ZOMREL Michal Havran st. OTRASNÉ SVEDECTVO jeho syna: MOHOL EŠTE ŽIŤ!
28 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Známy zahraničnopolitický komentátor a publicista Michal Havran st. (+78) zomrel v piatok 27.10. Nebojoval len s ťažkou chorobou, ale aj s naším zdravotníctvom.  

Rodina mu márne zháňala lieky

Bojoval s onkologickým ochorením a rodina sa mu snažila zabezpečiť lieky, ktoré potreboval, no napriek veľkej snahe sa im to nepodarilo. Jeho manželka, spisovateľka a novinárka Ivana Havranová, šokovala vyjadrením, že lieky nakoniec poisťovňa schválila, ale neskoro. Pre Plus 7 dní uviedla:

„Úplne hrozná, nezvratná vec sa nám stala, ráno mu prišla SMS-ka z poisťovne, že mu schvaľujú lieky, ktoré potrebuje, medzitým zomrel. Včera sme s nim boli celý deň, ale aj keby mu dnes dali tie lieky, už bolo jeho telo tak zdevastované, že by mu nepomohli. Navrhli mu, aby si ich za 250-tisíc eur kúpil, ale my sme neboli zlodeji, my sme novinári." 

V susedných krajinách to chodí inak

Syn nebohého, publicista a moderátor Michal Havran ml. spomína, čím všetkým si jeho otec musel prejsť. Pri liečbe síce stretol milých lekárov a zdravotný personál, ale ten kvôli liekovej politike pracuje pri mnohých diagnózach s prekonanými liečivami.

“Že napríklad pri rakovine obličky má každý pacient v susedných krajinách právo na najnovšiu liečbu, zatiaľ čo u nás máte namiesto toho právo na to, aby váš lekár vypisoval do poisťovne úctivé žiadosti, aby vám udelili výnimku na liek, ktorý má v Rajke alebo v Hainburgu každý, kto ho potrebuje. Pretože z liekov, ktoré vám poisťovňa preplatí puchnete, zalievajú sa vám pľúca, máte vývod a schudli ste tak, ako ste nikdy nechceli.“

ŠOKUJÚCA smrť a TAJNOSTI okolo pohrebu
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Kedysi patril k najmocnejším mužom na Slovensku. Neskôr sa však jeho pozícia zmenila a zo žalobcu sa stal obžalovaným. Jeho smrť mnohých šokovala. Odišiel pomerne mladý Dobroslav Trnka (+59) odišiel... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Mária Sliacka

Schválený liek ešte nemusí byť výhrou

Hoci poisťovňa napokon liek schválila, k slovu sa dostala byrokracia. „Voláte do poisťovne, pani jeden deň povie, áno, máte to a na druhý deň zmiznete. Zmizne správa o schválení, lekár sa dozvedá, že už výnimka neplatí, čakáte doma, kto sa ozve, nedýcha sa vám dobre, počúvate o krajinách, kde sa takéto trápne a ponižujúce situácienestávajú, kde sa poisťovňa netvári, že sa nič nestalo, pretože chápe, že dať pacientovi nádej v podobe novej liečby a potom to zrušiť je nemorálne a odporné," šokuje  Michal Havran mladší.

Michal Havran ml., foto: screenshot RTVS

"A dozviete sa, že máte brať starú liečbu, s vývodom a opuchmi, lebo žijete v krajine, kde o Vašom živote nerozhoduje empatia a lekársky záväzok, ale liekové komisie, väzby, poisťovne a hlavne posraté love, ktorých je tu vždy dosť avšak vždy iba na to, čo nie je podstatné. Rozmýšľate, či máte isť do modelu, ktorý vám niekto naznačí, začať si liečbu platiť sám a keď sa preukáže účinná, tak poisťovňa sa k vám pridá ako parťák. Liečbu, ktorej účinnosť je preukázaná v európskych krajinách tak, že ju pacientom hradia. Môžete si roztočiť koleso šťastia, na Slovensku sa o živote pacientov rozhoduje v perverznej lotérii,“ uzatvoril známy novinár.

Zomrel oligarcha Miroslav Bödör
Miroslav Bödör, otec nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra zomrel vo veku 74 rokov. Informuje o tom portál tvnoviny.sk Viaceré weby potvrdili, že skonal v sobotu predpoludním, pričom ho mali aj oživovať. Portál tvnoviny.sk informuje, že... Čítať ďalej
28 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik