kde boli uväznené stovky ľudí. Palestínski zdravotnícki predstavitelia tvrdia, že pacienti... Čítať ďalej
15 | 11 | 2023 | Milan Laca

Idú sviatky, budeme piecť?

Sú domácnosti, kde sa tradične pečie aj 6-7 druhov rôzneho drobného pečiva. Veď väčšine z nás sa práve Vianoce spájajú s vanilkovými rožtekmi, medvedími tlapkami, makovými rožkami či šuhajdami. Tohoročné vianočné pečenie nás teda zase raz vyjde drahšie aj napriek tomu, že mnohé domácnosti začali cukor nahrádzať medom, alebo používajú cukor skutočne len tam, kde je to nevyhnutné. Iní to riešia nákupmi v akcií, kedy nakúpia aj desať kilogramov „bieleho zlata“, ako sa o cukre ktosi kedysi vyjadril.

Investplus.cz | Vývoj ceny cukru na svetových trhoch

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!