ZMOS žiada oddialenie optimalizácie siete nemocníc
02 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada oddialenie optimalizácie siete nemocníc. Odôvodňuje to potrebou reformy siete záchrannej zdravotnej služby. Vo štvrtok to uviedol predseda ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

"Keď sa v roku 2021 schválila optimalizácia, bolo povedané, že paralelne s ňou bude aj nová sieť záchraniek. (...) Toto sa neudialo," skonštatoval. Optimalizácia nemocničnej siete bez reformy siete záchraniek môže podľa neho ohroziť kvalitu a dostupnosť poskytovaných zdravotníckych služieb.

Božik zároveň zopakoval, že ZMOS odmieta rušenie piatich pôrodníc, súvisiace s optimalizáciou siete nemocníc. Nesúhlasí ani s plánovanými zmenami vo fungovaní detských ambulantných pohotovostí. Rešpektuje zrušenie tých bez prevádzkovateľa. Poukázal na to, že v ďalších fázach má skončiť 15 v súčasnosti fungujúcich pohotovostí. "Urobíme všetko preto, aby ambulantné pohotovosti pre deti, aj keď v skrátenom režime do 20.00 h, v týchto okresoch a regiónoch pokračovali ďalej," dodal.

ZMOS zároveň žiada vedenie rezortu zdravotníctva o zmenu komunikácie. "Chceme zdvorilo požiadať ministerku, aby oslovila ZMOS do pracovných skupín, kde členovia sekcie pre zdravotnícku politiku sú pripravení angažovať sa, chodiť na rokovania a byť informovaní o tom, čo rezort pripravuje," uviedol Božik s tým, že najlepšie poznajú situáciu v dotknutých územiach.

Posun optimalizácie siete nemocníc žiada aj Asociácia nemocníc Slovenska. Reforma podľa nej nie je pripravená na spustenie od začiatku roku 2024. Verí, že sa nájde dostatok politickej vôle a zákonom sa prijme jej odklad, v ideálnom prípade od 1. januára 2025. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po nástupe do funkcie deklarovala, že optimalizácii sa bude venovať prioritne.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik