Od nedele môže vo viacerých okresoch Slovenska pršať, hrozia aj povodne
04 | 11 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Od noci zo soboty na nedeľu (4. 11.) treba vo viacerých okresoch Slovenska počítať so silným dažďom, hrozia aj povodne. Meteorológovia preto vydali viaceré výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe. Zároveň upozorňuje na silný vietor na horách.

Výstraha druhého stupňa pred dažďom platí pre väčšinu Banskobystrického a Košického kraja i pre okresy Humenné, Snina a Liptovský Mikuláš. Ojedinele sa očakáva úhrn zrážok od 40 do 55 milimetrov. Výstraha prvého stupňa platí pre zvyšok Banskobystrického a Košického kraja i okresy Prievidza, Levice, Zlaté

Moravce, Vranov nad Topľou, Poprad, Prešov, Turčianske Teplice, Ružomberok.
SHMÚ tiež upozorňuje na povodne z trvalého dažďa. Výstraha druhého stupňa platí najmä pre stredné a južné Slovensko. Týka sa oblastí Horného Považia a Liptova a tiež povodí riek Nitra, Hron, Ipeľ či Slaná. Výstraha prvého stupňa platí pre Stredné Považie a tiež pre okresy v okolí riek Hornád, Hnilec, Bodva, Torysa a Bodrog.

Meteorológovia upozorňujú aj na silný vietor na horách. Výstraha platí pre viacero oblastí Žilinského kraja a okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad. Nad pásmom lesa môže podľa SHMÚ vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť až do 135 kilometrov za hodinu, v priemere 85, teda na úrovni víchrice. So silným vetrom treba rátať v okresoch Žilinského kraja a Poprade, kde platí výstraha prvého stupňa.

ŠIALENÝ nápad z univerzity financovanej EÚ! Chcú ZMENIŤ názov VIANOC!
Iniciatíva zmeniť názov Vianoc vyvolala búrku! Ako ich chcú volať po novom? Európsky univerzitný inštitút vo Fiesole hovorí o potrebe zmeniť názov Vianoc. Jedným z návrhov na nový názov je Zimný festival. Dôvod? Podľa predstaviteľov tejto... Čítať ďalej
04 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!