POZOR! Veľká chlpatá beštia už aj na Slovensku
11 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Arachnofóbia je strach z pavúkov. Veľa ľudí sa ich bojí možno aj pre ich zákernosť. Na korisť číhajú a keď sa zamotá do utkanej siete, zaútočia. Pavúky sú však väčšinou neškodné. No jeden naozaj vzbudzuje hrôzu.

Predstavujem sa, som strehúň škvrnitý.

Strehúň škvrnitý je obrovský a jeho uhryznutie  mimoriadne bolí. Ide dokonca o najväčšieho pavúka v strednej Európe. Rozpätie nôh u samíc môže byť 7 až 10 centimetrov. “Sú tmavohnedé, brucho je čierne, končatiny sú svetlé, najmä ich spodná časť. Sú husto ochlpené, chĺpky sú svetlé, sivej farby. Tento tzv. aj stepný pavúk žije pod zemou, väčšinou na piesočnatých pobrežiach riek,” takto opisuje strehúňa Národné toxikologické informačné centrum (NTIC).

Loví inak ako ostatné pavúky

Cez deň sa ukrýva pod zemou, na lov sa z diery vyberie večer. Má však inú taktiku ako ostatné pavúky. Netká si pavučinu na lapanie koristi, ale loví skokom dlhým aj 3 centimetre. Jeho obeťou je hmyz, larvy, ale aj iné pavúky.

Kde ho môžeme nájsť?

Chovateľ pavúkov  Michal Šebeň vysvetľuje : „V jesenných mesiacoch migruje, a tým ho môžete často spozorovať, pretože sa snaží nájsť si teplejšie miesta pred nastupujúcim chladom.“ 

Na Slovensku sa rozšíril od roku 2013. Ľudia ho nachádzajú v dedinách aj mestách, v záhradách, ale tiež v rodinných domoch alebo garážach. Najväčší výskyt tohto pavúka je v oblasti Levíc, Vrábeľ, Nitry a Zlatých Moraviec, výskyt však už zaznamenali aj v Seredi a Trnave. Po jednom známom prípade evidujú v Novej Bani a Žiline.

Aké zdravotné problémy spôsobí jeho uhryznutie?

Pri obrane vie bolestivo pohrýzť aj človeka, smrteľne jedovatý ale nie je. Spôsobiť však  môže tieto zdravotné ťažkosti:

  • – žihľavku vyvolanú chlpmi pavúka,
  • – sekundárnu infekciu v mieste uhryznutia,
  • – rôzny stupeň alergickej reakcie,
  • – neuromuskulárne účinky.

Čo robiť pri stretnutí so strehúňom?

Je zákonom chránený, aj preto by sme ho nemali zabíjať. “Pavúk nikdy neútočí, je bojazlivý a netreba ho úmyselne chytať holou rukou. Ak ho nájdete, prikryte ho nejakou nádobou a zo spodku podsuniete papier, kartón alebo inú plochú vec a vyneste do prírody,“ radí pre My Levice chovateľ Šebeňa.

 

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik