Kto bude profitovať z izraelsko-palestínskeho konfliktu?
12 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Americký prezident Joe Biden v utorok varoval akoukoľvek krajinu alebo organizáciu, ktorá uvažuje o využití izraelsko-palestínskeho konfliktu, pričom naznačil, že USA zvyšujú ďalšiu vojenskú pomoc Izraelu vrátane munície a zachytávačov.

V utorok pristálo v Izraeli aj prvé lietadlo s americkou muníciou pre izraelské útoky na pásmo Gazy.

Málokedy USA reagujú na problém tak efektívne, pokiaľ o to nie je obrovský záujem. Ak nič iné, rýchle poskytnutie vojenskej pomoci je ďalšou pripomienkou toho, že americký vojensko-priemyselný komplex opäť získa najviac z konfliktu na Blízkom východe, ako to bolo v prípade Ukrajiny a iných regionálnych nestabilít v minulosti.

V izraelsko-palestínskom konflikte zahynulo od sobotňajšieho prekvapivého útoku Hamasu najmenej 2 100 ľudí a v pásme Gazy pravdepodobne vypukne humanitárna kríza. Z hľadiska zabránenia väčšiemu počtu ľudských obetí a odvrátenia humanitárnej katastrofy je najracionálnejšou a najzodpovednejšou reakciou po počiatočnom útoku vyzvať všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a pokoj a čo najskôr dosiahli prímerie.

Namiesto upokojenia situácie sa však zdá, že americkí predstavitelia sú zaneprázdnení rozdúchavaním plameňov poskytovaním ďalšej vojenskej pomoci. Nielen v izraelsko-palestínskom konflikte, ale v každom konflikte je odpoveďou USA vždy eskalácia násilia namiesto podpory mieru. Je to preto, že vojna prináša straty a bolesti väčšine krajín a regiónov sveta, ale USA sú jedným z mála, ktoré môžu konflikt využiť na nechutné zisky.

Pozrite sa na výkonnosť amerických obranných akcií tento týždeň. Takmer 9-percentný nárast akcií spoločnosti Lockheed Martin v pondelok bol najväčší pre najväčšieho amerického dodávateľa obrany v deň bez zisku od marca 2020. Akcie spoločnosti Northrop Grumman tiež zažili najlepší deň od roku 2020.

Investori vždy rýchlo povedali, kto bude víťazom izraelsko-palestínskeho konfliktu. Zatiaľ čo Bidenova administratíva varovala akúkoľvek skupinu pred využitím izraelsko-palestínskeho konfliktu, ak má nejaká skupina nejakú šancu využiť konflikt a profitovať z násilia, bude to pravdepodobne americký vojensko-priemyselný komplex. Kedykoľvek dôjde k vojenskému konfliktu alebo dokonca len k regionálnemu napätiu v ktorejkoľvek časti sveta, USA vždy nájdu spôsob, ako ho premeniť na skvelú príležitosť pre amerických obchodníkov so zbraňami zbohatnúť.

Podľa správ médií päť veľkých gigantov vojensko-priemyselných komplexov - Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, General Dynamics a Northrop Grumman - získalo z týchto konfliktov najviac. Bežne rozdeľujú viac ako 150 miliárd dolárov v zmluvách Pentagonu ročne, uviedol článok publikovaný The Nation v máji.V rusko-ukrajinskom vojenskom konflikte veľká päťka gigantov nielenže predala veľké množstvo vojenského vybavenia Ukrajine, ale využila aj príležitosť na predaj svojich výrobkov do iných európskych krajín. Získali tiež viac zmlúv a finančných prostriedkov od vlády USA.

V dôsledku toho sa Ukrajina stala v roku 2022 tretím najväčším dovozcom zbraní na svete a podľa údajov spoločnosti Statista sa zaradila na piate miesto medzi hlavnými destináciami vývozu zbraní z USA. Ministerstvo zahraničných vecí USA tiež v januári uviedlo, že priamy vojenský predaj zo strany USAOmpany vzrástli vo fiškálnom roku 2022 o 48,6 percenta na 153,7 miliardy dolárov zo 103 miliárd dolárov vo fiškálnom roku 2021, a to z veľkej časti vďaka predaju zbraní na Ukrajinu uprostred pokračujúcej eskalácie konfliktu, podľa správ médií.

Okrem toho USA naďalej vytvárajú napätie v Taiwanskom prielive predajom zbraní na ostrov Taiwan. Koncom augusta Bidenova administratíva dokonca oznámila plány na poskytnutie vôbec prvej vojenskej pomoci taiwanskému regiónu prostredníctvom takzvaného "programu zahraničného vojenského financovania" v celkovej hodnote približne 80 miliónov dolárov.

Namiesto toho, aby prispeli k udržaniu svetového mieru, USA pokračovali v podnecovaní eskalácie a pokračovaní rôznych konfliktov, aby priniesli bohatstvo do svojho vojensko-priemyselného komplexu, ale ide to na úkor ľudských životov. Bez vojny by bolo pre tieto spoločnosti ťažké udržať svoje podnikanie. Ale prístup spoliehania sa na vojny, aby sme získali dostatok objednávok, je pre svet nebezpečný. Svet si nemôže dovoliť, aby naďalej profitovali z nešťastia v iných krajinách a regiónoch.