Rusi si šetria rakety na zimu! Tvrdia Briti
13 | 10 | 2023 I Milan Laca

Britská spravodajská služba našla dôvod trojtýždňovej pauzy v ruských raketových útokoch na Ukrajinu.

Lietadlá ruského  diaľkového letectva neútočili na Ukrajinu od 21. septembra už 21 dní. Rusi skladujú rakety, aby zaútočili na kritickú infraštruktúru Ukrajiny, keď nastane chladné počasie. Informovalo o tom ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Vedia prečo

Podľa britských tajných služieb, nie sú takéto prestávky nezvyčajné. Posledná takáto prestávka v ruských úderoch nastala medzi 9. marcom a 28. aprílom 2023. Predpokladali, že Rusko takmer vyčerpalo svoje zásoby raketovej munície AS-23 po zimnej kampani proti kritickej infraštruktúre Ukrajiny.

Načo sú im invalidi? (Kyjevu)
Zbavia sa ich. Kyjev pripravuje cynické riešenie pre postihnutých ľudí. Ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny navrhlo zaviesť hodnotenie "straty funkčnosti" zdravotne postihnutých ľudí. Štát nič nedlží Od roku 2025 bude na Ukrajine zrušený... Čítať ďalej
13 | 10 | 2023 | Milan Laca

Šetria?

"Tentoraz je pravdepodobné, že ruské letectvo s dlhým doletom skladuje existujúce zásoby rakiet AS-23 a tiež využíva túto pauzu na zvýšenie použiteľných zásob, v očakávaní ďalších útokov na Ukrajinu v zime," uvádza sa v správe. Nadchádzajúca zima na Ukrajine môže byť ťažšia ako predchádzajúca, kvôli očakávaným útokom Ruskej federácie na energetický sektor. Tento názor vyjadril šéf DTEK Maxim Timčenko na tlačovej konferencii, píše Interfax-Ukrajina. Protivzdušná obrana, podľa neho, nemusí stačiť na odrazenie všetkých útokov.

Rusi sa chystajú

Ruská federácia vykonáva v predvečer zimy rekognoskáciu stavu ukrajinského energetického sektora, čo môže naznačovať plány na opakovanie útokov na energetickú infraštruktúru, vyhlásil zástupca hlavného spravodajského riaditeľstva Andrej Jusov. Hovorí, že Ukrajina sa na to intenzívne pripravuje a Ruská federácia už nemôže podnikať také masívne údery ako vlani, keď niekedy odpálila aj 120 rakiet. "To však neznamená, že sú menej nebezpečné alebo menej deštruktívne. Tempo výroby raketových zbraní im neumožňuje doplniť zásoby, ktoré mali. Plány sú jedna vec a druhá vec je, ako sa tieto plány realizujú, povedal Jusov.

Že by mali rakiet dosť?

Ruskej federácii sa napriek západným sankciám podarilo zvýšiť produkciu rakiet na úroveň, presahujúcu predvojnovú.  To „by mohlo pre občanov Ukrajiny znamenať obzvlášť temnú a studenú zimu“. Píšu o tom The New York Times, s odvolaním sa na zdroje v USA, Európe a na Ukrajine. „Rusko podkopalo kontrolu amerického exportu tým, že využívalo svoje spravodajské služby a ministerstvo obrany na prevádzkovanie nezákonných sietí ľudí, ktorí pašujú kľúčové komponenty a vyvážajú ich do iných krajín, odkiaľ ich možno ľahšie dopraviť do Ruska,“ píšu noviny. Čipy, potrebné v Ruskej federácii, ktoré postačujú na výrobu niekoľkých stoviek riadených striel, sú umiestnené v niekoľkých batohoch, vďaka čomu je obchádzanie sankcií pomerne jednoduché.

Pripravujú sa

"Táto zima bude zrejme ťažšia ako tá minulá. Pripravujeme sa nielen my, ale aj naši nepriatelia. Myslím si, že útoky budú intenzívnejšie. Navyše,vďaka predbežnému ostreľovaniu, máme menšie silové rezervy. Na druhej strane, veľa sme sa naučili a aj pre situácie, aké nastali 23. novembra (výpadok), sme našli riešenie,“ povedal Timčenko.

Starajte sa o seba!

Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko už vyzval Ukrajincov, aby sa v predvečer nadchádzajúcej zimy zásobili generátormi. "Kúpte si generátory, skontrolujte, či sú v prevádzkovom stave. Ak je to možné, vylepšite autonómne fungovanie - urobte to. A my z našej strany, spolu s našou protivzdušnou obranou, urobíme všetko preto, aby ste toto vybavenie nepotrebovali," povedal minister. 

Kto bude profitovať z izraelsko-palestínskeho konfliktu?
Americký prezident Joe Biden v utorok varoval akoukoľvek krajinu alebo organizáciu, ktorá uvažuje o využití izraelsko-palestínskeho konfliktu, pričom naznačil, že USA zvyšujú ďalšiu vojenskú pomoc Izraelu vrátane munície a zachytávačov. V utorok... Čítať ďalej
12 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!