Ďalšie z unáhlených rozhodnutí Matovičovej vlády! Slovensko môže prísť o milióny a o Národný štadión
18 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Matovičove neuvážené a často až šialené rozhodnutia majú ďalšie následky. Týka sa to odkúpenia Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli v Bratislave. Momentálne začína spor o to, či objednávka štátu na výstavbu a odkúpenie arény s príslušenstvom má alebo nemá byť uhradená.    

Podľa právnej analýzy Slovensku hrozia miliónové straty

Podľa právnej analýzy Odboru špecifických právnych vzťahov ministerstva financií pre NAKA  Slovensku hrozia nielen miliónové straty, ale ešte aj môže prísť o Národný štadión, ktorý si objednalo a aj sčasti zaplatilo.  

Robert Fico a Peter Pellegrini mali na vec iný názor

Vláda Roberta Fica a neskôr Petra Pellegriniho chcela výstavbu Národného futbalového štadióna hradiť zo štátnych zdrojov. Uhradili aj prvú splátku vo výške 27 miliónov eur. Matovič však zastával iný názor. Minister Štefan Holý v lete 2020 oznámil, že zvyšnú sumu zvýšenú o infláciu od spoločnosti Ivana Kmotríka st. neuhradia a budú chcieť späť aj už uhradených 27 miliónov.

Padli trestné oznámenia

Bolo podané aj trestné oznámenia za porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Ako uvádza denník Pravda, NAKA si dala vypracovať posudky vrátane právneho stanoviska Odboru špecifických právnych vzťahov ministerstva financií.

Štát zaplatí celú sumu, ale štadión ostane Kmotríkovi

V stanovisku za apríla 2021 sa uvádza, že úspech rezortu financií v spore s akciovkou NFŠ je vzhľadom na štruktúru a obsah argumentov veľmi nízky. Hrozí, že štát nebude vlastniť štadión, nedostane naspäť dotáciu 27,2 milióna eur a ešte aj bude musieť zaplatiť pokutu 48 miliónov, ktorá zodpovedá celkovej výške kúpnej ceny.

Umelo vyvolaný spor zo strany štátu?

Zástupkyňa spoločnosti NFŠ Ivana Tittelová uviedla pre Pravdu, že celý spor je z pohľadu štátu umelo vyvolaný a vecne nezmyselný. Vraj sa listami s ponukou na dohodu obrátili na troch premiérov, ale ani jeden nereagoval. Dodala, že štadión vybudovali na základe dohody so štátom a svoje povinnosti si splnili.

Kmotrík dá vysúdené peniaze na charitu či postihnuté deti

Bývalý šéf Slovana Ivan Kmotrík sa vyjadril, že žalobou sa iba bránia proti vráteniu dotácie a druhou žalobou žiadajú od štátu škodu, ktorú spôsobil odstúpením od pôvodných zmlúv. A dodal: „ Aj keby sme od štátu čokoľvek vysúdili, tak si tie peniaze nepichnem do vlastného vrecka. Dám ich všetky na charitu či postihnuté deti. Ja z toho nepotrebujem ani euro!“

Susko ešte ani nezačal, už má ísť "na koberček" k europoslankyni
Nominácie na ministrov slovenskej vlády strán Smer, Hlas a SNS pozorne sleduje aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tá si v deň, kedy sa Slovensko dozvedelo personálne obsadenie ministerských postov „pozvala na slovíčko“ kandidáta na... Čítať ďalej
18 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!