Po zemetrasení na východe sa neprebudil ani Ódor a jeho vláda, ani PSK. Michal Kaliňák reaguje
25 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Odborník na samosprávu a poslanec za Hlas Michal Kaliňák tvrdí, že nedávne zemetrasenie na východe odkrylo povrchnosť vedenia Prešovského vyššieho územného celku. Nepomohla ani prezidentkina vláda pod vedením Ľudovíta Ódora – bývalý „nočný primátor“, aktuálne štátny tajomník ministerstva vnútra na východ dorazil po takmer týždni, no ani riešenia, ani pomoc nepriniesol.

Kým Martin Královič, štátny tajomník Ministerstva vnútra SR sa na pracovnej návšteve niekoľko dní po zemetrasení maximálne tak oboznámil so situáciou v Prešovskom kraji a ako úradník len skonštatoval, že dosluhujúca vláda nevie už nijako pomôcť, problému sa chopilo krajské zastupiteľstvo. Poslanci na jeho zasadnutí prijali interpeláciu Michala Kaliňáka, po ktorej budú môcť urobiť vo fonde PSK na pomoc po živelných pohromách také zmeny, aby sa dalo z neho uvoľniť okrem 100-tisíc eur aj ďalších 370-tisíc, ktoré by mali pomôcť najviac poškodeným rodinám.

Bol si podebatovať?

Štátny tajomník ministerstva vnútra SR Martin Královič v piatok (13. októbra) navštívil zemetrasením zasiahnuté obce na východnom Slovensku. Absolvoval stretnutia so zástupcami samospráv, ktorí informovali o rozsahu škôd, ako aj o aktuálnych potrebách pri zvládaní mimoriadnej situácie, ktorá je po zemetrasení vyhlásená v celom Prešovskom kraji.

Zdroj: Facebook

Štátny tajomník Martin Královič počas celého dňa intenzívne diskutoval s obyvateľmi a zástupcami samospráv obcí Ďapalovce, Košarovce, Jankovce a Nižná Sitnica, ktoré zemetrasenie zasiahlo najintenzívnejšie. V Ďapalovciach, epicentre zemetrasenia, hovorili o vzniknutých škodách a rozsahu vykonaných záchranných prác.

Ocenená za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí velebí migrantov
Štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Peter Mišík v pondelok udelil Strieborné plakety ministra zahraničných vecí dvom slovenským odborníkom, pôsobiacim v štruktúrach OSN, za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. Ocenenie... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Peniaze za sklom

„Na dnešnom rokovaní krajského parlamentu sme sa preto pochopiteľne venovali aj pomoci rodinám zasiahnutým zemetrasením. Ak si odmyslím vystúpenia poslancov, ktorí namiesto riešenia opisnou formou glosovali situáciu, za pozornosť stojí fakt, že župa má na pomoc nemalé peniaze. Problém je, že zostali za sklom,“ vnáša trošku nádeje do situácie Michal Kaliňák.

Budú potrebné zmeny

Ten informuje, že zastupiteľstvo v pondelok rozhodlo, že Nadácia PSK pre podporu rodiny v tomto kroku prispeje sumou stotisíc eur.

„Ale až na môj podnet sa odkryli karty, že na župe je Fond pre krízové situácie PSK. A má k dispozícii ďalších 370-tisíc eur. Problém je v tom, že nebol nastavený dobre a tak nie je možné siahnuť na tieto peniaze,“ vysvetľuje Kaliňák.

DRÁČIK: Ľudia! Toto si treba všímať
Dostali ste dôveru od voličov, tak šup do práce. Alebo vám práca radových poslancov nie je dosť dobrá? O čo vám išlo? O funkcie, alebo o dobro Slovenska? Píše sa na webovej stránke hračkárstva "Dráčik". Názor zverejnený v blogu na webovej stránke... Čítať ďalej
22 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Vedenie z KDH to nedomyslelo

„Dňa 22. júna 2021 župan Majerský na margo tohto fondu uviedol: „Je to nový nástroj, prostredníctvom ktorého bude kraj spolu s obcami a mestami pomáhať občanom a rodinám pri prekonávaní a odstraňovaní následkov prírodných pohrôm či nepredvídateľných udalostí.“ Lenže nesprávne nastavenie fondu teraz nepomôže,“ poznamenáva Kaliňák s tým, že využil možnosť interpelácie, po ktorej bude potrebné v zastupiteľstve získať podporu pre dôležité zmeny.

„Aj za cenu toho, že KDH bude musieť priznať, že aj v tomto prípade veci nedomyslelo. Jednoducho, zemetrasenie odkrylo povrchnosť vedenia župy, ale je fajn, keď reakciou na problém sú riešenia,“ uzatvára Kaliňák.

Dom po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, foto: TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik