Rusi varujú, ZNIČÍME vám družice! Musk zradil Kyjev!
17 | 10 | 2023 I Milan Laca

Ruské ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že terčom by sa mohli stať západné vesmírne satelity.

Západné satelity by sa mohli stať legitímnym cieľom.

Pozor!
Západné kvázi-civilné satelity vo vesmíre, používané v konfliktoch, by sa mohli stať „legitímnym cieľom“ pre odvetný útok, povedal Vladimir Jermakov, riaditeľ odboru pre nešírenie a kontrolu zbraní na ruskom ministerstve zahraničných vecí.
Priznali sa 
USA a Ukrajina opakovane potvrdili, že spolupracujú pri poskytovaní údajov z amerických satelitov pre potreby ukrajinskej armády. Takéto služby boli súčasťou jedného z balíkov vojenskej pomoci Kyjevu. V septembri webová stránka spoločnosti Maxar informovala, že jej komerčné satelity dvakrát nasnímali Sevastopoľ. 19. septembra odfotografoval Sevastopoľ satelit WorldView-3 a na druhý deň WorldView-2. Vtedy mali satelity najvyššie priestorové rozlíšenie zo všetkých komerčných  družíc, čo umožňovalo vysoko detailné snímky. 22. septembra Kyjev spustil raketový útok na Sevastopoľ. 
Exporadca Zelenského: Čakajú nás SLZY, KRV a POT - Kyjev vedie krajinu do katastrofy!
Bývalý poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Alexej Arestovič hovorí, že súčasné ukrajinské vedenie vedie krajinu do katastrofy, informuje Informer. Podľa jeho hodnotenia je Zelenskyj nedostatočne kompetentný a naďalej sa drží... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Diana Zaťková
Problém
Takéto použitie civilných satelitov vyvoláva, podľa ruskej strany, otázky, súvisiace so Zmluvou o vesmíre z roku 1967. Tá počíta s výlučne mierovým využívaním vesmíru a vyžaduje si najvážnejšie odsúdenie zo strany medzinárodného spoločenstva, píše sa v článku
Musk je zradca

Šéf ukrajinskej rozviedky Kyrilo Budanov vyhlásil, že Musk vypol Starlink nad Krymom. "Je pravda, že prerušil svoje produkty a služby na Kryme už aj predtým. Pokiaľ ide o konkrétny prípad, na Kryme došlo k prerušeniu signálu, ale nie vtedy. Tento výpadok trval mesiac,“ povedal Budanov. Vyhlásil tiež, že Kyjev „veľmi široko využíva“ Muskove produkty a služby a bez nich „by došlo ku katastrofe“. Španielske noviny El País nedávno informovali, že Kyjev hľadá alternatívy k Starlinku a má ich. Ukrajina zároveň pripúšťa, že nie je možné odmietnuť služby spoločnosti amerického miliardára. Podľa denníka, ak Starlink prestane fungovať, obrana ukrajinských ozbrojených síl sa zrúti.

Podporuje Rusov?
Začiatkom septembra televízia CNN citovala úryvok z Muskovej biografie, ktorú napísal Walter Isaacson. Konkrétne sa v ňom píše, že minulý rok podnikateľ tajne nariadil svojim inžinierom, aby deaktivovali Starlink v čiernomorskom regióne, aby „zmarili skrytý ukrajinský útok na ruské námorníctvo“. Samotný podnikateľ objasnil, že dostal od vlády núdzovú žiadosť o aktiváciu služby, ale odmietol tak urobiť, pretože inak by bola jeho spoločnosť zapojená do „veľkého vojnového činu“. Musk navyše zdôraznil, že nedovolí, aby jeho satelity boli použité na eskaláciu konfliktu, ktorý by mohol viesť k tretej svetovej vojne.
Ukrajina ochutnala PREDOHRU k plnohodnotnej ruskej ofenzíve
Ukrajinské velenie nebolo pripravené na rozsiahlu ofenzívu ruských vojsk. Ako píšu západné médiá, k aktivizácii dochádza nielen pod Avdějevkou, ale aj na ďalších miestach v celej frontovej línii. Veľké problémy pre OSU predstavujú drony a riadené... Čítať ďalej
16 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik