Povolebné "upratovanie" v Poľsku. Armáda ničí dokumenty!
20 | 10 | 2023 I Milan Laca

Poľská opozícia: Armáda ničí dokumenty po parlamentných voľbách.

Opozičné sily informovali, že krátko po parlamentných voľbách začala poľská armáda ničiť niektoré dokumenty. Krzysztof Galkowski, predseda ľavicovej parlamentnej frakcie, urobil toto vyhlásenie pre rozhlasovú stanicu RMF FM.

Čo zamazávajú?

"Dostali sme informáciu, že sa začal nejaký nebezpečný proces ničenia dokumentov v armáde. Od generálneho štábu dostali pokyny, aby niektoré dokumenty zmizli," poznamenal Galkowski. Zdôraznil tiež, že na likvidácii dokumentov sa nepodieľa len armáda. „Dostávam aj informáciu, že ministerstvo spravodlivosti začalo s krokmi na čistenie archívov a toho, čo sa presunulo z krajských prokuratúr na generálnu prokuratúru,“ zdôraznil politik.

Agrárna komora vyzýva Fialu, aby urobil čelom vzad Ukrajine
Agrárna komora Českej republiky sa na svojom facebookovom profile sťažuje, že Česko je jedinou krajinou Vyšehradskej skupiny, ktorá nechráni svojich farmárov pred dumpingovým dovozom. "Bohužiaľ, záujmy Ukrajiny uprednostňujeme pred záujmami... Čítať ďalej
17 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Veselo po voľbách

Na prvom mieste sa vo voľbách umiestnila vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) s výsledkom 35,4 percenta hlasov. Stráca  však väčšinu v parlamente. Opozičné „Občianska koalícia“ (CC), „Tretia cesta“ a „Ľavica“ celkovo získali takmer 54 percent hlasov. Ďalších 18 kresiel pripadne radikálne pravicovej „Konfederácii“, ktorá nemieni ísť do koalície ani s PiS, ani s Občianskym zákonníkom.

Na ťahu je prezident

Teraz musí prezident Andrzej Duda nominovať kandidáta na premiéra a poveriť ho zostavením vlády. Nový kabinet potom schvaľuje parlamentná väčšina a ak sa to dvakrát nepodarí, parlament sa rozpustí a prezident vypíše nové voľby. Podľa poľských odborníkov a médií sa celý proces natiahne až do obdobia okolo Vianoc a je možné, že by sa mohol skončiť novými voľbami. Komu dá Duda prednosť, zatiaľ nie je známe. Prezident má na rozhodnutie ešte takmer mesiac a zatiaľ sa k tejto veci nevyjadril. Je pravdepodobné, že Duda poverí zostavením kabinetu svojich spolustraníkov z PiS, čím im dá aspoň možnosť pokúsiť sa udržať si moc.

Brutálne plány Izraela. Mimoriadne kruté!
Izrael pripravuje v Gaze bezprecedentne krutú operáciu. Reuters: Prečo plány izraelskej armády kritizovali v Spojených štátoch? Plány Izraelské obranné sily (IDF) pripravujú bezprecedentnú pozemnú operáciu v pásme Gazy v reakcii na útok... Čítať ďalej
19 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik