Ukrajina hovorí o Slovensku, ako o ďalšom Maďarsku
11 | 10 | 2023 I Milan Laca

Stane sa Slovensko ďalším Maďarskom? Čo čakať od susedskej "proruskej" koalície, pýtajú sa noviny.

Ukrajinský web analyzuje výsledky slovenských volieb.

Očakávania 

Keď 30. septembra vyhrala parlamentné voľby na Slovensku strana „Smer Sociálna demokracia“ s protiukrajinskými heslami, ukázala sa vážnosť situácie v susednom štáte. Mnohí experti vyjadrili obavy, že sa k moci dostane proruská agentúra, ktorá zruší , alebo aspoň výrazne obmedzí podporu boja proti ruskej agresii.

Čo bude, keď Kyjev dostane F-16? Rusi chystajú prekvapenie!
"Bude to nočná mora." Čo pripravilo Rusko pre ozbrojené sily Ukrajiny. InfoBRICS: Letecké základne ukrajinských ozbrojených síl so stíhačkami F-16 sa okamžite stanú cieľmi ruskej armády. Nebudú čakať! Nové letecké základne ukrajinskej armády,... Čítať ďalej
08 | 10 | 2023 | Milan Laca

Nádej bola, nádej možno zostáva 

Aj v Bratislave mnohí očakávali, že Smer nezíska väčšinu a vznikne koalícia, ktorá zabezpečí stabilitu zahraničnopolitického kurzu Slovenska – aspoň vo vzťahu k Ukrajine. O dôvod viac na takýto optimizmus bolo, strana „Hlas – sociálna demokracia“  začala paralelne rokovať o zostavení novej vlády s Progresívnym Slovenskom a ďalšími prozápadnými a proukrajinskými parlamentnými stranami. Ale večer 10. októbra bola táto nádej definitívne zničená. Teraz je to oficiálny výsledok volieb. V novej slovenskej vláde budú strany, ktoré svoju kampaň a politickú kariéru, vo všeobecnosti, postavili na priateľstve s Ruskom a kritike Ukrajiny, píše sa v článku.

Čo môže Kyjev očakávať

Akú politiku novej slovenskej vlády voči Ukrajine je možné predvídať?

  • Nová slovenská vláda podporí boj Ukrajiny proti ruskej agresii, bude to však robiť oveľa menej aktívne ako jej predchodcovia a s množstvom výhrad. Medzi nimi bude zrejme dominovať myšlienka okamžitého prímeria strán a začatia mierových rokovaní - myšlienka, ktorá je nezmyselná a nemá dosah na realitu, no pre časť voličov je príjemná.
  • Nová slovenská vláda s najväčšou pravdepodobnosťou prehodnotí politiku poskytovania vojenskej pomoci Ukrajine na štátnej úrovni, nebude však zasahovať do činnosti súkromných slovenských firiem, ktoré vyrábajú vojenskú techniku ​​a zbrane pre Ukrajinu, alebo opravujú ukrajinskú techniku. Stojí za zmienku, že takáto revízia politiky nebude mať negatívne dôsledky pre ozbrojené sily, pretože za predchádzajúcej vlády už Slovensko dodalo na Ukrajinu kľúčové typy zbraní, požadované Kyjevom, vrátane systémov protivzdušnej obrany S-300 a všetkých dostupných stíhačiek MiG.
  • Nová slovenská koalícia podporí vstup Ukrajiny do Európskej únie. Miera tejto podpory však bude výrazne nižšia ako u predchádzajúcej vlády. Môžu sa objaviť napríklad nové podmienky a požiadavky, súvisiace s ochranou slovenského trhu.
  • Nová vláda SR zrejme nebude otvorene vystupovať proti členstvu Ukrajiny v NATO, ale bude trvať na existencii faktorov, ktoré tento vstup v dohľadnej dobe znemožňujú (s odkazom na vojenský konflikt, okupované územia, vysokú mieru korupcie a pod.) 
  • Nová slovenská vláda možno začne znižovať pomoc utečencom z Ukrajiny, ktorí sú na Slovensku a podporí pocit časti spoločnosti, že za problémy v ich krajine môžu ukrajinskí utečenci.
Čo by mala robiť Ukrajina? 

Je možné urobiť z Roberta Fíca priateľa nášho štátu (čím bol na začiatku svojej politickej kariéry ako premiér)? Nedá sa inak, ako rozprávať, diskutovať, presviedčať – na všetkých úrovniach, od prezidenta Zelenského až po veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku. A tiež organizovať návštevy Ukrajiny. Návšteva miest ruských vojnových zločinov môže niekedy zmeniť názor aj proruských západných politikov.

A nezabudnúť na minulosť

„Europeyska Pravda“ napísala, že spúšťačom, ktorý urobil z Fica odporcu Ukrajiny, bola urážka Julie Tymošenkovej pred 15 rokmi. V zime 2008-09, keď vrcholila plynová kríza, čakal niekoľko hodín v jej prijímacej hale, ale nenašla si čas na stretnutie s ním. Ukrajinská vláda by z toho mala vyvodiť závery a tiež by sa mala, pravdepodobne, konečne aspoň formálne ospravedlniť politikovi, ktorý opäť stojí na čele vlády pre nás dôležitého štátu, západného suseda Ukrajiny.

PUTIN HOVORÍ O NOVOM SVETOVOM PORIADKU: Ten starý končí, nik nebude diktovať!
"Budúcnosť sa tvorí dnes. Pretrite si oči!" Najvýraznejšie Putinove vyhlásenia vo Valdaji. Ruský prezident Vladimir Putin predniesol vo štvrtok prejav na plenárnom zasadnutí Medzinárodného diskusného klubu Valdai. Potom odpovedal na otázky... Čítať ďalej
10 | 10 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik