Mimovládna organizácia TIS sa pustila do Roberta Fica
17 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Dnešným dňom na Slovensku končí vláda mimovládnych organizácií," vyhlásil predseda strany SMER SSD Robert Fico po podpísaní Koaličnej zmluvy, ktorú podpísali predsedovia strán Smer-SD, Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) a Slovenská národná strana (SNS). Fico sa poďla mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS) inšpiruje Ruskom a vytvára útokmi na občiansky sektor ďalšieho nepriateľa.

"Vyhlásenia budúceho predsedu vlády Roberta Fica o označovaní mimovládnych organizácií za zahraničných agentov, berieme na vedomie, hoci viac ako spomínanými Spojenými štátmi sa jeho pohľad na občiansku spoločnosť očividne inšpiruje Ruskom," píše sa v reakcii na Roberta Fica, na stránke TIS.

Slová Roberta Fica sú podľa TIS škodlivé

"Slová pravdepodobného staronového premiéra považujeme za celospoločensky škodlivé, keďže sa opierajú o úplnú dezinterpretáciu úlohy a postavenia mimovládnych organizácií na Slovensku a v demokracii všeobecne. Zároveň sú postavené na umelom vytváraní nepriateľa či odkláňania pozornosti od kľúčových problémov spoločnosti ako sú podvyživené zdravotníctvo, stagnujúce školstvo, chátrajúca infraštruktúra či vyrovnávanie sa s korupčnými kauzami a zneužívaním moci," reaguje ďalej TIS.

Mimovládna organizácia uvádza, že poslaním Transparency International Slovensko je predovšetkým boj proti korupcii a zvyšovanie verejnej kontroly, čo by, až na podvodníkov, malo byť v záujme celej spoločnosti.

"Dlhodobo podporujeme aj väčšiu mieru transparentnosti v neziskovom sektore, napríklad v podobe povinného zverejňovania účtovných závierok mimovládnych organizácií. Informácie o našich projektoch a ich financovaní zverejňujeme už cez 20 rokov na webe, vo výročných správach a účtovných závierkach, kde sa s nimi môže oboznámiť ľahko ktokoľvek," dodávajú.

Uvádzajú tiež, že ich aktivity sú podporované aj zo zdrojov Európskej únie, nórskych fondov, nadácii a ambasád slovenských spojencov podporujúcich demokraciu po celom svete. A dodávajú, že podstatná časť ich rozpočtu je zároveň krytá z príspevkov stoviek domácich individuálnych darcov, firiem či nadácií, ktorým témy transparentnosti a férovosti verejného sektora nie sú ľahostajné.

S podobnými výpadmi voči občianskej spoločnosti sa len nedávno vyrovnávalo Gruzínsko, kde vláda po masívnom odpore zo svojich plánov napokon ustúpila. Sme presvedčení, že na Slovensku, ako v členskej krajine EÚ, je takýto prístup vytvárania nepriateľa z občianskej spoločnosti zo strany politikov neakceptovateľný.

Ako príklad Gruzínsko

"Presnejšiu predstavu novej vlády zatiaľ nepoznáme, no pokiaľ pôjde o podobný pokus ako v Gruzínsku, proti takémuto útoku na občiansku spoločnosť využijeme všetky dostupné legálne prostriedky. A to vrátane Ústavného súdu, nakoľko takéto označenie považujeme nielen za nepravdivé, ale aj za poškodzujúce dobré meno nielen nášho občianskeho združenia. Teda združenia občanov Slovenskej republiky, na základe jej zákonov," vyhlasuje TIC.

"Kým sa nová vláda k paragrafovému riešeniu tohto „problému“ prepracuje, my budeme našu pozornosť radšej naďalej venovať kontrole zneužívania moci, presadzovaniu transparentnosti a zapájania ľudí do rozhodovania. Budeme radi, ak sa k tomuto úsiliu pridáte akýmkoľvek spôsobom aj vy," vyzývajú.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik