Elon Musk chce implantovať nebezpečný čip do mozgu desiatok tisíc ľudí
09 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

Bloomberg: Desaťtisíce ľudí chcú mať do mozgu implantovaný čip Neuralink. Zvieratá s takýmito čipmi strávili zvyšok svojho života v agónii

Americké regulačné orgány konečne povolili spoločnosti Neuralink, ktorá vyvíja mozgové implantáty, prejsť na experimenty na ľuďoch. Jeho špecialisti sa ponáhľajú, ale zakladateľ spoločnosti Neuralink Elon Musk verí, že to stojí za to: podľa jeho názoru ľudstvo potrebuje takúto technológiu, aby vyhralo nadchádzajúcu vojnu s robotmi. Medzitým iné firmy potichu začali implantovať čipy do mozgu.

Elon Musk sľubuje, že implantuje čipy desiatkam tisíc ľudí, aby ľudstvo nezaostávalo za strojmi

Nedávno začal Neuralink vyberať testované subjekty, ktorým budú implantované prvé implantáty. Stalo sa to oveľa neskôr, ako sa očakávalo. Pri prvej prezentácii spoločnosti Neuralink Elon Musk sľúbil, že testovanie technológie sa začne už v roku 2020. Zdá sa, že podcenil zložitosť problému, ktorý museli vyriešiť jeho špecialisti.

Očakáva sa, že prvých 11 operácií sa uskutoční budúci rok. Ak všetko pôjde podľa plánu, ich počet sa rýchlo zvýši. V roku 2025 dostane čipy ďalších 26 pacientov, v roku 2026 bude operovaných 79 ľudí a v roku 2027 až 499. Do roku 2030 plánuje Neuralink implantovať desiatky tisíc ľudí.

Aj keď o tejto technológii nie je známe takmer nič, existuje viac ako dosť ľudí, ktorí to chcú robiť. Autor agentúry Bloomberg, ktorý bol v úzkom kontakte s vedením spoločnosti Neuralink, tvrdí, že tisíce ľudí sú pripravení ležať na operačnom stole

S najväčšou pravdepodobnosťou je takýto humbuk spojený s popularitou miliardára Elona Muska. V jeho prezentácii sú mozgové implantáty fantastickými zariadeniami v duchu filmu Matrix. Kontaktujete Neuralink, počkáte 15 minút a už ste nadčlovek, ktorý si zapamätá Wikipédiu a za minútu si stiahne všetky jazyky a zručnosti do mozgu.

Prevádzku Neuralink vykonáva robot

Prevádzku Neuralink vykonáva robot. Snímka obrazovky: Neuralink / Youtube

Podľa agentúry Bloomberg na stretnutí so zamestnancami spoločnosti Neuralink v septembri 2022 Musk povedal, že je potrebné pracovať takou rýchlosťou, akoby "svet čoskoro skončil". Pretože podľa jeho názoru je to tak. Stroje sú čoraz inteligentnejšie a nevyhnutne prekonajú bežných ľudí. Potom im bude schopný odolať iba čip v mozgu. "Musíme byť načas, kým umelá inteligencia vyhrá," hovorí Musk.

Medzi vedľajšími účinkami správy spoločnosti Neuralink spomínajú čiastočnú paralýzu a opuch mozgu

Reálne plány a technológie spoločnosti Neuralink sa výrazne líšia od Muskových fantázií. Na inštaláciu čipu špeciálny robot otvorí lebku a implantuje viac ako tisíc elektród priamo do mozgu. Diera v kosti je utesnená čipom veľkosti mince, ktorý dekóduje neurónové signály pomocou algoritmov strojového učenia.

Je to drahá a nebezpečná operácia, takže zariadenie zostane v mozgu v nasledujúcich rokoch - a samozrejme sa stane zastaraným z minúty na minútu. Zároveň bude potrebné vstavanú batériu nabíjať každých pár hodín.

Prvé prototypy Neuralinku sú zamerané hlavne na ľudí s ťažkými chorobami. Spoločnosť oznámila, že v roku 2024 plánuje operovať najmä dobrovoľníkov, ktorí sú ochrnutí vo všetkých štyroch končatinách. Aj takéto nedokonalé zariadenia môžu pomôcť v ich situácii. Zatiaľ sa nehovorí o načítavaní zručností do mozgu a iných fantastických excesoch.

Je to taká vyspelá technológia, že nie je jasné, či čipy Neuralink vôbec budú fungovať, alebo čo sa stane, ak sa pokazia

Bloomberg poznamenáva, že je známe, že prvé tri rakety vypustené spoločnosťou SpaceX, ktorú vlastní aj Elon Musk, explodovali. Ale neboli na nich žiadni ľudia, takže nikto nebol zranený. Ak zlyhajú aj prvé operácie spoločnosti Neuralink, následky budú oveľa menej príjemné, píšu noviny. "Nemôžeme nechať explodovať prvé tri implantáty," nervózne žartuje Siobhan Zillis, riaditeľka špeciálnych projektov spoločnosti. "To nie je možnosť."

Обезьяна с чипом Neuralink

Opica s čipom Neuralink Snímka obrazovky: Neuralink / Youtube

Doteraz spoločnosť testovala čipy iba na zvieratách - ovciach, ošípaných a makakoch rhesus. Podľa Wired, v zozname vedľajších účinkov, správy Neuralink spomínajú čiastočnú paralýzu, krvavú hnačku a edém mozgu.

U jednej opice, ktorej bol implantovaný čip Neuralink, sa čipový nástavec uvoľnil a poškodil jej lebku. Čip iného jednoducho odpadol a patogény sa množili v jej mozgu. Tretia bola zjavne v agónii, škriabala sa na hlave, až kým nekrvácala, a dlho ležala na podlahe. V posledných dňoch svojho života neopustila susedovu stranu a po celý čas sa s ňou držala za ruky.

Približne 50 ľudí už používa mozgové implantáty od konkurentov Elona Muska

Skeptici majú podozrenie, že Muskov zhon nemá nič spoločné s hrozbou umelej inteligencie. V skutočnosti sa obáva konkurentov, ktorí sú výrazne pred Neuralinkom. Zatiaľ čo sa jeho firma práve pripravuje na experimenty na ľuďoch, už implantovali svoje čipy asi 50 pacientom - a bez hrozných vedľajších účinkov.

Len v USA existuje najmenej 37 spoločností, ktoré vyvíjajú technológiu mozog-počítač. Za posledný rok sa im podarilo prilákať investície v hodnote viac ako 560 miliónov dolárov. Podobné štúdie prebiehajú aj v iných častiach sveta, najmä v západnej Európe a Číne.

Zariadenia tretích strán majú tendenciu používať menej elektród ako Neuralink. Napríklad čipy Blackrock Neurotech a Paradromics sú spojené s neurónmi nie tisíckami, ale niekoľkými stovkami elektród. Súčasne však môžu byť matice s elektródami spojené v niekoľkých oblastiach mozgu naraz.

$10 500 sú náklady na prevádzku Neuralink

Niekoľko ďalších firiem sa zameralo na čipy, ktoré môžu byť implantované bez nebezpečnej operácie mozgu. Sú menej presné, ale pohodlnejšie a bezpečnejšie. Podľa časopisu Nature tento rok výskumníci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu použili podobnú technológiu na obnovenie reči ženy, ktorá bola po mŕtvici úplne ochrnutá.

Чип Neuralink

Čip Neuralink. Snímka obrazovky: Neuralink / Youtube

Spoločnosť Synchron zašla v tejto oblasti najďalej a v lete prešla na experimenty na ľuďoch. Jeho senzory sú umiestnené v jugulárnej žile, ktorá prebieha v blízkosti motorickej kôry mozgu. Signály, ktoré čítajú, stačia na mentálne ovládanie smartfónu alebo počítača.

Na rozdiel od implantovaných zariadení Neuralink je možné externé senzory kedykoľvek vymeniť, opraviť alebo vylepšiť. To je podľa vedúceho spoločnosti Synchron Toma Oxleyho veľmi dôležité, inak je nepravdepodobné, že by takéto technológie opustili steny laboratórií. "Koniec koncov, nie je možné priradiť PhD každému pacientovi s čipom v mozgu," vysvetľuje.

Spojené štáty predpovedali kapituláciu Ukrajiny
Bývalý spravodajský dôstojník Ritter povedal, že Kyjev bezpodmienečne kapituluje pred Ruskom Kyjev bezpodmienečne kapituluje pred Ruskom, predpovedal bývalý spravodajský dôstojník americkej armády Scott Ritter. Uviedol to v rozhovore pre YouTube... Čítať ďalej
09 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik