Sme pripravení! Zuzana Čaputová porušuje ÚSTAVU! (NAŽIVO)
23 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Slovenskom sa niekoľko dní šíri pozvánka na protest, ktorým chcú občania prezidentku Zuzanu Čaputovú upozorniť na to, že nevymenovaním ministrov porušuje Ústavu. Občianski aktivisti zo všetkých kútov Slovenska organizovali autobusy, vďaka ktorým sa budú môcť na tomto odkaze prezidentke zúčastniť aj ľudia z celej republiky. V redakcii máme informácie o organizovaných skupinkách občanov z Nitry, Zvolena, ale aj Oravy či Spiša. Pre tých, ktorí z akéhokoľvek dôvodu nemôžu prísť, prinášame dianie z minúty na minútu.

Kandidát na ministra životného prostredia, starosta Očovej Rudolf Huliak, odpovedá na otázky možného ďalšieho vývoja po nevymenovaní za ministra.

Naživo spred prezidentského paláca

19:00 (tasr) Stovky ľudí sa v pondelok podvečer zišli na proteste pred Prezidentským palácom na bratislavskom Hodžovom námestí. Kritizovali hlavu štátu Zuzanu Čaputovú a vyzvali ju, aby neblokovala nomináciu Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia.

Protestujúci odmietali argumenty prezidentky, pre ktoré nechce Huliaka vymenovať. Vyzvali ju na rešpektovanie výsledkov volieb a hovorili o ohýbaní zákona. Dav skandoval heslá na podporu Huliaka a proti prezidentke. Ak by Huliaka naďalej odmietala vymenovať, avizovali ďalší protest pred parlamentom. S príhovormi vystúpili viacerí rečníci. Medzi nimi aj Štefan Harabin, ktorý avizoval opätovnú kandidatúru na prezidenta.

18:30 - Terenová pripomína petíciu, Rudolf Huliak vystúpiť nechce, nemieni vyhrocovať situáciu. Námesitie skanduje: Nech žije Huliak, stretnutie končí Slovenskou hymnou. Organizátori pozývajú na ďalší protest zajtra v rovnakom čase. 

18:15 - Žiadné prosím, žiadam, Podľa Kateríny Bokovej na tom, aby prezidentka rešpektovala Ústavu a svoje povinnosti, musíme trvať len my. Organizátori avizujú ďalšie stretnutia.

18:15 - kňaz Ľuboš Volko prečítal žalm, ktorým upozornil na to, že prezidentka jedno sa snaží hovoriť, niečo celkom iné robí. Slovákov povzbudil, že víťazstvo je naše, pretože sme na strane pravdy.

18:00 - Jaroslav Sedlák pozdravuje občanov aj od ostatných zo združenia DIR publikum. Prítomných požiadal, aby sme si nedali ukradnúť volebné právo.  Pripomenul však, že veci okolo migrantského tábora v Malackách sa hýbu - na priestoroch sa stále potichu pracuje. 

Hovorí aj Pavol Ľupták, podľa ktorého sú slniečkari v ťažkom šoku, pričom sa prezidentka dostala ďaleko za hranu Ústavy, čo podporil aj "veľký demokrat" Milan Kňažko svojim vyjadrením, že prezidentka musí aj za túto cenu zabrániť vzniku vlády. Pritom tzv. demokratické sily nám nadávajú do dezolátov, v Aktualitách dokonca píšu o fašizoidných Dankových poslancoch. Ľudia však SNS nevolili kvôli pekným rečiam, ale kvôli pravde. "Klamstvo bude klamstvo, vlastizrada bude vlastizradou a pravda pravdou," sľúbil Ľupták v mene národniarov. 

Marek Baláž - Cigán, ktorý necigáni pripomenul prítomným, že Slováci sú tu doma. Cieľom amerických mimovládok je podľa neho občianska vojna, pretože sa boja vôle občanov.

18:00 - Po plamennej básničke aktivistky nastúpila Jana Terenová upozorňuje, že petíciu za vymenovanie Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia už podpísalo niekoľko desiatok tisíc občanov, ktorí mu nie len že dali hlas vo voľbách, ale v boji za neho pokračujú aj naďalej.

Medzitým spravodajstvo verejnoprávnej RTVS o zhromaždení ani slovo, hoci svoj tím na námestí majú.

17:45 - Aktivistka číta magisterke práva Zuzane Čaputovej z Ústavy, aké sú jej povinnosti a že nemá právo kaziť výsledky volieb. 

Prečítaný bol aj odkaz Jána Baránka. Ten prítomným odkázal, že ako parlamentná demokracia nesmieme dovoliť USA "znásilňovať" demokraciu na Slovensku a ak sa národ vo voľbách rozhodne, prezidentka nemá právo ignorovať to. Jej konanie podľa Baránka prinesie len nežiadúcu anarchiu. Čaputová podľa Baránka prestala byť prezidentkou národa a ostáva prezidentkou progresivistov. Vyzval ju preto, aby si okamžite prestala vymýšľať prihlúple argumenty a začala rešpektovať demokratické voľby, nech sa jej ich výsledok akokoľvek nepáči. Námestie volá: Odstúpiť, odstúpiť. Slovensko patrí občanom, nie mimovládkam. Boh ochraňuj Slovensko, odkazuje Baránek občanom a prezidentke SR

17:30 - Štefan Harabin zdraví vlastencov. Konštatuje, že Sorošova rezidentka, podvodne okupujúca prezidentský úrad, naďalej škodí národoštátnym záujmom SR. Dotkol sa aj problematiky migrantov a prezidentke pripomenul, že aj v tejto problematike tu, ako členský štát EÚ máme právo veta. Prezidentka podľa neho robí všetko pre to, aby oddialila vymenovanie vlády. 

Čo sa týka Huliaka, Čaputová sa pri ňom nemôže porovnávať v odbornosti, preto nemala právo nevymenovať ho za ministra. Zvlášť, keď rovnaký názor na klimatické zmeny, ako Huliak zastávajú aj mnohé kapacity v oblasti ekológie.

Harabin tiež pripomenul, že nakoľko Zuzana Čaputová "amortizovala slovenskú spoločnosť", mocnosti museli do tohto úradu pre budúce prezidentské voľby postaviť Korčoka. Práve preto vníma nasledujúce prezidentské voľby, ako veľmi dôležité. Fico podľa neho ponúka to najlepšie, čo Slovensko má v ponuke v záujme zachovania slovenských národno-štátnych záujmov. Nesmieme však dovoliť, aby sa do prezidentského úradu dostal niekto, kto má záujem o ďalší rozklad štátu.

17:15 generál Ivan Ševčík sa nestihol ujať slova, ľudia prezidentke oznamujú, že je americká agentka. Ševčik konštatuje, že niekto nám ukradol voľby - nedovolí víťaznej strane, aby zostavila vládu. Preto vyzýva prezidentku, aby vymenovala vládu. 

Ďalší rečník hovorí o tom, že úlohou prezidentky nie je hodnotiť výzor či vystupovanie Rudolfa Huliaka, ale jeho výsledky a odbornosť. Pripomína, že prezidentka má za povinnosť ho vymenovať. Námestie skanduje: "Huliak, Huliak!" 

17:10 - Námestie spieva Slovenskú hymnu, Katarína Boková víta občanov. "Nie sme tu s prosíkom," pripomína. Iveta Michalíková upozorňuje, že panej v paláci treba pripomenúť, aké sú jej občianske a ústavné povinnosti. Peter Marček hovorí, že zmena musí byť celoeurópska. 

17:00 - plným námestím znie prezidentkin sľub, ako chce byť prezidentkou všetkých občanov, frázy o tom, ako prišla slúžiť Slovenskej republike a jej vyjadrenia, ako jej záleží na dôvere občanov, ktorí si aj ju zvolili. Práve tí občania, ktorí by jej mali dôverovať ju počas znenia nahrávky mohutne vypískali, skandujú "Hanba, hanba!" a hrá skupina Everlong.

17:02 Slovenská národná strana (SNS) zatiaľ nepovedala, či ponúkne iné meno na post šéfa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR miesto svojho nominanta Rudolfa Huliaka. K postupu pri menovaní novej vlády sa má vyjadriť v utorok (24. 10.), na kedy avizovala tlačovú konferenciu.

Tomáš Taraba zvolený do Národnej rady SR za SNS už pripustil, že by mohli navrhnúť nového nominanta. V nedeľnej diskusnej relácii uviedol, že SNS nebude blokovať vymenovanie vlády.

14:00  Iveta Michalíková: Neodídeme spred paláca, kým prezidentka nevymenuje novú vládu! Aktivisti na čele s Ivetou Michalíkovou organizujú občiansky protest pred prezidentským palácom v Bratislave, kvôli obštrukciám, ktoré prezidentka robí pri vymenovaní novej vlády, čím porušuje ústavu.

12:00 Slovenský národ vyráža do ulíc o 17:00 pred prezidentský palác už DNES (23.10.). Prezidentka SR odmieta vymenovať Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia a zdržiava novú vládu konečne pracovať a slúžiť ľuďom. 

„Slováci sú veľmi mierumilovní a trvá dlho, kým sa naštvú. Keď sa ale naštvú, potom to stojí za to,“ napísala aktivistka Michelková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!