ČÍRYCH NÁHOD stále pribúda alebo ako ULOVIŤ spriateleného sudcu
11 | 11 | 2023 I Eka Balaskova

Zdá sa, že „upratovanie“ v bezpečnostných zložkách štátu bude ešte dlhý príbeh. Sudca Michal Kubiš „vrátil“ prvého viceprezidenta Policajného zboru (PZ) do práce. Podľa ministra Matúša Šutaja Eštoka prekročil svoje kompetencie. Uvažuje, akú úlohu zohral fakt, že Peter Kubina (Kiššov obhajca) bol Kubišovým spolužiakom.

Minister vnútra je presvedčený, že v prípade prvého viceprezidenta PZ nemal rozhodovať civilný, ale správny súd. Množstvo udalostí nazval "čírymi náhodami", v ktorých sa však mieni ministerstvo brániť. Na jednu z náhod reagoval aj advokát Marek Para. Na náhodu, že Kubina bol so sudcom Kubišom spolužiak.

Kubina stále hovorí o absurdnosti a minister vnútra je podľa neho ministrom pomsty. Že boli so sudcom spolužiaci "zistil" až keď si pozrel ročníkových absolventov. Sudca síce o Kubinovi a o tom, že boli spolužiakmi vie, no nikdy neboli v kontakte. Rozhodnutie sudcu Kubiša považuje za neštandardné aj ministerstvo spravodlivosti.

Možno bude konať aj Susko

„Verím, že v odvolaní budeme úspešní, že krajský súd skonštatuje, že tam nebola príslušnosť civilného súdu konať. Potom to už bude na ministrovi spravodlivosti, či v prípade tohto sudcu nie je potrebné podať disciplinárne konanie,"povedal Šutaj Eštok na piatkovom (10. novembra) tlačovom brífingu. Minister je presvedčený, že tento prípad nemal rozhodovať civilný, ale správny súd. Ten totiž má na takéto konanie príslušnosť.

Kišš môže naďalej pôsobiť ako prvý viceprezident Policajného zboru. Eštok reaguje
Branko Kišš môže naďalej pôsobiť ako prvý viceprezident Policajného zboru. Vyplýva to z neodkladného opatrenia, ktoré vydal Mestský súd Bratislava IV. Na sociálnej sieti ho zverejnil advokát Peter Kubina. Ministerstvo vnútra (MV) SR avizovalo, že... Čítať ďalej
09 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Veľa čírych náhod

„Samozrejme, je to číra náhoda, že sú spolužiaci s pánom Kubinom, je to číra náhoda, že v tej komunikácii tých verejne známych kovbojov čurillovcov hovorili o tom, že sa do dvoch týždňov vrátia, je to číra náhoda, že v tomto prípade tento mestský súd konal expresne rýchlo,“konštatoval Šutaj Eštok s tým, že na tieto číre náhody budú reagovať v odvolaní. Garantoval takmer stopercentnú istotu, že zákon nijako neporušil a práve preto sa ministerstvo vnútra bude brániť všetkými dostupnými cestami.

Reagoval aj advokát Para

Podľa advokáta Marek Paru sudca Kubiš musel vedieť, že právomoc na takéto opatrenia nemá.

„Kubina podal asi za každého čurillovca samostatný návrh na neodkladné opatrenie na tom istom súde, aby dosiahol maximalizáciu pravdepodobnosti, že aspoň jedno podanie bude mať sudca Kubiš," myslí si Para, podľa ktorého sa sudca veľmi ponáhľal – na záchranu čurillovcov vydal opatrenie behom zhruba sedem dní.

Advokát Kubina, foto: TASR

Nevedel, že boli spolužiaci

„Pozeral som si verejne dostupný zoznam absolventov Právnickej fakulty UK a áno, mali sme v krúžku spolužiaka menom Michal Kubiš. Bude to jeden z tej väčšiny spolužiakov, s ktorými som sa nestretol a nepočul o ňom osemnásť rokov,"reagoval Peter Kubina z Dentonsu s tým, že ani na letnej stretávke sa nikto s takým menom nezúčastnil.

„Ak sudca Mestského súdu Bratislava IV Michal Kubiš je týmto našim spolužiakom, tak to, že sme pred osemnástimi rokmi chodili spolu do školy a odvtedy sa nevideli, ani nepočuli, nezakladá žiadnu zaujatosť," pokračoval Kubina, podľa ktorého aj na toto existuje množstvo judikátov.

Advokát Para reagoval na BOMBASTICKÉ titulky o čurillovcoch: Sudca na to NEMAL PRÁVOMOC!
Branko Kišš môže naďalej pôsobiť ako prvý viceprezident Policajného zboru. Vyplýva to z neodkladného opatrenia, ktoré vo štvrtok vydal sudca Michal Kubiš z Mestského súdu Bratislava IV. Advokát čurillovcov Peter Kubina to v návale eufórie ihneď... Čítať ďalej
10 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Ide cestou do pekla

Na Facebooku Kubina na ministra Šutaja Eštoka reagoval ako na „ministra pomsty“, ktorý sa trestným stíhaním vyhráža nestranným a nezávislým sudcom.

„Je zarážajúce, čo všetko sú niektorí ľudia pripravení urobiť a povedať len pre to, aby sa zbavili niekoľkých čestných a poctivých policajtov, ktorí sa nedali kúpiť,“píše Kubina na Facebooku s tým, že Šutaj Eštok svojim správaním voči sudcom, ktorí si dovoľujú rozhodovať inak, ako si on želá, „dláždi cestu do pekla a je to cez všetky čiary.

Branko Kišš, zdroj foto: FB/Marek Para

Vyjadril sa aj Kubiš

„S Petrom Kubinom som v tom čase okrem bežného študentského kontaktu nemal žiadny bližší vzťah, pričom od ukončenia štúdia som s ním nebol v žiadnom kontakte,"reagoval pre Plus 7dní sudca Kubiš, ktorý nemá pocit, že by prekročil svoje kompetencie v Kiššovom prípade. To, že rozhodol behom siedmich dní zhodnotil tak, že zákon ukladá maximálnu lehotu, no neznamená to, že by nemohol rozhodnúť skôr.

Neštandardné rozhodnutie

Vzhľadom na doterajšiu prax bolo podľa ministerstva spravodlivosti neodkladné opatrenie vydané sudcom Kubišom za veľmi neštandardné rozhodnutie. Aj rezort sa podľa Plusky domnieva, že vo veci samej by mal rozhodovať správny súd.

„Ministerstvo spravodlivosti bude preto veľmi pozorne sledovať ďalší vývoj tohto prípadu," vyjadrilo sa ministerstvo spravodlivosti.

Všetci sú NEKOMPETENTNÍ len ja som VŠEVEDIACA! (VIDEO)
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) nesúhlasí s ministrom vnútra v tom, že o veci Branka Kišša a jeho odvolaní z funkcie mal rozhodovať správny, nie civilný súd. To, že o veci rozhodoval Mestský súd Bratislava VI je podľa nej viac, než... Čítať ďalej
11 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!