Bude zvrat v izraelských vojnových plánoch? USA sa angažujú
26 | 10 | 2023 I Milan Laca

Americkí poradcovia presviedčajú Izrael, aby nezačal operáciu v plnom rozsahu.

CNN:  Vojenskí poradcovia z USA vyzývajú Izrael, aby nezačal rozsiahlu pozemnú operáciu v Gaze a neopakoval skúsenosti z ťažkých mestských bojov počas irackej kampane. Namiesto toho navrhujú, aby sa obmedzil na presné letecké útoky a nálety,

Zvažujú?

Ako informuje CNN, náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herzi Halevi nedávno vyhlásil, že taktické a strategické faktory odďaľujú pozemnú operáciu v pásme Gazy, čo však dáva armáde čas na prípravu.

Izrael má veľký problém! Vydrží takú vojnu? Márne hrozí?
„Izraelčania sú vydesení“: prečo je vstup Hizballáhu do vojny na Blízkom východe nebezpečný? Izraelská armáda je na hranici svojich možností, Hizballáh by mohol vstúpiť do konfliktu. Veľký problém Potenciálny vstup libanonského Hizballáhu do... Čítať ďalej
25 | 10 | 2023 | Milan Laca

Poučení z Iraku

"Americkí vojenskí predstavitelia sa snažia odviesť Izrael od typu brutálneho mestského boja, ktorý Spojené štáty viedli proti povstalcom počas vojny v Iraku, aby Izraelčania neuviazli v krvavej bitke o každý jeden dom," Podľa CNN vyzývajú, poučiť sa   z „jednej z najkrvavejších“ bitiek irackej kampane vo Fallúdži v roku 2004. Žiadajú kombináciu presných úderov a cielených operácií špeciálnych síl, namiesto pozemnej operácie v plnom rozsahu. Americkí poradcovia sa spoliehajú aj na skúsenosti z dobytia irackého mesta Mosul, ktoré ovládala teroristická skupina Islamský štát. V mnohých ohľadoch bolo možné obsadiť mesto vďaka operáciám špeciálnych síl. V Mosule mali militanti z IS, rovnako ako bojovníci Hamasu v pásme Gazy, k dispozícii sieť podzemných tunelov, dodáva televízna stanica.

Prišli na pomoc

Na pomoc izraelskej armáde pri plánovaní operácie vyslala administratíva prezidenta Joea Bidena generála námornej pechoty Jamesa Glynna, ktorý velil americkým jednotkám počas bitky o iracké mesto Fallúdža v roku 2004.

Izraelská armáda v noci podnikla najväčší pozemný zásah v Pásme Gazy

S cieľom útoku na pozície palestínskeho radikálneho hnutia Hamas rozbehla izraelská armáda v noci pomerne rozsiahly pozemný zásah v Pásme Gazy. Išlo zatiaľ o najväčší takýto zásah od začiatku vojny, uvádza izraelský vojenský rozhlas. Armáda akciu označila za cielenú raziu v rámci príprav pohraničia na „ďalšie fázy vojny“. Po dokončení nočnej akcie sa izraelské pozemné jednotky stiahli späť do Izraela.

Operácia sa uskutočnila na severe Pásma Gazy. Armáda uviedla, že pri nej zasiahla množstvo teroristov, ich infraštruktúru a odpalisko protitankových riadených striel. Na sieti X zverejnila video, na ktorom je vidieť nočný prejazd obrnených vozidiel a tankov cez hranicu a následne aj paľba. Armáda uviedla, že vojská po dokončení misie Pásmo Gazy opustili.

Izrael na úzke pobrežné pásmo, v ktorom na území menšom ako Praha žije 2,3 milióna Palestínčanov, útočí od 7. októbra, kedy ho práve z Gazy napadol Hamas. Väčšinou tak robia zo vzduchu, výnimočne aj po zemi. Kompletnú pozemnú ofenzívu zatiaľ ešte Izrael nezačal, aj keď sa to očakáva.

Obete

Počet obetí v pásme Gazy presiahol 5 tisíc, vyše 15 tisíc ľudí bolo zranených. V Izraeli, podľa miestnych úradov, zomrelo viac ako 1,3 tisíca ľudí. Podľa rôznych zdrojov môže Hamas držať v zajatí asi 150 Izraelčanov. Samotné hnutie uviedlo, že v pásme Gazy je asi 200-250 väzňov. Štyroch rukojemníkov prepustili prostredníctvom Kataru a Egypta.

ODPOR voči masovej MIGRÁCII rastie na celom svete!
Podľa rozsiahleho medzinárodného prieskumu USNews.com, odpor voči masovej migrácii rastie v Čile, Švédsku, Dánsku či Nemecku ešte rýchlejšie ako v Spojených štátoch, informuje Breitbart. U voličov „od Dánska cez Švédsko až po Spojené štáty... Čítať ďalej
25 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!