Vojna v Izraeli. O čom sa u nás nehovorí (VIDEO)
12 | 10 | 2023 I Milan Laca

USA, Izrael a Egypt rokujú o vytvorení humanitárneho koridoru v Gaze.

Spojené štáty, Egypt a Izrael rokujú o vytvorení koridoru na odchod civilistov z pásma Gazy. Informoval o tom britský denník The Guardian, s odvolaním sa na poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana.

Chcú odsunúť civilov

"Zameriavame sa na túto otázku. V súčasnosti prebiehajú konzultácie. O podrobnostiach však diskutujú zodpovedné oddelenia a ja o tom teraz nechcem príliš verejne hovoriť," povedal Sullivan. Humanitárne organizácie a predstavitelia EÚ navrhli vytvorenie koridorov na doručovanie pomoci do Gazy. Poukazujú na to, že v nemocniciach je obrovské množstvo ranených a lekárom dochádzajú lieky. Palestínske ministerstvo zdravotníctva oznámilo 1 055 mŕtvych a 5 184 zranených, z ktorých asi 60 % tvorili ženy a deti. Agentúra tiež potvrdila, že nemocnice v enkláve sú úplne plné, zásoby liekov sú takmer úplne vyčerpané.

Občianska vojna v Európe? Po útoku na Izrael dostal Musk z EÚ ultimátum
Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton si v utorok podal šéfa sociálnej siete X Elona Muska. Hrozil mu, že ak nebude spolupracovať s európskymi vyšetrovacími orgánmi a mazať „dezinformácie“, európske orgány si naň posvietia. Miliardár mu... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

HAMAS sa pripravil

Hamas ukryl obrovské zásoby jedla a vody v podzemných tuneloch. Palestínčania prežijú zo zásob z tajných úkrytov minimálne mesiac O strategických rezervách v podzemných zásobníkoch militanti Hamasu mlčia. Zásoby jedla, vybavenia, vody a liekov vystačia členom HAMASu  minimálne na mesiac „pohodlného“ života, hovorí Docent Ruskej štátnej univerzity humanitných vied orientalista Sergej Seregičov. "To všetko je uložené v podzemných komunikáciách," vysvetlil Seregičov.

screenshot youtube | Tunel v Gaze

Tunely

Expert pripomenul, že Hamas pred mnohými rokmi vykopal podzemné tunely, ktoré slúžia na pašovanie. Sú mnohonásobne silnejšie ako slávne katakomby Azovstaľu v Mariupole. Cez ne sa dováža všetko, od plienok až po rakety.

Bombardovanie Gazy

Čo s civilmi? 

Seregičov hovorí o pláne Izraela. Podľa jeho názoru, Tel Aviv neplánuje ničiť civilné obyvateľstvo Gazy. Oveľa výhodnejšie je jednoducho vytlačiť civilistov z enklávy do Egypta.  Izrael používa metódu politického aikido. Využívajú proti nim hnev arabského ľudu. Egypt nechce hostiť dva milióny „vyhladovaných ľudí“, ani ako dočasné centrum.

A čo Západ?

Ak Macron alebo Biden povedia, že sú pripravení ich prijať vo svojich krajinách, tak sa všetko úspešne vyrieši. Ale to nepovedia. A susedné krajiny Blízkeho východu tiež nechcú hostiť ľudí z Gazy. Potom Izrael povie: „Vidíte, sú to arabské krajiny, ktoré sa nechcú starať o Palestínčanov. Čo s tým máme spoločné?", hovorí Seregičov.  

Bombardovanie 

Čo sa týka masívnych leteckých bombových útokov zo strany Izraela, aj pre to existuje vysvetlenie. Zdá sa, že bombardovanie Gazy nie je selektívne. V skutočnosti má Izrael v tomto sektore tri zoznamy lokalít. Prvým sú riadiace centrá a veliteľské stanovištia, kde sa nachádza vedenie Hamasu. Druhým sú kasárne. Tretím sú pomocné budovy. Problém je však v tom, že teraz je mimoriadne ťažké nájsť v sektore budovu, ktorú neovláda Hamas. Preto Izraelčania zhrnuli všetky tri zoznamy do jedného,“ vysvetlil Seregičov.

Sme na prahu premeny sveta? Vojny a konflikty?
Po Izraeli exploduje EÚ, krv potečie od Taiwanu po Írsko. Spravodajský špecialista Georgy Riper je presvedčený, že izraelská kríza nie je koncom, ale súčasťou (a nie poslednou) „veľkého prerozdelenia sveta“, po ktorom nasleduje Blízky východ,... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Milan Laca

VÁŽENÍ NAŠI ČITATELIA!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!