POSLEDNÝ ZHASNE: Nikoho už nezaujíma, čo si Európa myslí!
12 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Globálny vplyv EÚ je na dne! Vojna medzi Izraelom a Hamasom odhalila irelevantnosť EÚ! Ako sa globálne krízy zintenzívňujú, geopoliticky "významný" kontinent sa totiž pozerá z postrannej čiary, píše POLITICO

Európa už aspoň nemusí znášať ten otrepaný vtip Henryho Kissingera o tom, komu zavolať, ak chcete „zavolať do Európy“ - "Aj tak tam nikto nevolá,"  znie odpoveď. 

Globálny vplyv EÚ je na dne

Z nespočetných geostrategických ilúzií, ktoré boli v posledných dňoch zničené, by pre každého, kto žije na kontinente, malo byť najtriezvejším poznaním toto: Nikoho nezaujíma, čo si Európa myslí. Naprieč celým radom globálnych ohnísk vzplanutia problémov, od Náhorného Karabachu cez Kosovo až po Izrael, je Európa odsunutá do úlohy mimovládnej organizácie s dobrým úmyslom, ktorej humanitárne príspevky sú vítané, ale inak sú ignorované. 

27-členný blok sa vždy snažil formulovať koherentnú zahraničnú politiku vzhľadom na rôznorodé národné záujmy, ktoré sú v hre. Globálny vplyv EÚ však slabne v dôsledku sekulárneho úpadku jej hospodárstva a neschopnosti presadiť vojenskú silu v čase rastúcej globálnej nestability. 

Zabudnite na status geopolitickej veľmoci

Namiesto „ geopolitickej “ veľmoci, ktorú predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová sľúbila, keď sa ujala úradu v roku 2019, sa EÚ zmenila na paneurópskeho trotla, ktorý uprostred kakofónie rozporov skutočným hráčom pri vrcholovom stole ponúka iba istý stupeň pobavenia, pričom sa väčšinou len strápňuje. 

Ursula von der Leyenová počas rozpravy o výsledkoch rusko-ukrajinského konfliktu v rámci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu 15. februára 2023, foto: Getty Images

Každý si tu hudie svoje

Ak to znie drsne, zamyslite sa nad uplynulými 72 hodinami: Po víkendovom masakre stoviek izraelských civilistov Hamásom európsky komisár pre rozšírenie Olivér Várhelyi v pondelok oznámil, že blok „okamžite“ pozastaví pomoc 691 miliónov eur palestínskej samospráve. O niekoľko hodín neskôr slovinský komisár Janez Lenarčič protirečil svojmu maďarskému kolegovi a trval na tom, že pomoc „bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné“. 

PIATOK 13: Hamas mobilizuje na GLOBÁLNY DEŇ DŽIHÁDU! Povstanú aj Arabi na Slovensku?
Palestínska militantná skupina Hamas vyzvala moslimov na celom svete, aby v piatok 13. októbra zorganizovali „Deň džihádu“ alebo svätej vojny, píše americký portál Breitbart. Henry Kissinger pre POLITICO Európe pri tej príležitosti odkázal, že... Čítať ďalej
12 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Po tlačovej konferencii Komisie nasledovalo vyhlásenie, že EÚ vykoná „naliehavú revíziu“ niektorých programov pomoci, aby zabezpečila, že finančné prostriedky nebudú smerované do terorizmu, čo znamená, že takéto záruky ešte neboli zavedené. 

Pokiaľ ide o šéfa zahraničnej politiky EÚ Josepa Borrella, výsledok akéhokoľvek preskúmania pomoci pre Palestínčanov bol jasný: „Budeme musieť podporovať viac, nie menej,“ povedal v utorok

Aby sme to zhrnuli: V priebehu iba 24 hodín Komisia prešla od oznámenia, že pozastaví všetku pomoc Palestínčanom, k signalizácii, že zvýši tok financií. 

Josep Borrell, foto: Getty Images

Zmätená EÚ

Reakcia EÚ na udalosti v Izraeli nebola o nič menej zmätená. Aj keď Izrael stále počítal telá z najstrašnejšieho masakra v histórii židovského štátu, Borrell, dlhoročný kritik krajiny, ktorý tam  bol fakticky vyhlásený za personu non grata, sa hlási k obom stranám.

Borrell, španielsky socialista, odsúdil „barbarský a teroristický útok Hamasu“ a zároveň pokarhal Izrael za jeho blokádu Gazy a zdôraznil „utrpenie“ Palestínčanov. (Pripomíname, že reakciu Borela takmer do bodky opísalo na sociálnej sieti Progresívne Slovensko, ako svoje stanovisko k útoku Hamasu na Izrael, pozn. red.)

Prístup Španiela bol v ostrom kontraste s prístupom von der Leyenovej, ktorá útoky jednoznačne odsúdila a na fasádu svojej kancelárie nechala premietnuť izraelskú vlajku. 

Tieto kroky okamžite vyvolali protest v iných kútoch EÚ, pričom Clare Dalyová, horlivá ľavicová europoslankyňa z Írska, spochybnila legitimitu von der Leyenovej a povedala jej, aby „držala hubu .

V polovici týždňa bolo zisťovanie postavenia Európy ku kríze ako hádzanie šípok – so zaviazanými očami. 

Vojna v Izraeli. O čom sa u nás nehovorí (VIDEO)
USA, Izrael a Egypt rokujú o vytvorení humanitárneho koridoru v Gaze. Spojené štáty, Egypt a Izrael rokujú o vytvorení koridoru na odchod civilistov z pásma Gazy. Informoval o tom britský denník The Guardian, s odvolaním sa na poradcu amerického... Čítať ďalej
12 | 10 | 2023 | Milan Laca

Do EÚ nikto nevolá

Porovnajte to so správou z Washingtonu. "V tejto chvíli musíme mať krištáľovo jasno," povedal americký prezident Joe Biden v utorok v  mimoriadnom prejave v Bielom dome . „Stojíme pri Izraeli. Stojíme pri Izraeli. A zabezpečíme, aby Izrael mal všetko, čo potrebuje, aby sa postaral o svojich občanov, bránil sa a odpovedal na tento útok."

Biden poznamenal, že zavolal do Francúzska, Nemecka, Talianska a Spojeného kráľovstva, aby prediskutovali krízu. Všimnite si, že na zozname nie je nikto z „vodcov“ EÚ. 

Izrael: Rokovanie s EÚ? Nezáujem!

Borrell v utorok zorganizoval mimoriadne stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ v Ománe, aby prediskutovali situáciu v Izraeli. Izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen sa odmietol zúčastniť, čo i len vzdialene. 

To nie je príliš prekvapujúce, ak vezmeme do úvahy európsky rekord v Iráne, ktorý desaťročia podporoval Hamas a ktorého vedenie oslavovalo víkendové útoky. Hoci Irán priamu účasť popiera, mnohí analytici tvrdia, že starostlivo naplánovaný útok Hamasu by nebol možný bez výcviku a logistickej podpory Teheránu.

Občianska vojna v Európe? Po útoku na Izrael dostal Musk z EÚ ultimátum
Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton si v utorok podal šéfa sociálnej siete X Elona Muska. Hrozil mu, že ak nebude spolupracovať s európskymi vyšetrovacími orgánmi a mazať „dezinformácie“, európske orgány si naň posvietia. Miliardár mu... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Krv na rukách Iránu

"Hamas by neexistoval bez podpory Iránu," povedal v stredu americký senátor Chris Murphy, demokrat vo výbore pre zahraničné vzťahy Senátu. „A tak je to trochu na roztrhanie, či boli dôverne zapojení do plánovania týchto útokov, alebo jednoducho celé desaťročia financovali Hamas, aby mu dali možnosť plánovať tieto útoky. Niet pochýb o tom, že Irán má na rukách krv."

Napriek pretrvávajúcim známkam zlomyseľných aktivít Teheránu v celom regióne, vrátane zadržania európskeho diplomata na dovolenke v Iráne, sa Borrell opakovane snažil nadviazať kontakt s tamojším režimom tvrdej línie v nádeji, že sa mu podarí znovu uzavrieť takzvanú jadrovú dohodu s globálnymi mocnosťami, z ktorej vtedajší americký prezident Donald Trump vystúpil v roku 2018. 

Arménsko oznámilo evakuáciu viac ako 42 tisíc ľudí z Náhorného Karabachu
Arménska vláda oznámila evakuáciu viac ako 42 tisíc miestnych obyvateľov z Náhorného Karabachu. "V súčasnosti vstúpilo do Arménska z Náhorného Karabachu 42.500 násilne vysídlených osôb," uviedla hovorkyňa arménskeho premiéra Nazeli Bagdasaryanová... Čítať ďalej
27 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Minulý rok Borrell dokonca odcestoval do Iránu v snahe obnoviť rozhovory, a to aj napriek hlasným námietkam vtedajšieho izraelského ministra zahraničia Yaira Lapida. 

Keď už nič iné, Borrell je konzistentný.

„Irán chce vymazať Izrael? Na tom nie je nič nové,“ povedal pre POLITICO v roku 2019, keď bol ešte španielskym ministrom zahraničných vecí. "Musíš s tým žiť."

Teraz musí Európa žiť s dôsledkami tejto pomýlenej politiky a jej straty dôveryhodnosti v Izraeli, jedinej demokracii v regióne. 

Charles Michel, foto: Getty Images

Geopolitická impotencia Európy

Ďalším do očí bijúcim príkladom geopolitickej impotencie Európy je Náhorný Karabach, sporný, prevažne arménsky región v Azerbajdžane. 

Na dlhotrvajúci konflikt tam takmer zabudla väčšina sveta, nie však predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý začiatkom tohto roka vyvinul ambiciózne diplomatické úsilie v čase oživenia napätia.  

V júli Michel hostil lídrov Arménska a Azerbajdžanu v Bruseli, čo bolo šieste takéto stretnutie. Diskusie opísal ako „úprimné, čestné a vecné“. Dokonca pozval lídrov na októbrový mimoriadny summit na „pentalaterálne stretnutie“ s Nemeckom a Francúzskom v Granade. 

Azerbajdžan sa dovtedy zmocnil regiónu a poslal do Arménska viac ako 100 000 utečencov. Európa, ktorá nutne potrebuje zemný plyn z Azerbajdžanu, je bezmocná, nemôže robiť nič iné, len sa pozerať. 

Začiatkom tohto mesiaca Michel obvinil z fiaska Rusko, tradične arménskeho ochrancu v regióne. „Všetkým je jasné, že Rusko zradilo arménsky ľud,“ povedal Michel pre Euronews. 

Problémy na Balkáne narastajú: NATO posiela do Kosova viac vojakov
NATO vyzvalo Srbsko a Kosovo, aby okamžite znížili napätie. Problémy na Balkáne narastajú: NATO posiela do Kosova viac vojakov. NATO schválilo mobilizáciu ďalších obranných síl v Kosove, oznámila organizácia v tlačovej správe. Hlavný rozhodovací... Čítať ďalej
29 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová

Bezmocný Lajčák

Podobný model sa odohral v Kosove, kde sa Európania už roky snažia sprostredkovať trvalý mier medzi albánskym a srbským obyvateľstvom. Hlavným problémom je štatút severnej časti Kosova, ktorá hraničí so Srbskom, kde Srbi tvoria väčšinu zo zhruba 40 000 obyvateľov. 

Borrell dokonca vymenoval „osobitného zástupcu pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou a ďalšie regionálne otázky západného Balkánu“. 

Bývalý minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák nemal veľa šťastia. Hoci Lajčákovi udelili grandiózny titul pred viac ako tromi rokmi, strany sú dnes od seba vzdialenejšie ako kedykoľvek predtým. 
 
Európsky osvedčený mechanizmus riešenia krízy: Strýko Sam

EÚ minula nespočetné milióny na stabilizáciu regiónu, financovaním organizácií občianskej spoločnosti, škôl a dokonca aj policajných síl.  

Keď však minulý mesiac po vpáde srbských milicionárov do severného Kosova hrozilo, že napätie prerastie do totálneho boja, EÚ bola nútená uchýliť sa k svojmu osvedčenému mechanizmu riešenia krízy: Strýko Sam.  

„Kritizujú nás za príliš málo vodcovstva v Európe a potom za príliš veľa,“ povedal americký diplomat Richard Holbrooke v roku 1998 po tom, čo Washington zatiahol svojich zdráhajúcich sa európskych spojencov do úsilia zastaviť kampaň „etnických čistiek“, ktorú rozpútal juhoslovanský vodca Slobodan Milošević v regióne Kosovo. 

„Faktom je, že Európania nebudú mať v dohľadnej budúcnosti spoločnú bezpečnostnú politiku,“ dodal Holbrooke. „Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sme ich udržali. Viete si však predstaviť, ako ďaleko by som sa dostal s pánom Miloševićom, keby som povedal: 'Prepáčte, pán prezident, vrátim sa o 24 hodín po rozhovore s Európanmi.' 

Dmitrij Medvedev zavaril sieť: Zbrane čo ste dali Ukrajine teraz zabíjajú Izraelčanov!
No, kamaráti z NATO, vy ste to fakt zvládli, čo? Očakávajte rakety, tanky a pomerne skoro aj lietadlá čerstvo z Kyjeva na čiernom trhu! Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev tvrdí, že palestínske hnutie Hamas používa pri... Čítať ďalej
10 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Rizikové podnikanie 

Dôkaz, že jeho názor nie je o nič menej platný ani dnes, netreba hľadať ďalej ako na Ukrajine. Hoci EÚ urobila, čo mohla, a poskytla desiatky miliárd finančnej, humanitárnej a vojenskej pomoci, nestačí to na to, aby pomohla Ukrajine udržať Rusov na uzde. 

Utrpenie Ukrajiny poukazuje na priepasť medzi geostrategickými ašpiráciami Európy a realitou. Aj keď Európa nepredpokladala rozsiahlu ruskú inváziu, roky hovorila o potrebe zlepšiť svoje obranné schopnosti. 

„Musíme bojovať za svoju budúcnosť my sami, ako Európania, za svoj osud,“ vyhlásila v roku 2017 vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová. 

A potom sa nič nestalo. 

Realita je taká, že vždy bude jednoduchšie oprieť sa o Washington, ako dosiahnuť európsky konsenzus v oblasti zahraničnej politiky a vojenských spôsobilostí. 

To je dôvod, prečo európske diskusie o bezpečnosti znejú skôr ako fantasy futbal než ako realita. 

Po tom, čo sa Biden tento týždeň rozhodol vyslať americkú lietadlovú loď do východného Stredomoria v reakcii na útok Hamasu, francúzsky komisár EÚ Thierry Breton povedal, že Európa musí premýšľať o vybudovaní vlastnej lietadlovej lode. Dokonca aj v Bruseli tento komentár vyvolal len o niečo viac ako komický úškľabok.  

Thierry Breton, foto: Getty Images

Napriek všetkej rétorike o potrebe, aby Európa zohrávala globálnejšiu úlohu, to zrejme nemyslia vážne ani lídri najväčších členov EÚ, Francúzska a Nemecka.  

Keď sa Biden vystúpil v situačnej miestnosti Bieleho domu, aby diskutoval o kríze v Izraeli, francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz boli zaneprázdnení rokovaním v Hamburgu. Po tom, čo súhlasili so zdvojnásobením úsilia pri znižovaní byrokracie v EÚ, podnikli so svojimi partnermi plavbu po prístave. 

Lídri oslávili svoje úspešné rokovania na miestnom prístavisku pivom a hamburským rybím sendvičom Fischbrötchen. Dokonca vyšlo aj slnko. 

Ale najdôležitejšie: Nikomu nezvonil telefón.   

Ukrajina hovorí o Slovensku, ako o ďalšom Maďarsku
Stane sa Slovensko ďalším Maďarskom? Čo čakať od susedskej "proruskej" koalície, pýtajú sa noviny. Ukrajinský web analyzuje výsledky slovenských volieb. Očakávania Keď 30. septembra vyhrala parlamentné voľby na Slovensku strana „Smer Sociálna... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!