Pani prezidentka, MINISTRI NIE SÚ BONBONIÉRA!
16 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Právnik Dalimír Solčanský, ktorý o sebe dal vedieť hlavne ako kandidát na primátora Nitry v komunálnych voľbách spred roka aj v tomto týždni pripravil prehľad toho, čo sa dialo „vo svete paragrafov“.

A nebolo toho málo – padali nejaké tresty (aj pre prominentné osoby), diskutovalo sa o právomociach prezidentky pri menovaní členov vlády a zo zahraničia Solčanského zaujal trest za ohováranie v Taliansku.

Za každého tri roky

Po vyše roku padol právoplatný trest pre Dušana Dědečka, ktorý 2. októbra 2022 na zastávke MHD Zochova šialenou jazdou pod vplyvom alkoholu zabil 5 ľudí. Dostal za to trest 15 rokov odňatia slobody a na verejnosti sa živo diskutovalo o primeranosti.

„Samozrejme, pozostalým obetí sa tento trest zdal nízky. Oproti tomu Dědečkov obhajca uviedol, že si cení to, že súd "nepodľahol emóciám a rozhodoval striktne podľa práva" a uvádzal aj príklady obdobných trestov v zahraničí, ktoré boli aj nižšie. A ako býva na Slovensku obvyklé, s náhradou škody odkázal súd príbuzných obetí na civilný súd, takže ich čaká absolvovať ďalšie kolo súdneho konania, tentokrát na civilnom súde,“konštatuje Solčanský.

Vrah zo Zochovej Dědeček je znova pred súdom
Dušan Dědeček. Meno, ktoré sa v mysliach Slovákov bude ešte dlho spájať s otrasným prípadom, kedy alkohol za volantom zabíjal – začiatkom októbra práve tento muž obrovskou rýchlosťou vpálil do študentov čakajúcich na zastávke Zochova. V júni ho... Čítať ďalej
09 | 10 | 2023 | Eka Balašková

FOTO TASR - Martin Baumann | Andrej Kiska.

Podmienka pre exprezidenta

Solčanský upozorňuje, že o stíhateľnosti hlavy štátu sa diskutuje už niekoľko storočí a pripomína prácu anglického právnika Henryho de Bractona O zákonoch a zvykoch Anglicka. Tu autor vyslovil tézu, že "zákon robí kráľa, a teda kráľ musí podliehať zákonu", na ktorú sa podľa Solčanského odvolával aj prokurátor pri nedávnom obvinení Donalda Trumpa z porušovania zákonov o národnej bezpečnosti.

Právnik teda upozorňuje, že vo svete bolo niekoľko prípadov stíhaní bývalých hláv štátov – veď zákon platí pre každého. Teda aj pre slovenského ex prezidenta Andreja Kisku, ktorý si v uplynulom týždni vypočul zatiaľ neprávoplatný rozsudok za daňové podvody počas prezdentskej kampane. Solčanský pripomína, že trest, ktorý mu súd vymeral (dva roky podmienečne, plus peňažná pokuta vo výške 15-tisíc eur a k tomu ešte zákaz výkonu funkcie štatutára) je relatívne mierny, no prezident a jeho advokát sa odvolajú.

Ministri ako bonboniéra – ústavne nedoriešená otázka

Prezidentka sa v uplynulom týždni verejne vyjadrila, že nemusí akceptovať každý návrh na ministerský post, ktorý dostane a nechce byť „poštárom vôle“. Jej vyjadrenia vyvolali diskusiu ako by sa mala vykladať táto právomoc prezidenta. Otázkou je, či „vymenuje“ znamená, že má právo nevymenovať, lebo kandidát sa podľa nej na daný post nehodí, je morálne nevhodný a podobne.

„Ide o ústavne nevyriešenú otázku, z minulosti máme jediné rozhodnutie ústavného súdu vo veci nevymenovania zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora. To by mohlo byť akýmsi vodítkom (aj keď sú samozrejme už aj spory o výklad tohto rozhodnutia), z ktorého vyplýva že za prípadným nevymenovaním môžu byť len závažné dôvody vzťahujúce sa na osobu kandidáta, ktoré by prípadne spochybňovali jeho schopnosť vykonávať funkciu atď.  Dúfam, že pri vymenovaní vlády nevznikne ďalší spor, ktorý by musel riešiť ústavný súd,“ vyjadruje určité obavy Solčanský, podľa ktorého by prezidentka  nemala hovoriť do výberu kandidátov na spôsob výber bonbónov z bonboniéry.

Facebook / Dalimír Solčanský

Tisícka za ohováranie političky

„Známy taliansky novinár a spisovateľ Roberto Saviano bol potrestaný talianským súdom za ohováranie peňažným trestom  vo výške 1.000 EUR za urážku talianskej političky Giorgie Melloni. Saviano, ktorý získal svetovú slávu už svojou prvou knihou Gomora a ktorý musí mať policajnú ochranu pred mafiou urazil túto političku a zároveň aj  Mattea Salviniho ešte v r. 2020 počas TV debaty o migračnej politike, keď ich nazval "bastardi". Giorgia Melloni sa neskôr stala predsedkyňou vlády a vytvorila koalíciu so Salvinim. Talianska verejnosť sa polarizovala ohľadne toho, či má byť spisovateľ potrestaný alebo nie, časť verejnosti ho podporovala a časť žiadala jeho potrestanie,“ približuje situáciu v Taliansku Solčanský. Saviano podľa neho úmyselne pôsobí ako obeť drakonických talianskych zákonov o ohovárani. Tie podľa Saviana podkopávajú slobodu prejavu.

Pani prezidentka, držte sa svojho trendu. Horšie to byť nemôže
Prezidentka SR sa v minulosti niekoľkokrát prezentovala tým, že „tejto krajine“ nerozumie a zrejme to má zaujímavo uložené aj v kritériách, ktorými hodnotí kandidátov, ktoré má menovať na rôzne posty v slovenskej exekutíve. Lebo tam mala v... Čítať ďalej
14 | 10 | 2023 | Eka Balaskova
?session=true

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik