Kyjev nás chce "prevychovať". Plynom!
29 | 10 | 2023 I Milan Laca

Vypnime plyn! Ukrajina realizuje plán na prevýchovu Maďarska a Slovenska.

Autorka: Ljubov Stepušova

Ukrajina sa snaží tlačiť na Maďarsko a Slovensko vyhláseniami o zastavení tranzitu ruského plynu do týchto krajín. Pre Rusov je to priaznivá správa – v praxi sa z neho stane „národný poklad“.

Nebuďme smiešni!

Pre Ukrajinu je „smiešne“ byť tranzitnou krajinou ruského plynu. Ukrajina neobnoví zmluvu o tranzite po jej vypršaní v decembri 2024. Vyhlásil to šéf ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Ukrajiny Alexej Černyšov, v rozhovore pre Deutsche Welle Business News. "Nebudeme iniciovať pokračovanie tohto tranzitu. Zmluva sa skončí a tranzit sa zastaví," povedal s tým, že Ukrajina v ňom pokračuje "výhradne za účelom podpory svojich európskych kolegov", ktorí sú vo vnútrozemí. Šéf Naftogazu tiež pohrozil predčasným ukončením zmluvy s Ruskom, keďže Gazprom zaplatil „nie viac ako 70 percent“ z toho, čo dlhuje. „Podpora Ruska nákupom ruského plynu počas vojny je smiešna,“ povedal Černyšov.

Prečo Rusko nepotrebuje celú Ukrajinu
"Trójsky kôň". Prečo by Rusko nemalo oslobodiť celé územie Ukrajiny. Poslanec Ruskej Štátnej dumy Konstantin Zatulin povedal, že Rusi by nemali dúfať v oslobodenie celého územia Ukrajiny. Vyzval tiež, aby nerátali s tým, že po dokončení... Čítať ďalej
29 | 10 | 2023 | Milan Laca

Ale peniažky sa zišli

V máji to však neboli žarty. Vláda v Kyjeve  a Naftogaz trvali na zachovaní tranzitu ruskej ropy a plynu cez územie Ukrajiny, aby si zachovali svoje príjmy.

Ultimátum Maďarsku a Slovensku

Odvtedy však Maďarsko a Slovensko, presne tie vnútrozemské krajiny, začali byť tvrdohlavé voči Ukrajine. Slovenský premiér Robert Fico dokonca začal trvať na revízii vojenskej zmluvy so Spojenými štátmi, podľa ktorej bola Bratislava povinná dodávať zbrane ukrajinským ozbrojeným silám. Preto je potrebné ukázať Bratislave a Budapešti "ich miesto" v Severoatlantickej aliancii.

Maďari majú riešenie 

Zdá sa, že Maďarsko našlo východisko a všetok nakúpený plyn má v úmysle presmerovať cez Turecký prúd, vyhlásil minister zahraničia Peter Szíjjartó. Spojené štáty americké si však preňho pripravili ďalšie prekvapenie. Bulharsko, tranzitná krajina pre Turecký prúd, nedávno zaviedlo daň na tranzit ruského plynu, aby Ruská federácia nemala „príjmy z vojny“. V prepočte na 1000 metrov kubických vzrástli náklady na bulharský tranzit o 107,6 USD, čo je 19,4 % ceny plynu v Európe k 19. októbru. Maďarsko a Srbsko spoločne vyhlásili, že kroky Bulharska ohrozujú ich dodávky energie.

Dôsledky pre Európsku úniu

K čomu toto rozhodnutie povedie, ak bude mať Ukrajina stále svoju predchádzajúcu štátnosť:

-rastúci deficit a rastúce ceny plynu v Európe. V konkurencii LNG (vrátane ruského) s Áziou už Európania dosť preplácajú, navyše ich produkty v porovnaní s čínskymi a americkými, už neodolajú cenovej konkurencii;

- na pozadí rozkolu, v súvislosti s ďalším „balíkom pomoci“ pre Ukrajinu a sankciami, sa rating európskych orgánov prudko zhorší. Ukrajina stratí za tranzit približne 1 miliardu dolárov ročne.

Dôsledky pre Rusko

Pre Ruskú federáciu je zrejmé, že v roku 2024 dôjde k mnohým udalostiam, vrátane možnej kapitulácie režimu Volodymyra Zelenského. Pre Moskvu znamená zastavenie tranzitu stratu príjmu, keďže Čína sa ešte nedohodla na plynovode „Sila Sibíri -2“. Ale pre obyvateľstvo Ruska je to veľmi dobré. Nakoniec sa uskutoční úplná plynofikácia Ruska a Gazprom bude maž navždy zaručené platby za svoj plyn v rubľoch.

Prečo AMERIČANIA v marci 2022 ZNEMOŽNILI ROKOVANIA O MIERI na Ukrajine?
Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder poskytol nemeckému denníku Berliner Zeitung rozsiahly rozhovor, v ktorom hovorí o možnostiach uzavretia mieru na Ukrajine, o neužitočnosti moralizovania v politike, o novej situácii na Strednom Východe po... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik