Poľský prezident Duda v pondelok vymenuje premiéra! Koho poverí zostavením vlády?
06 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Vládna strana Právo a spravodlivosť sa v minulomesačných voľbách umiestnila na prvom mieste, no zdá sa, že nemá dostatok kresiel pre vládnu väčšinu, zatiaľ čo opozícia Donalda Tuska áno, informuje POLITICO.

Koho poverí?

Prezident Andrzej Duda nominuje kandidáta na premiéra, ktorý dostane prvý pokus o zostavenie poľskej vlády v prejave v pondelok večer, uviedol šéf jeho kabinetu.

Dudove rozhodnutie prijaté po „konzultácii a hlbokom zvážení“ je „konečné,“ napísal na sociálnej sieti Marcin Mastalerek, vedúci Dudovho úradu.

Tri najväčšie poľské opozičné strany po voľbách z 15. októbra uviedli, že sú pripravené vybudovať koalíciu vedenú Donaldom Tuskom, bývalým premiérom a predsedom Európskej rady, ktorá by nahradila doterajšiu stranu Právo a spravodlivosť (PiS), a požiadali Dudu, aby im umožnil prvú príležitosť na zostavenie vlády. Tuskova občianska koalícia má spolu so stredopravou Treťou cestou a ľavicou 248 kresiel v 460-člennej dolnej komore parlamentu.

Donald Tusk, foto: TASR
Duda je lojálny

Duda, ktorý je bývalým členom PiS a je lojálny k strane, však povedal, že prezidenti tradične dávajú vodcom najväčšej strany prvú šancu na zostavenie vlády. Ak Dudov kandidát nedostane v parlamente dôveru, bude na parlamente, aby vybral kandidáta.

Námestie v Budapešti recitovalo Chalupkovo Mor ho! (GALÉRIA + VIDEO)
Maďarské občianske organizácie zverejnili pozvánku na medzinárodný protest do Budapešti, aby sme spoločnými silami zabránili podpísaniu zmluvy medzi Maďarskom a WHO. Udalosti, ktorá mala upozorniť na prípravu ďalšieho zotročenia ľudstva, sa napriek... Čítať ďalej
05 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik