Vymazať, vymazať, vymazať! Sprisahanie za peniaze Gatesa a Sorosa? Unikol priebeh cenzúry
08 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová

Časy, keď sa človek musel báť písať o covide na sociálnych sieťach, sú dávno preč. Ale niektorí nechcú nechať tento čas v zabudnutí. Napríklad nezisková organizácia America First Legal, spojená s bývalým prezidentom Trumpom žaluje iné organizácie za sprisahanie so štátom s cieľom zapojiť sa do cenzúry a tým porušiť prvý dodatok k ústave USA. Ďalší subjekt, často spomínaný Aspen Institute, bol nedávno pridaný do súdneho sporu. Jeden z jeho zamestnancov podľa Twitter Files usporiadal cvičenie o tom, ako zaobchádzať s "nepravdivými informáciami" o Hunterovi Bidenovi. Ešte pred ich zverejnením.

Informuje portál Parlamentní listy.

Ako si väčšina ľudí stále pamätá, počas pandémie COVID-19 došlo k bezprecedentnej cenzúre sociálnych médií. Príspevky o Covide, očkovaní a alternatívnej liečbe ochorenia boli niekedy vymazané, niekedy bol ich dosah "obmedzený" alebo boli automaticky pridané s cieľom informovať ľudí o Covide na webovej stránke WHO. Čo ľudia obišli tým, že hovorili v náznakoch, napríklad namiesto slova očkovanie, ktoré automaticky priťahovalo pozornosť algoritmov, sa použilo "bodkovanie".

O tom, ako sa štátne a súkromné inštitúcie snažili prinútiť sociálne siete, aby mazali príspevky o Covid, svedčia takzvané Twitter Files, séria zverejnených výňatkov z korešpondencie zamestnancov Twitteru (teraz X) a vládnych úradníkov.

Okrem Covidu sa terčom stali aj príspevky spochybňujúce výsledky amerických volieb v roku 2020.

Snáď najznámejším prípadom cenzúry, kde sa dokázalo, že preukázateľne pravdivé informácie boli cenzurované, bol laptop Huntera Bidena.

New York Post zverejnil tieto informácie v roku 2020, počas volebnej kampane.

V tom čase Twitter pozastavil účet novín a odstránil všetky príspevky, ktoré odkazovali na článok. Neskôr sa ukázalo, že informácie boli pravdivé.

Niektorí nechcú ponechať bezprecedentnú cenzúru iba tak...

Nezisková organizácia America First Legal žaluje ľudí, ktorí stoja za Partnerstvom pre integritu volieb a projektom Virality za sprisahanie so štátom s cieľom presadiť cenzúru na sociálnych médiách v masívnom meradle.

Podľa žaloby sa dotknutí ľudia snažili cenzurovať legitímne politické názory na voľby 2020, teda pochybnosti o ich výsledkoch, ale aj o Covide a opatreniach proti nemu.

Obviňuje i americkú vládu, že tento „dohľad“ urobila, aby obešla první dodatek americké ústavy, který zaručuje svobodu slova. Prezident AFL Stephen Miller považuje žalobu za prielomovú v boji proti cenzúre.

Do súdneho sporu boli nedávno zahrnuté ďalšie subjekty.

Okrem iného známy Aspen Institute. Novinár Michael Shellenberger sa zo spomínaných Twitter Files dozvedel, že Aspenský inštitút zorganizoval "cvičenie", ako postupovať v takomto prípade predtým, ako odhalil obsah laptotp Huntera Bidena.

Toto cvičenie sa údajne uskutočnilo v septembri 2020, ale New York Post zverejnil svoje zistenia až v októbri. Zúčastnil sa ho šéf "dôvery a bezpečnosti" Twitteru, šéf bezpečnosti Facebooku, ako aj reportéri národnej bezpečnosti z Washington Post a New York Times.

Cvičenie údajne trvalo 11 dní a bolo zamerané na únik údajne falošných dokumentov o práci Huntera Bidena pre ukrajinskú energetickú firmu Burisma.

Podľa Shellenberga bolo cieľom cvičenia vopred rozhodnúť, ako budú sociálne siete reagovať na prípad. A keď článok vyšiel, o tri dni neskôr novinár Garrett Graff poslal ostatným účastníkom správu: "Stephen mal pravdu." Nebolo známe, kto bol Štefan.

Podľa Shellenberga cvičenie zorganizovala Vivian Schillerová, ktorá predtým pracovala pre NPR, NBC a New York Times. Od januára 2020 je vedúcou digitálnej pobočky Aspen Institute.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik