MENÁ MINISTROV ZA STRANU HLAS SD SÚ ZNÁME
17 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Hlas-SD predstavil svoje nominácie na ministrov v novej vláde.

Sú nimi:

Erik Tomáš (ministerstvo práce),

Zuzana Dolinková (ministerstvo zdravotníctva),

Richard Raši (ministerstvo investícií a informatizácie),

Peter Kmec (vicepremiér pre plán obnovy),

Denisa Saková (ministerstvo hospodárstva),

Tomáš Drucker (ministerstvo školstva)

Matúš Šutaj Eštok (ministerstvo vnútra).

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa bude uchádzať o post predsedu Národnej rady (NR) SR. Potvrdil to na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že nomináciu spolu s návrhmi na ministrov odsúhlasilo aj predsedníctvo strany.

"Hlas-SD má len jednu zodpovednosť, a tou je zodpovednosť voči ľuďom na Slovensku, ktorým sme sľúbili zmenu v spravovaní štátu," vyhlásil Pellegrini s tým, že túto zodpovednosť cítia aj voči voličom iných strán či nevoličom. Podčiarkol, že nový kabinet bude musieť byť vládou pre všetkých. Je presvedčený, že nominanti Hlasu-SD sú priechodní a že neexistujú pochybnosti, pre ktoré by ich prezidentka Zuzana Čaputová nevymenovala.

Pripomenul priority strany, akými sú napríklad riešenie zdražovania, vyrovnanie regionálnych rozdielov či zachovanie prozápadnej zahraničnopolitickej orientácie Slovenska. Skonštatoval, že strane sa pri rokovaniach v koalícii podarilo obsadiť rezorty, ktoré pokrývajú problémy súvisiace s prioritami strany.

Pellegrini deklaroval, že na vládnom programe začnú pracovať ihneď po vymenovaní vlády a budú doň chcieť pretaviť čo najviac priorít Hlasu-SD. Rešpektovať však budú musieť toľko, koľko im pomerne umožnia výsledky volieb. Pripomenul, že Hlas-SD skončil vo voľbách tretí. "Ale budeme robiť všetko pre to, aby sme dostáli sľubom, ktoré sme dali," poznamenal.

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok (16. 10.) koaličnú dohodu. Vyplýva z nej, že strany si rozdelia posty vo vláde v pomere 7:7:3. Predsedom vlády má byť nominant Smeru-SD, každej strane má pripadnúť jeden post podpredsedu vlády. Koaličná dohoda tiež hovorí, že nominácia predsedu parlamentu patrí Hlasu-SD. Každá strana má mať aj jedného podpredsedu snemovne, jeden post ostane opozícii.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik