Pápež František telefonuje Joeovi Bidenovi
24 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Pápež František zatelefonoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, aby prediskutoval potrebu identifikovať „cesty k mieru“ na Blízkom východe a inde, uviedol v pondelok vatikánsky tlačový úrad. Informuje o tom portál Breitbart.

Diskutovali aj o potrebe zabrániť eskalácii v regióne

Podľa hovorcu pápeža Mattea Bruniho trval telefonický rozhovor, ktorý sa uskutočnil v nedeľu popoludní rímskeho času, približne 20 minút.

Biely dom zverejnil k výzve svoje vlastné vyhlásenie, v ktorom poznamenal, že prezident Biden hovoril s pápežom Františkom, aby „diskutoval o najnovšom vývoji v Izraeli a Gaze“.

Biden "odsúdil barbarský útok Hamasu proti izraelským civilistom a potvrdil potrebu chrániť civilistov v Gaze," uvádza sa vo vyhlásení. Hovoril o svojej nedávnej návšteve Izraela a o svojom úsilí zabezpečiť dodávku potravín, liekov a inej humanitárnej pomoci, aby pomohla zmierniť humanitárnu krízu v Gaze.

Biely dom uviedol, že obaja lídri „diskutovali aj o potrebe zabrániť eskalácii v regióne a pracovať na trvalom mieri na Blízkom východe“.

Každá vojna je vždy porážka

Pápež František po nedeľnej modlitbe Anjel Pána povedal davu zhromaždenému na Námestí svätého Petra, že jeho myšlienky sa opäť obrátili „na to, čo sa deje v Izraeli a Palestíne“.

"Som veľmi znepokojený, zarmútený," povedal pápež. "Modlím sa a som blízko všetkým tým, ktorí trpia: rukojemníkom, zraneným, obetiam a ich príbuzným."

Ticho pred VEĽKOU BÚRKOU?
Irán naverbuje 3 milióny dobrovoľníkov do vojny proti Izraelu! Teherán začal s náborom dobrovoľníkov na účasť v palestínsko-izraelskom konflikte proti Izraelu. Na oficiálnom online zdroji sa už zaregistrovalo viac ako tri milióny ľudí. Zapojte... Čítať ďalej
21 | 10 | 2023 | Milan Laca

Pápež povedal, že ho znepokojuje „vážna humanitárna situácia v Gaze“, pričom konkrétne spomenul štrajky na „anglikánsku nemocnicu a grécko-ortodoxnú farnosť“.

"Opätovne žiadam, aby sa otvorili priestory, aby naďalej prichádzala humanitárna pomoc a aby boli rukojemníci oslobodení," povedal a zopakoval svoju mantru, že "každá vojna je vždy porážka."

František tiež vyzval svojich poslucháčov, aby sa pripojili ku dňu modlitby, pôstu a pokánia na piatok 27. októbra s úmyslom vyprosiť si „mier vo svete“.

Súbor/Pápež František navštívil skalnú kupolu 26. mája 2014 v Jeruzaleme v Izraeli. (Haim Zach – GPO /Getty Images)

Izrael vyzval Vatikán: Dávajte si pozor na reči!

Po prvých vyhláseniach pápeža po útoku zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal viac ako tisíc mŕtvych Izraelčanov, vydalo izraelské veľvyslanectvo pri Svätej stolici vyhlásenie, v ktorom vyzvalo Vatikán, aby sa vyhýbal vyhláseniam, ktoré by mohli naznačovať rovnakú vinu obetí a páchateľov.

"Za týchto okolností by sa malo odsúdiť používanie jazykových nejednoznačností a výrazov, ktoré odkazujú na falošnú symetriu," uviedlo veľvyslanectvo.

„Odpoveď Izraela nemožno opísať inak ako právom na legitímnu sebaobranu,“ pokračovalo vyhlásenie. "Navrhovať paralelizmy tam, kde neexistujú, nie je diplomatický pragmatizmus, je to jednoducho nesprávne."

Humanitárna katastrofa v Gaze
Hamas tvrdí, že všetkým nemocniciam v Gaze sa minulo palivo. Všetkým nemocniciam v pásme Gazy došlo palivo, informovalo palestínske hnutie Hamas. Pomoc nestačí . Včera (22.10.2023) vstúpilo do enklávy cez kontrolný bod Rafah 14 nákladných áut,... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vlažná reakcia Vatikánu?

Nedávno izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen kritizoval „vlažnú“ reakciu Vatikánu na teroristický útok v Gaze a vyzval na „jednoznačné odsúdenie“ smrteľnej agresie.

Cohen údajne povedal sekretárovi Svätej stolice pre vzťahy so štátmi, arcibiskupovi Paulovi Gallagherovi, že Izrael „očakáva, že Vatikán vystúpi s jasným a jednoznačným odsúdením vražedných teroristických činov teroristov Hamasu, ktorí ubližovali ženám, deťom a starším ľuďom len tak. skutočnosť, že sú Židia a Izraelčania."

"Je neprijateľné, aby ste vydali vyhlásenie vyjadrujúce obavy predovšetkým o civilistov z Gazy, zatiaľ čo Izrael pochováva 1300 zavraždených," povedal Cohen.

Vojna v Izraeli. Každý hrozí každému, čo z toho vzíde?
Izraelské letectvo chce poraziť Hamas pred začatím pozemnej operácie v pásme Gazy. Izraelská armáda plánuje opotrebovať armádu Hamasu svojimi vzdušnými silami pred začatím pozemnej operácie v Gaze. Píše Jerusalem Post. Zničiť Hamas Ako... Čítať ďalej
23 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik