Kandidát na šéfa ÚIS rozdelil koalíciu a opozíciu. TAKTO HODNOTIA!
02 | 11 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Kandidát na šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Branislav Zurian podľa opozície nezodpovedal dostatočne otázky o prípadnom konflikte záujmu ani o manažérskej predstave riadenia inštitúcie. Zástupcovia opozície sa na tom zhodli po vypočutí Zuriana vo Výbore Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Naopak, zástupcovia koaličných strán hovoria o odbornej nominácii.

Predseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) skonštatoval, že otázok vo výbore bolo dosť. "Boli aj konfliktné situácie. Ale výbor si splnil svoju úlohu," uviedol s tým, že prijal uznesenie. Odzneli podľa neho aj závažné informácie.

Ivan Ševčík (SNS) považuje Zuriana za špičkového operatívca s rozvážnym konaním. Pripomenul, že prešiel viacerými funkciami v rámci polície vrátane riadiacich pozícií. "Ako ho poznám, bude určitý stmeľovací prvok, aj čo sa týka vytvárania nového kolektívu na inšpekcii," dodal.

Samuel Migaľ (Hlas-SD) je presvedčený, že ÚIS ešte takéhoto kvalitného kariérneho policajta nikdy nemal. Ocenil aj stanovisko ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), ktorý za nomináciu prevzal plnú politickú zodpovednosť.

"Vnímame Zuriana ako človeka, ktorý je v konflikte záujmov," vyhlásil Juraj Krúpa (SaS). O nominácii má pochybnosti, obáva sa pokračovania "čistiek v polícii" i toho, že bude pokračovať spochybňovanie niektorých vyšetrovaní. Podľa Krúpu sa vláde nomináciou Zuriana nepodarí posilniť postavenie polície v dôveryhodnosti občanov.

Šéfka klubu KDH Martina Holečková rovnako vidí otázniky pri Zurianových kontaktoch s viacerými obvinenými a pri jeho predstave o tom, ako chce zvýšiť dôveru policajnej inšpekcie. KDH ho preto nepovažuje za vhodného kandidáta, pri takejto nominácii by hnutie preferovalo zhodu naprieč politickým spektrom.

Konflikty záujmov nezodpovedal Zurian dostatočne ani podľa predsedu klubu PS Martina Dubéciho. Podotkol, že musí byť jasne zodpovedané, ako bude riešiť kauzy súvisiace s Hlasom-SD, ktorý ho nominoval. Nedostatky vidí i v odpovediach o riadení inšpekcie, u Zuriana mu chýba konkrétna manažérska predstava.

Zurian nepresvedčil ani podpredsedu výboru Gábora Grendela (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Hovorí o čistkách v polícii zo strany koalície a vedenia rezortu vnútra. Riaditeľ inšpekcie bude mať podľa Grendela čo robiť, aby odolal očakávaniam, že bude tieto praktiky kryť. Hnutie Slovensko spochybnilo aj Zurianove majetkové pomery, vyrušili ho nejednoznačné odpovede o prepojení na ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD).

Ministerka Saková na otázky o jej vzťahu so Zurianom reagovala tým, že tu nie je žiaden konflikt záujmov. "Som ministerka hospodárstva a nepracujem v žiadnych bezpečnostných zložkách," podčiarkla.

Problematický môže byť podľa predstaviteľov opozície i Zurianov pobyt v Bielorusku. Hovoria o viacerých otáznikoch, napríklad pri tom, s kým sa stretával a čo predstaviteľom tamojších bezpečnostných zložiek hovoril.

Minister Šutaj Eštok predloží vláde návrh na vymenovanie Zuriana už vo štvrtok

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) deklaroval, že za kandidáta na riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) berie plnú politickú zodpovednosť. Potvrdil, že návrh na jeho vymenovanie predloží vláde už vo štvrtok.

"Verím, že výkon svojej funkcie bude zvládať vždy v zmysle zákona a doba politickej pomsty tu už na Slovensku skončila," vyhlásil minister po skončení vypočutia Branislava Zuriana pred parlamentným brannobezpečnostným výborom, ktoré trvalo tri a pol hodiny.

Dočasne poverený šéf inšpekcie Peter Juhás by sa mal po vymenovaní nového riaditeľa vrátiť na svoju pôvodnú pozíciu.

K menu kandidáta na policajného prezidenta sa minister zatiaľ nevyjadril. "Keď budem mať uzavretú predstavu, verím, že vo veľmi krátkom čase, tak vás budem informovať," skonštatoval. Nad zmenou šéfa Národnej kriminálnej agentúry neuvažoval.

Zurian po nástupe do funkcie plánuje personálny audit. "Koľko je voľných tabuliek, koľko je obsadených," načrtol s tým, že sa bude snažiť pozície obsadiť kvalitnými, schopnými ľuďmi. Chce dbať na zákon, byť otvorený. Inšpekcia by podľa neho mala byť vnímaná ako profesionálny a zákonný útvar. Odmietol, že mal záujem o post policajného prezidenta.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik