AKTUÁLNE Už o chvíľu PRUDKÁ ZMENA! Udrú SILNÉ LEJAKY aj BÚRKY
21 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Pozor, niektoré okresy varujú! Po víchrici Wolfgang a tropickej noci v októbri si počasie pripravilo ďalšie prekvapenie. Cez naše územie sa bude presúvať stred tlakovej níže, čo prinesie nielen výdatné zrážky, ale zrejme aj búrky.

Bude liať ako z krhly

Zmena sa prejaví už v najbližších hodinách. Ako informuje portál iMeteo, k výraznému prehlbovaniu tlakovej níže má dôjsť večer nad centrálnym Rakúskom, následne jej stred bude postupovať cez Moravu a severozápadné Slovensko nad Poľsko. 

“To spôsobí, že nás čakajú zrážky hneď z dvoch smerov. Večer a v noci k nám postúpia od juhu, no počas zajtrajšieho dňa budú zrážky v podobe prehánok, či búrok postupovať nad naše územie od severozápadu, keďže stred tlakovej níže bude už nad Poľskom,” približujú odborníci.

Zrážky budú sústredené na strednom Slovensku, kde by mohlo spadnúť do 80 mm zrážok. “Zrážky, ktoré vo večerných hodinách dorazia nad naše územie budú intenzívne. Liať teda bude ako z krhly, čo môže rozvodniť vodné toky, no zaujímavé je, že sa môžu vyskytnúť aj búrky,” upozorňuje portál.

Počas noci sa tak počasie výrazne zhorší a zároveň sa ochladí. Ako dodávajú odborníci, búrky sa očakávajú najmä skoro ráno a počas zajtrajšieho popoludnia.

Výstrahy pred dažďom

Pred zrážkami varuje aj SHMÚ, ktorý vydal výstrahu prvého stupňa pred dažďom najmä pre stredné Slovensko. Platí od 19.00 h v sobotu do nedele 7.00 h.

Zdroj: SHMÚ

Výstraha sa týka celého Banskobystrického a Žilinského kraja a okresov Považská Bystrica, Prievidza, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Levice, Kežmarok, Levoča a Poprad.

Spadnúť môže podľa SHMÚ 30 až 45 milimetrov zrážok. “Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,” upozornili meteorológovia.

Meteorický roj Orioníd: Pripravte sa na úžasné hviezdne divadlo!
Meteorický roj Orioníd dosiahne svoj vrchol v noci z 21. na 22. októbra, uviedla tlačová služba moskovského planetária pre agentúru TASS. Orionidy sa pozorujú každý rok v októbri. "Astronómovia očakávajú až dvadsať meteorov za hodinu," uviedla... Čítať ďalej
21 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik