Práca ministra Šutaja Eštoka v praxi! Odvolal prezidenta PZ Hamrana
26 | 10 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vo štvrtok odvolal prezidenta Policajného zboru (PZ) Štefana Hamrana. Rozhodnutie označil za nevyhnutný krok k tomu, aby polícia začala plniť svoje skutočné poslanie v súlade so zákonom.

"Dôvodom odvolania sú vážne výhrady voči vnášaniu politických a osobných postojov do výkonu funkcie policajného prezidenta," uviedol hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Matej Neumann. "Minister vyjadril výhrady aj voči dlhodobo nedostatočnej činnosti polície v konaní voči nelegálnej migrácii," dodal hovorca.

Novým dočasne povereným prezidentom Policajného zboru bude Rastislav Polakovič. Ministerstvo chce štandardným spôsobom čo najskôr obsadiť post riadne vymenovaným policajným prezidentom.

Hamran už v prvej polovici októbra oznámil, že podá žiadosť o uvoľnenie z funkcie. Svoj odchod avizoval v prípade, ak Smer-SD zloží novú vládu.

HAMRAN odchádza, kto bude nový ŠÉF POLÍCIE?

Bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian sa nespomína v koalícii ako možný policajný prezident či riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS). Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Nepovedal, či sa uvažuje o jeho nominácii do inej funkcie.

Predseda parlamentu zdôraznil, že meno nového policajného prezidenta ešte nie je vybraté. Pripomenul, že ide o nomináciu ministra vnútra. Je však presvedčený, že by mal takúto pozíciu zastávať "hrdý policajt", ktorý pracoval a prešiel reálnym výkonom.

Čo sa týka nominácií na štátnych tajomníkov, Pellegrini rešpektuje návrhy partnerov. "Počkajme si na ich reálny výkon," apeloval. Po určitom čase vo funkciách podľa neho budú vedieť aj ministri i premiér Robert Fico (Smer-SD) povedať, či si zvolení štátni tajomníci riadne plnia úlohy.

Nový minister sa stretol s Hamranom (GALÉRIA)
Nový minister nastúpil aj na rezort vnútra. Matúš Šutaj Eštok (nom. Hlas-SD) dávno prezentoval názor, že na tomto ministerstve budú vzhľadom na dianie v polícii a bezpečnostných zložkách za posledné tri roky nutné veľké zmeny. Jedným z hlavných... Čítať ďalej
26 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!