MIMORIADNE! STEĽBA V CENTRE BRUSELU! (VIDEO)
17 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Útok v Bruseli sa vyšetruje ako teroristický čin. Streľba útočníka si vyžiadala dve obete na životoch. Strieľalo sa na Námestí Sainctelette, kde sa nachádza stanica metra, ktoré prevádzkuje aj prepravu smerom na štadión Heysel. Na uvedenom štadióne v pondelok večer prebiehal kvalifikačný futbalový zápas medzi domácim Belgickom a Švédskom.

Podľa belgických médií, ktoré sa odvolávajú na policajné zdroje a amatérske videozáznamy, páchateľ strieľal zo skútra zbraňou typu Kalašnikov, mal bielu prilbu a fluorescenčnú vestu a údajne kričal "Alláhu akbar".

Obete mali na sebe dres Švédska. 

Podľa agentúry Belga majú bezpečnostné služby k dispozícii video, na ktorom sa neznámy útočník natáča a tvrdí, že je členom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Atentátnik na uvedenom videu má tvrdiť, že sa pomstil v mene islamu tým, že zabil troch Švédov. Belga však upozornila, že pravosť tohto videa je ešte potrebné overiť.

Vyšetrovaním prípadu bola poverená federálna prokuratúra, ktorá má kompetencie konať v prípade teroristických útokov.

Belgická polícia už pozná identitu atentátnika z Bruselu

Atentátnik, ktorý v pondelok večer v širšom centre Bruseli zabil dvoch občanov Švédska a zranil taxikára, bol identifikovaný ako Abdesalem L. Narodil sa v roku 1978 a má 45 rokov. Na informácie belgickej federálnej prokuratúry upozornil bruselský spravodajca TASR.

Federálna prokuratúra, ktorá prípad vyšetruje a ktorej vyjadrenia okolo pol noci prebrali belgické médiá, informovala, že atentátnik má podľa všetkého pobyt v bruselskej štvrti Schaerbek a má tuniský prízvuk.

Televízna stanica RTBF priniesla informáciu, že podozrivý bol usvedčený z terorizmu aj v Tunisku.

Na jeho prízvuk upozornili lingvisti. Tých vyšetrovatelia zavolali vypočuť si videozáznam, ktorý po útoku zverejnil sám útočník a v ktorom sa priznal, že konal v mene Islamského štátu (IS) a cielene sa zameral na občanov Švédska. Na videonahrávke bolo dobre vidieť aj jeho tvár, ktorú belgické médiá a najmä televízne stanice neváhali zverejniť v pondelňajších večerných hodinách.

Vzhľadom na skutočnosť, že okolo polnoci bol atentátnik stále na úteku, inštitúcie EÚ so sídlom v Bruseli vyzvali svojich zamestnancov, aby v utorok radšej neprišli do práce a svoje pracovné povinnosti vykonávali on-line. V utorok zostanú zatvorené aj jasle a Európske školy, ktoré navštevujú deti zamestnancov a úradníkov európskych inštitúcií.

Flámsky minister vnútra Bart Sommers vyzval obyvateľov Flámska, aby v utorok, ak nemusia, necestovali do Bruselu. 

Obeťami útoku sa stali dvaja švédski občania, ktorí do Bruselu pricestovali na pondelňajší futbalový zápas Belgicko - Švédsko. Švédski futbaloví fanúšikovia boli po prerušenom a nedohranom futbalovom zápase za sprievodu polície odprevadení rovno na letisko.

Moslimská rada Belgicka, ktorá zastupuje veriacich moslimskej viery, medzitým útok spáchaný v Bruseli dôrazne odsúdila a vyzvala zodpovedné úrady, aby čo najskôr tento závažný incident objasnili.

Na sieťach sa objavilo z incidentu toto video. Pravosť videa nie je možné overiť.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik