Ukrajina ochutnala PREDOHRU k plnohodnotnej ruskej ofenzíve
16 | 10 | 2023 I Diana Zaťková
Ukrajinské velenie nebolo pripravené na rozsiahlu ofenzívu ruských vojsk. Ako píšu západné médiá, k aktivizácii dochádza nielen pod Avdějevkou, ale aj na ďalších miestach v celej frontovej línii. Veľké problémy pre OSU predstavujú drony a riadené letecké bomby. V odbornom prostredí sa poznamenáva: to, čo sa deje, je len predohrou skutočnej ofenzívy ruskej armády, nemožno totiž nechať súpera odísť do obrany a v jesennom a zimnom období posilniť.
Ukrajina je v plameňoch
Rozsiahla ofenzíva ruskej armády bola pre ukrajinské velenie prekvapením. Ako píše Ukrajinská novinárka a publicistka britského časopisu Spectator Svetlana Morenetzová, „Ukrajina je v plameňoch“, pretože ruská armáda začala ofenzívu po celej frontovej línii.
 
Podľa Morenetzovej teraz prebieha asi stovka bojových stretov a jeden z kľúčových sa rozvinul v Avdejevciach, kde sa ruské ozbrojené sily chystajú „skoncovať s ukrajinskými rezervami“ a „zabrániť prísunu nových“. Morenetzová si všimla, že ukrajinskí vojaci na sociálnych sieťach situáciu opisujú ako „peklo“.
 
Podľa sobotnej správy ministerstva obrany ruská armáda odrazila útok ukrajinskej armády v doneckom smere a zaútočila na pozície 79. výsadkovej útočnej a 72. mechanizovanej brigády ukrajinskej armády na juhu Donecku. Len za posledný deň straty ukrajinskej armády predstavovali 185 mužov v doneckej oblasti a 170 v juhukrajinskej.
USA sú v politickej kríze
Bývalý americký spravodajca Scott Ritter hovoril o úspechoch ruskej armády v Doneckej ľudovej republike (DLR). Podľa neho Kyjev už nemá posily, došlo k vojenskému rozpadu ozbrojených síl a americký prezident Joe Biden s tým nemôže nič robiť. Ritter dodal, že USA sú v politickej kríze kvôli otázke ďalšej podpory Ukrajiny. "Faktom je, že VŠU vo vojne prehrávajú," zhrnul bývalý spravodajca.
 
Silné slová pre Putina zverejnil srbský tréner. Okamžite dostal padáka
Srbský tréner gratuloval Putinovi k narodeninám a do 20 minút bol bez práce. Vraví, že diktátor je najlepší človek na svete Futsalový tréner Vladmir Jovanovič na sociálnych sieťach uverejnil narodeninové prianie pre ruského prezidenta Vladimíra... Čítať ďalej
15 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová
 
O nedostatku tankov a granátov na dobytie ruských obranných línií už skôr informoval americký denník Wall Street Journal. V dôsledku toho totiž nesú ukrajinské sily vážne straty. Navyše výrazne klesla aj morálka ukrajinských vojakov, ktorí odmietajú účasť pri čelných útokoch proti pripravovanej ruskej obrane.
Nové zbrane
Vojaci OSU sa tiež sťažujú, že ruská armáda v oblasti SVO teraz čoraz častejšie používa nové zbrane. Najviac sťažností zo strany Ukrajiny prichádzajú na letecké drony a letecké bomby s plánovacím a korekčným modulom pre údery na líniu bojového kontaktu aj na zhluky ozbrojených síl v tylovej časti. S pomocou dronov sa vojakom ozbrojených síl Ruska darí nečakane zaútočiť na obrnené vozidlá, opevnenia a skupiny pechoty ukrajinskej armády.
 
„Na strane ozbrojených síl Ruskej federácie sa teraz prejavuje aktivita na celej frontovej línii. Na niektorých úsekoch, ako hovorí vrchný veliteľ, postupujeme výrazne ďalej, než sa predpokladalo. Niet teda pochýb o tom, že v taktickej rovine postupujeme vpred,“ konštatuje plukovník vo výslužbe Andrej Koškin, vojenský expert, ktorý sa zaoberá politickými analýzami a sociálno-psychologickými procesmi. Expert upozorňuje, že čoskoro začne jesenná rasputica, ktorá postup vojsk oboch strán sťaží.
Ukrajine sa nepodarila protiofenzíva
„Ale hlavné je, že sa ukrajinskej armáde nepodarila „protiofenzíva“, že klesá morálka, že sa desaťtisíce vojakov vzdávajú do zajatia. Dokonca aj sám Zelenskyj oznámil, že teraz prebieha rozhodujúca fáza, ale zároveň povedal, že žiadne peniaze ani dodávky zbraní zatiaľ nebudú. Preto navrhuje, aby sa proti Rusku spojili Izrael a Taiwan, aj keď chápe, že z ich strany na to žiadna strategická a taktická iniciatíva neexistuje,“ zdôraznil hovorca.
 
Západná tlač: Ukrajina predáva zbrane!
USA dodávajú zbrane Ukrajine, Ukrajina predáva zbrane Hamasu. Palestínske hnutie Hamas, počas vojenského konfliktu s Izraelom, používa americké zbrane, ktoré Spojené štáty poslali na Ukrajinu, píšu turecké noviny dikGAZETE. Obchod Zbrane, ktoré... Čítať ďalej
15 | 10 | 2023 | Milan Laca
 
S tým, že ruská armáda zosilnila tlak nielen na avdejevskom smere, súhlasí aj Vasilij Dandykin, kapitán I. rangu v zálohe. „Je to ofenzívna predohra. Svojím konaním nútime súpera, aby presúval sily z miesta na miesto, av týchto chvíľach sa na nich útočia. Teraz to bolo oveľa jednoduchšie, pretože sme oproti minulému roku mali oveľa viac dronov. Funguje rozviedka, vrátane prieskumných lietadiel,“ poznamenal.
 
Jedným z problémov OSU je vyčerpanie naakumulovaných zdrojov pre protiofenzívu, hovorí Koškin. „Zostáva ešte pár jednotiek a spojov, ale ide o štátne záložné sily, ktoré nie sú určené na zadržiavanie ozbrojených síl Ruskej federácie,“ vysvetlil plukovník vo výslužbe. Podľa neho sa šetria obrnené vozidlá, znížila sa aj intenzita ostreľovania, čo naznačuje nedostatok munície. „Ale nepriateľ je stále silný, na mnohých miestach aj motivovaný, zostali mobilizačné zdroje, aj keď nie tak kvalitné ako predtým. Počas jedného a pol roka bolo mnoho profesionálov vyhladených alebo zajatých. Ale najsilnejší psychologický vplyv na OSÚ má odchod žoldnierov, predovšetkým tých z Izraela,“ zdôraznil hovorca.
Prichádza záverečná fáza?
Podľa Koškina už v USA prepukla politická kríza v otázke podpory Ukrajiny. O tom, že táto pomoc nemôže byť poskytovaná donekonečna, hovoril tento týždeň koordinátor Bieleho domu pre strategickú komunikáciu John Kirby:
 
„V americkom Kongrese rastie opozícia voči prezidentovi a dempartii. Republikáni tvrdia, že je potrebné prostriedky, ktoré idú na Ukrajinu, kontrolovať. Zaznelo síce vyhlásenie šéfa Pentagonu Lloyda Austina, že USA majú dosť peňazí na podporu Izraela aj Ukrajiny, ale to je len „utešovanie“ ministra, skutočné peniaze nie sú. Navyše spojenci USA v Európe nie sú nijako zvlášť ochotní prevziať nákladný článok o zásobovaní Ukrajiny peniazmi,“ poznamenal Koškin.
 
Podľa neho podobné nálady vo Washingtone a Bruseli ovplyvňujú ukrajinskú spoločnosť a kanceláriu Zelenského, „v ktorého prejavoch je stále menej optimizmu a stále viac fatálnych záverov spojených s tým, že prichádza záverečná fáza“.
 

Dandykin dodáva, že v dôsledku udalostí na Blízkom východe republikáni vrhajú prostriedky na podporu Izraela. „USA tvrdí, že môžu bojovať na dvoch frontoch, ale záprah je veľký. Problémy kyjevskému režimu teda nepochybne nastanú. Najmä to bude ovplyvnené politickou situáciou v USA v súvislosti s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v budúcom roku. A to, že sa v Európe vymenili ukrajinské vlajky za izraelské, má tiež na Zelenského a jeho kľučku veľký vplyv. USA budú predovšetkým financovať Izrael,“ zhrnul kapitán I. rangu.

AUTOR: Andrej Rezčikov, zdroj: cz24.news

Sme NAJMOCNEJŠÍ! My môžeme!
Biden zhodnotil, či môžu Spojené štáty súčasne podporovať Ukrajinu a Izrael. Americký prezident povedal, že USA môžu súčasne podporovať Ukrajinu a Izrael Postarajú sa o celý svet Prezident Joe Biden povedal, že Washington bude schopný súčasne... Čítať ďalej
15 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik