Súhrn medzinárodného spravodajstva
03 | 11 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 3. novembra - 07.30

RÍM - Najmenej tri obete na životoch si vyžiadala smršť Ciarán v regióne Toskánsko v strednej časti Talianska, uviedli vo štvrtok tamojšie úrady. Podľa predpovedí sa očakáva, že dážď a silný vietor sa presunú smerom k južným oblastiam Talianska, uviedol tamojší úrad civilnej ochrany. Najvyšší, červený stupeň varovania bol v platnosti na severovýchode krajiny, kým žltý a oranžový stupeň vyhlásili vo väčšine ostatných regiónov vrátane samotného Toskánska.

VIEDEŇ - Tisícky ľudí protestovali vo štvrtok v rakúskej metropole Viedeň proti antisemitizmu a terorizmu, ako aj za prepustenie rukojemníkov, ktorých v Gaze zadržiava palestínske militantné hnutie Hamas. "Vy všetci dokazujete, že stojíme za otvorenou spoločnosťou, za liberálnou demokraciou," uviedol predseda židovskej obce (IKG) vo Viedni Oskar Deutsch vo štvrtok večer počas protestu nazvaného "Lichtermeer" (More svetiel), ktorý sa konal v centre mesta na Námestí hrdinov (Heldenplatz). Organizátori odhadli účasť na podujatí na 20.000 ľudí.

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov schválila vo štvrtok balík pomoci v hodnote takmer 14,5 miliardy dolárov pre Izrael, ktorý v súčasnosti vedie vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Pomoc pre Izrael v súvislosti s krízou na Blízkom východe však v súčasnosti blokuje spor medzi demokratmi a republikánmi v americkom Kongrese. Pomoc totiž podlieha podmienkam, ktoré sa stretávajú s prudkým odporom u prezidenta USA Joea Bidena a jeho demokratov. Návrh legislatívy preto nemá šancu na prijatie v Senáte.

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili vo štvrtok ďalšie sankcie voči desiatkam osôb, spoločností a zariadení, ktoré podporujú Rusko v jeho útočnej vojne proti susednej Ukrajine. Sankcie sú okrem iného zamerané na oslabenie ruského energetického a surovinového sektora, vyplýva zo štvrtkového vyhlásenia amerického ministerstva financií a zahraničných vecí vo Washingtone. Namierené sú podľa nich aj voči tým, ktorí sa podieľajú na obchádzaní platných sankcií.

RAZ ZA GENERÁCIU! Mohutná SMRŠŤ CIARAN VYČÍŇA: Najmenej 10 mŕtvych, desiatky zranených. V noci dorazila aj na Slovensko (FOTOGALÉRIA)
Európu včera zasiahla mohutná smršť Ciaran. Zo severozápadu Francúzska a juhozápadu Anglicka sa presunula smerom na Holandsko, Belgicko, Nemecko a Taliansko. O život pritom prišlo najmenej desať ľudí a viacero ďalších osôb utrpelo zranenia. Viac... Čítať ďalej
03 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

KYJEV- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok privítal nový balík sankcií USA voči Rusku a označil ho za "veľmi účinný". "Moc sankcií je silou sveta," povedal Zelenskyj v Kyjeve v pravidelnom videoposolstve v súvislosti so sankciami USA voči desiatkam osôb, spoločností a zariadení, ktoré podporujú Rusko v jeho útočnej vojne proti susednej Ukrajine.

JEREVAN - Arménsko vo štvrtok uviedlo, že zmarilo sprisahanie, v rámci ktorého plánovalo päť podozrivých osôb odpálenie výbušnín, útoky na civilistov a obsadenie vládnych budov. Arménska štátna bezpečnostná služba vo štvrtok uviedla, že odhalila "prípravy na teroristický útok... zosnovaný s cieľom brániť fungovaniu vládnych orgánov".

TRIER - Mohutný požiar vypukol vo štvrtok v priestoroch chemickej spoločnosti v meste Worms na západe Nemecka. V rámci predbežných opatrení vydali miestne úrady pre obyvateľov tohto mesta v spolkovej krajine Porýnie-Falcko varovanie, aby sa miestu požiaru vyhýbali a okná i dvere na svojich príbytkoch ponechali uzatvorené, spresnila tamojšia polícia.

PARÍŽ - Francúzsko čelí "všadeprítomnej a trvalej" hrozbe zahraničného zasahovania. Vyplýva to z výročnej správy parlamentného výboru pre spravodajské služby. Výbor konštatuje, že pri súčasnej napätej medzinárodnej situácii je hrozba zasahovania zo zahraničia - predovšetkým zo strany Ruska a Číny - "vysoká".

WASHINGTON- Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok kritizoval Rusko za odstúpenie od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Krajinu zároveň požiadal o záväzok, že nebude vykonávať jadrové testy.

A JE TO TU! NEMECKÁ MINISTERKA CHCE ZÁSADNE ZMENIŤ EÚ
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyhlásila, že Európska únia potrebuje reformu, ak chce prijať nových členov, ako sú Ukrajina a balkánske štáty. Podľa nej by súčasný model, v ktorom má každý štát svojich poslancov a... Čítať ďalej
02 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik