Šokujúce uvažovanie: Riaditeľka DPOH o nominácii Šimkovičovej
18 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

V utorok líder strany SNS Andrej Danko oznámil nomináciu Martiny Šimkovičovej na post ministerky kultúry. Kultúrna obec ihneď začala šalieť. K nominácii sa vyjadrila aj riaditeľka Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) Valeria Schulczová, pričom irónia z nej len kypela. Kto teda polarizuje spoločnosť?

Na otázku portálu Mediaklik, ako vnímajú možnosť, že by na čele rezortu mohla stáť Martina Šimkovičová a či majú v súvislosti s jej možným vymenovaním nejaké obavy, sa s ironickou nadsádzkou vyjadrila aj riaditeľka DPOH Valeria Schulczová.  „Som nesmierne rada, že je to pani Šimkovičová. Je vždy veľmi dobré keď ministrovi kultúry horí srdce pre vec. Ale aj pán Taraba by bol výborný kandidát. Je mi veľmi ľúto, že si nespomenuli na Mareka Ťapáka. Uvažujeme o tom, že by sme pani ministerku zvečnili vo vitráži. Škoda, že nespadáme do jej gescie,“ uviedla riaditeľka DPOH s tým, že obavy ani pochybnosti o budúcnosti nemajú.

Facebook / Divadlo P. O. Hviezdoslava | Pôvodná vitráž na plagáte

Kontroverzná riaditeľka divadla tým mala na mysli kauzu  s reklamnou kampaňou a vizuálom divadla pre aktuálnu sezónu, ktorá rezonovala v spoločnosti koncom augusta a spustila sériu protestov. Podľa mnohých a aj Matice slovenskej, kampaň hrubo dehonestovala Hviezdoslava ako jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov. Motívom kampane bola umelecká technika vitráž známa z minulých budovateľských období. Zobrazení boli na nej mladí ľudia, ktorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden z nich drží v rukách odseknutú hlavu Hviezdoslava. Matica pripomínala, že bol jedným z najvýznamnejších slovenských básnikov uplynulých 200 rokov a jednou z vedúcich osobností slovenskej literatúry a kultúry na sklonku 19. a začiatku 20. storočia. Patril tiež medzi aktívnych podporovateľov vzniku novej republiky v roku 1918.

Provokatéri na proteste v Bratislave!
Niekoľko stoviek ľudí prišlo v stredu poobede protestovať pred Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave, aby vyjadrili nesúhlas s reklamnou kampaňou a vizuálom divadla pre aktuálnu sezónu. Občiansky protest zvolala Matica slovenská, podľa... Čítať ďalej
06 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!