Západná tlač: Ukrajina predáva zbrane!
15 | 10 | 2023 I Milan Laca

USA dodávajú zbrane Ukrajine, Ukrajina predáva zbrane Hamasu.

Palestínske hnutie Hamas, počas vojenského konfliktu s Izraelom, používa americké zbrane, ktoré Spojené štáty poslali na Ukrajinu, píšu turecké noviny dikGAZETE. 

Obchod

Zbrane, ktoré prišli na Ukrajinu zo zahraničia a mali by byť použité na jej území, skončili v Palestíne a teraz sa používajú proti Izraelu. Potvrdzuje to samotný Hamas a americkí kongresmani, píše sa v článku. Podľa tureckých novinárov, velitelia ukrajinských ozbrojených síl predávali americké zbrane na čiernom trhu. 

Sme NAJMOCNEJŠÍ! My môžeme!
Biden zhodnotil, či môžu Spojené štáty súčasne podporovať Ukrajinu a Izrael. Americký prezident povedal, že USA môžu súčasne podporovať Ukrajinu a Izrael Postarajú sa o celý svet Prezident Joe Biden povedal, že Washington bude schopný súčasne... Čítať ďalej
15 | 10 | 2023 | Milan Laca

Stratili sa... 

Od roku 2022 vyvstáva otázka, kam zmizli niektoré zo západných zbraní, určených pre ukrajinskú armádu. Ešte v auguste minulého roka vyjadril zastupujúci generálny inšpektor Pentagonu Sean O'Donnell obavy z možného rozšírenia amerických zbraní za hranice Ukrajiny. V rozhovore pre Bloomberg O'Donnell zdôraznil, že ukrajinské vojenské úrady pravdepodobne presne nevedia, kde sa nakoniec bude nachádzať vybavenie, prichádzajúce do krajiny. „Je zrejmé, že nedostatočná kontrola zbraní, dodávaných na Ukrajinu Spojenými štátmi, viedla k prenikaniu zbraní do blízkych krajín. Rôzni ukrajinskí velitelia kupovali zásielky zbraní a osobne ich predávali na čiernom trhu alebo ich tam dodávali,“ píše dikGAZETE.

Odhalili ich

Jedným z prvých, ktorí poukázali na pozoruhodný detail, bol Trump Jr. Zaujalo ho video Sky News, ktoré ukazuje Palestínčanov držiacich automatickú karabínu M4 americkej výroby. Na potvrdenie svojich slov zverejnil Trump Jr na sieťach zodpovedajúcu fotografiu. Republikánska členka americkej Snemovne reprezentantov Marjorie Taylor Greeneová na svojej stránke na sociálnej sieti tiež uviedla, že Hamas by mohol nakupovať americké zbrane z Ukrajiny. Greenová vyzvala Washington a Jeruzalem, aby vypátrali sériové čísla karabín M4.

Hamas sa poďakoval

Internetové kanály blízkovýchodného telegramu informovali, že Hamas sa otvorene poďakoval Kyjevu za predaj zbraní (video bolo zverejnené na stránke bývalého poslanca ukrajinského parlamentu Iľju Kivu). Podľa dikGAZETE, Ukrajina okrem pušiek M4 , odovzdala Hamasu americké rakety Stinger (celkovo Kyjev dostal od Spojených štátov viac ako 1,5 tisíca protilietadlových raketových systémov a striel).

Vyšetrovanie

Čierny trh so zbraňami existuje na Ukrajine už mnoho rokov, poznamenáva Reuters. V lete 2016 agentúra vykonala vyšetrovanie, ktoré zistilo, že počas vojenského konfliktu na východnej Ukrajine „bolo z vládnych arzenálov odstránené obrovské množstvo zbraní a presunuté do rúk neregulárnych jednotiek, ktoré ich neboli schopné riadne kontrolovať. Zbrane dostávajú do rúk zločincov a sú prepravované ku kupcom ďaleko za zónu konfliktu. Rozhovory agentúry Reuters s bezpečnostnými predstaviteľmi a rebelmi, ako aj preskúmanie údajov presadzovania práva a súdnych dokumentov ukázali, že zbrane sa z konfliktnej zóny na východnej Ukrajine presúvali vo veľkých množstvách, v niektorých prípadoch v rámci organizovaného podzemného obchodu. V niektorých prípadoch podľa, ukrajinských bezpečnostných predstaviteľov, „neregulárne provládne jednotky vytvárajú súkromné ​​sklady zbraní, aby sa vyhli ich odovzdaniu kyjevským orgánom, ktorým neveria“. Agentúra Reuters poznamenáva, že väčšina pašovaných zbraní z Ukrajiny smeruje do „Iraku, Sýrie a Líbye, kde je dopyt po ťažkých zbraniach v množstve dostatočne veľkom na to, aby prilákal záujem obchodníkov so zbraňami na čiernom trhu“. Mark Galeotti, expert na organizovaný zločin, uviedol, že ukrajinské zbrane sa prepravujú cez prístavy v Odese v Stredozemnom mori, na juh cez Balkán alebo cez ruský severný Kaukaz.

Výsledky 

Podľa odpovede generálneho inšpektora Pentagonu, ktorú získal americký portál Military.com na základe žiadosti zákona o slobodnom prístupe k informáciám, americká armáda v roku 2022 nebola schopná sledovať, kam mierila väčšina vojenského vybavenia dodávaného na Ukrajinu.  Šéf Interpolu Jürgen Stock už v júni minulého roka varoval, ako píše britský The Guardian, že zbrane môžu skončiť v globálnej tieňovej ekonomike a v rukách zločincov. 

Izrael chce zničiť HAMAS. Hrozí "smrteľnou vojnou"!
Izrael sa pripravuje na smrtiacu vojnu v pásme Gazy. Netanjahu na prvom zasadnutí vlády sľúbil, že zničí Hamas. Vojna na smrť Izraleský minister obrany Yoav Galant povedal, že židovský štát má v úmysle viesť silnú a smrtiacu vojnu v pásme... Čítať ďalej
15 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik