SLOVÁKOV NÁJDEŠ VŠADE! Aj medzi známymi menami (FOTO)
01 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Každý, kto tvrdí, že Slovensko je miniatúrna krajina na glóbuse, má pravdu. Pravdu má aj ten, kto hovorí, že Slovensko nikdy nebude veľmocou v pravom slova zmysle. Ale kto bude tvrdiť, že sme v histórii nikdy nemali veľkých rodákov, ten buď klame, veľmi sa mýli, alebo jednoducho nepozná históriu.

Mnohí z vás možno budú prekvapení, koľko slávnych ľudí má korene na Slovensku. A áno, zvlášť na tom východnom, keďže odtiaľ bolo v minulosti najviac tých, čo šli za živobytím do Ameriky. Tých, čo sa vrátili, doma mnohokrát volali „amerikánmi“ a tí, čo tam zostali sa poženili, povydávali a ich potomkovia dobyli veľký svet. Nie len ten šoubizový.

Jozef Hurton – filmový dokumentarista, priekopník talianskeho alpského dobrovoľníctva, kňaz

Narodil sa v Macove 25. marca 1928. Portál Mr. Slovák o ňom uvádza, že po emigrácii z ČSSR v Ríme vyštudoval teológiu a bola mu pridelená fara v alpskej dedine Sulden. Viaceré horské nešťastia ho priviedli do miestnej horskej služby. V roku 1970 vstúpil do štátnej horskej služby a v Solda/Suldene vybudoval záchrannú stanicu, ktorú tridsať rokov aj viedol. Stál tiež pri vzniku prvej talianskej školy lavínových psov a sprofesionalizoval leteckú záchrannú službu. Zomrel ako 95-ročný, len pred necelým mesiacom.

Máme novú vládu, satira nelení! Vtipkári mali aj počas uplynulého týždňa žatvu (GALÉRIA)
Vtipkári mali aj počas uplynulého týždňa žatvu. Na Slovensku satira, zvlášť tá politická, len tak kvitne. Sadia, hnoja a zalievajú ju páni z Hradného vŕšku, občas pani z prezidentského paláca a zahanbiť sa nedajú ani tí z Úradu vlády. Tam sú noví... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Peter Falk – herec, nezabudnuteľný inšpektor Colombo

Pokrčený baloniak, cigara v ústach a žena, ktorú nikdy nikto nevidel. Tak si pamätáme najznámejšiu postavu Petra Falka. Seriál sa nakrúcal v rokoch 1968-2003 a v štábe bol povestný svojimi vedomosťami o Česko-Slovensku. Niet divu – jeho starý otec, Peter Hochhauser sa v roku 1874 narodil v Bardejove a zomrel v roku 1960 v štáte New York.

Facebook / Stopy starých časů | Peter Falk

David Wilkerson – evanjelizátor, sociálny pracovník

Hoci sa narodil 19. mája 1931 v americkom štáte Indiana, jeho matka bola Slovenka. Po roku kázania v New Yorku v roku 1958 založil hnutíe Teen Challenge, ktoré sa dodnes okrem evanjelizácie zameriava na prácu s drogovo závislými mladými ľuďmi. Táto organizácia v súčasnosti registruje cez tisíc centier v 115-tich krajinách sveta. Podľa jeho knihy Dýka a kríž bol natočený aj film. Wilkerson zomrel v apríli 2011 pri autonehode.

Vlado Meller – majster zvuku

Rodák z Humenného prišiel na svet v roku 1947. To, akú pieseň počúvame v rádiách, či na nosičoch bola jeho práca. Jeho „podpis“ je na platniach Johnyho Casha, Milesa Davisa, Metallica, či Rolling Stones a zamestnávali ho vydavateľstvá, ako Sony či Universal.

Odborníčka Cigánikovej: Hlboký dekolt nie je vhodný za každých okolností (GALÉRIA)
Na parlamentné zasadnutia by mala volená elita národa chodiť minimálne slušne oblečená – do parlamentu sa akosi nehodí tričko a „dotrhané“ rifle, hoci poslanci v minulom parlamente okrem prejavov, aj tu posunuli latku o niekoľko stupňov nižšie. To,... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Štefan Roman – najbohatší Slovák 20. storočia

Narodil sa v roku 1921 v Novom Ruskove pri Trebišove a keď mal 16, odišiel do Kanady. Keď mal zhruba 30, založil priemyselnú spoločnosť Denison Mines Limited. Portál Mr. Slovák uvádza, že sa tak stal najväčším vlastníkom uránových baní na svete a v tých časoch azda najbohatším Slovákom. Aj preto dostal prezývku uránový kráľ. Keďže so slovanským pápežom Jánom Pavlom II. ho spájalo priateľstvo, navrhol mu, či by na jeho pozemku v blízkosti Toronta nevysvätil základný kameň gréckokatolíckej Katedrály Premenenia Pána. Roman založil a 18 rokov viedol Svetový kongres Slovákov. Vďaka tejto organizácii sa svet dozvedal aj o porušovaní ľudských práv na Slovensku socialistickým režimom.

Tony Curtis a Jamie Lee Curtisová – herci

Jej mama, Janet Leigh sa preslávila v slávnej hororovej scéne vo filme Psycho. Otec Tony Curtis fanúšikom strieborného plátna tiež nie je neznámy, hral po boku Marilyn Monroe. Curtisova matka – Ilona Kleinová pochádzala z Vaľkova pri Poltári a do USA emigrovala v roku 1923. Syn Bernard sa narodil v roku 1925 a po tom, ako sa dal na hereckú dráhu si volil umelecké meno Tony Curtis. Jeho dcéra Jamie Lee sa narodila 22. novembra 1958 v Los Angeles.

Facebook / Jamie Lee Curtie | Jamie Lee Curtis

Estée Lauder – zakladateľka luxusnej kozmetickej značky

Aj táto žena, ktorá ženy robila krásnymi má slovenské korene. Jej otec, Max Mentzer sa síce narodil v Prahe, ale jej mama Rose sa narodila v Holiciach pri Dunajskej Strede. Esty bola vzorom pre ženy celého sveta a jej prístup nie len byť krásnou, ale krásnou aj zostať, inšpirovala mnoho žien na všetkých kontinentoch. Svet nezmenila len svojou krásou, ale aj silu vyžarujúcou osobnosťou.

Digitálna mena: Sme o krok bližšie k finančnej diktatúre?
Digitálne euro. Digitálna mena. Eursystém pred pár dňami prešiel do prípravnej fázy projektu digitálneho eura. Informovala o tom Národná banka Slovenska (NBS) na svojom webovom sídle. Digitálna mena je jednou z tých tém, ktoré majú svojich... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Michal Bosák – bankár, ktorého podpis je aj na bankovke

Do Ameriky odišiel zo Šariša v roku 1886 ešte ako 16-ročný. V USA najskôr triedil uhlie, pracoval v bani, či na stavbe železnice. Neskôr vlastnil krčmu a prišiel nápad založiť banku. Lenže ako, keď krajania bankám nedôverovali. Presvedčil ich však, že banka je bezpečnejšia, ako poslať peniaze v obálke. Postupne sa stal šéfom First National Bank a tak sa jeho meno dostalo na niektoré bankovky. Vytvoril banku Bosak State Bank - najväčšej a najznámejšej banka amerických Slovákov. Nezabúdal ani na rodný kraj – v Okrúhlom nechal namiesto krčmy vybudovať školu a podporoval mnoho krajanských spolkov.

Ivan Reitman – filmový top režisér

Rodák z Komárna písal scenáre, produkoval a režíroval pre Hollywood. Jeho dielom je aj film Krotitelia duchov, pracoval s Dannym De Vitom či Arnoldom Schwarzeneggerom. Podpísaný je aj pod filmyHlavne nezáväzne, Pobrežná hliadka, 6 dní, 7 nocí.

Audrey Hepburn – herečka

Mama jej otca pochádzala z Kovariec pri Topoľčanoch. Narodila sa v kaštieli, ktorý od Pavla Motešického kúpil jej otec Anton Wels. Jej pradedko sa venoval meteorológii, organizoval technické výstavy a udeľoval medaily za najlepšie patenty. Po tom, ako cukrovar, ktorý založil, vyhorel, sa rodina presťahovala. Audrey preslávili filmy, ako Raňajky u Tiffanyho, či Prázdniny v Ríme.

Solčanský: Slovensko ako líder Európy? A prečo nie
Dalimir Solčanský, právnik z Nitry si myslí, že Slovensko po boku Maďarska majú veľmi slušnú šancu zabojovať o nové líderstvo v Európe. Napísal to napriek tomu, že červené denníčky hovoria o Ficovej izolácii na podujatiach európskeho charakteru.... Čítať ďalej
30 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Jon Bon Jovi – rocker

Babička rockera narodeného v New Jersey, ktorého občianske meno je Jon Francis Bongiovi jr, pochádzala zo Slovenska. Volala sa Elizabeth Benkovská a do USA odišli ešte jej rodičia Mária a Ján.

FB fanstránka Jon Bon Joviho | Narodený 2. marca 1962

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik