NAĎ TVRDO ZAÚTOČIL NA ČAPUTOVÚ! Prezidentka ho usvedčila z klamstva
11 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Chýba mu vládnutie? Exminister obrany Jaroslav Naď štýlom svojho dlhoročného šéfa Igora Matoviča tvrdo zaútočil na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Obvinil ju, že zastavila vojenskú pomoc Ukrajine. Prezidentka ohováranie okamžite vyvrátila. A usvedčila Naďa z klamstva.

Rozhodnúť musí nová vláda

Podľa informácií, ktoré minulý týždeň priniesol Denník N, sa dvaja ústavní činitelia zhodli, že dodávky nemá riešiť úradnícka vláda a v tejto otázke treba rešpektovať výsledky parlamentných volieb. Ich víťazom sa stala strana Smer a jej líder Robert Fico voličom sľuboval neposlať „ani náboj Ukrajine“.

Všetky politické strany, ktoré dnes na základe poverenia rokujú o novej vláde, takúto pomoc jednoznačne odmietajú. V tejto situácii by nebol dobrý precedens rozhodnúť o poskytnutí vojenského materiálu pri zmene politickej moci po akýchkoľvek voľbách. Dnes ani v budúcnosti,“ reagoval hovorca prezidentskej kancelárie Martin Strižinec.

Čaputová svoj postup obhajovala aj cez víkend v relácii TV Markíza Na telo. „To nie je právomoc prezidentky rozhodnúť o vojenskej pomoci,“ odpovedala Zuzana Čaputová na otázku, prečo mala zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine. Podotkla, že k takémuto kroku jej súhlas nepotrebuje ani úradnícka vláda.

ČAPUTOVÁ STOPLA VOJENSKÚ POMOC UKRAJINE! Musí rešpektovať výsledky volieb
Prezidentka Zuzana Čaputová zarazila úradnícku vládu! Postavila sa proti zámeru ministerstva obrany poskytnúť ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine v situácii, keď parlamentné voľby vyhrali strany, ktoré takúto pomoc odmietajú, informoval Denník N.... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Premiér Ľudovít Ódor sa však mal prezidentky spýtať na jej názor na to, že by o poskytnutí vojenskej pomoci už nerozhodoval jeho kabinet a prezidentka s jeho argumentáciou súhlasila.

„Zďaleka nešlo iba o muníciu,“ uviedla prezidentka s tým, že malo ísť o inú, väčšiu techniku, a práve to v jej rozhodovaní zavážilo najviac. Na odoslanie pomoci boli podľa nej mesiace medzi darovaním stíhačiek MiG a novými voľbami.

„Je zvláštne vysvetľovať, že som zastavila niečo, čo som nezastavila,“ uzavrela prezidentka.

Zdroj foto - FB @SNS | Zľava - Ľudovít Ódor a Zuzana Čaputová

Problém bol vraj už na jar

Podľa zistení českého Deníka N však kancelária Čaputovej mala problém so zaslaním ďalšieho balíka vojenskej pomoci ešte na jar, teda pred vymenovaním úradníckej vlády a oficiálnym vyhlásením predčasných volieb.

Podľa zdrojov z diplomatického prostredia sa Česko preto v lete obrátilo na slovenskú vládu s ponukou, aby vojenský materiál prešiel na české územie, Praha by ho následne odovzdala Ukrajine. Slovensko údajne ponuku odmietlo.

„Všetci by hneď pochopili, že to má ísť na Ukrajinu, a len by sme ukázali, že to nie sme schopní urobiť sami a musíme na to využívať susednú krajinu. Ale zvažovalo sa to ako reálna možnosť,“ tvrdí zdroj zo slovenskej diplomacie.

ABSTINENČNÉ PRÍZNAKY? NAĎOVI CHÝBA MOC!
„Abstinenčné“ príznaky bývalého najbližšieho sekundanta Igora Matoviča či pokus o návrat? Moc je veľká droga. Zostať náhle bez nej, dokonca aj mimo parlamentných reflektorov, spôsobilo nejednému politikovi poriadne abstinenčné príznaky. Teraz to... Čítať ďalej
11 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Čaputová usvedčila Naďa z klamstva

Informácie, že o zastavení zásielok vojenskej pomoci sa rozhodlo ešte na jar, pre Pravdu potvrdil aj vtedajší minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati). „Pani prezidentka mi povedala, aby sme už nič nechystali, lebo už nepodporí žiadnu pomoc. Čiže my sme nič nechystali, kým som ja odišiel,“ uviedol exminister.

Prezidentská kancelária to však popiera. Zdôrazňuje, že vždy podporovala vojenskú pomoc Ukrajine a je vo svojom postoji konzistentná. „Exministrovi som navrhla, aby sme poslali všetku vojenskú pomoc, ktorú si ešte môžeme dovoliť a ktorá neoslabí našu armádu, v jednom balíku, aby vojenská pomoc Ukrajine už nebola zneužívaná v predvolebnej kampani,“ uvádza sa v stanovisku hlavy štátu.

Zuzana Čaputová, Volodymyr Zelenskyj, foto: TASR

Naď útočí ďalej

Nezhodujú sa ani v názoroch na to, prečo sa na Ukrajinu nedostal ani ďalší balík, ktorý bol údajne dohodnutý v júli počas návštevy Volodymyra Zelenského v Bratislave. „Ministerstvo obrany, ministerstvo zahraničných veci a ukrajinská strana identifikovali konkrétny balík pomoci. Pani prezidentka k tomu povedala, že z vnútropolitických dôvodov to zablokovala,“ hovorí Naď.

Podľa Čaputovej táto dodávka dostala jej podporu: „Žiaden balík vojenskej pomoci, ktorý jeho ministerstvo pripravilo, som „nestopla“, naopak, každý balík pomoci som aj verejne obhajovala.“

DEMOKRAT NAĎ TO DAL OPÄŤ NA HULVÁTA! Východniari sú pobúrení
V pondelok večer ľudia na východe Slovenska zažili relatívne silné zemetrasenie – škody ešte nie sú zrátané, to však nebránilo exministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi, aby situáciu cynicky zneužil na to, aby si kopol do politického súpera.... Čítať ďalej
10 | 10 | 2023 | Eka Balaskova

Nová dodávka neobsahovala len náboje

Čaputová za problémové považuje nielen načasovanie novej dodávky vojenskej pomoci, ale aj jej obsah. 

Keby to bola len munícia, bola by to úplne iná otázka, úplne iný predmet debaty. No o prípadnom oslabení obranných spôsobilostí musí rozhodnúť nová vláda,“ uviedla prezidentka.

Naď s týmto výrokom zásadne nesúhlasí. „To nebolo také, že všetko alebo nič. Ten argument jednoducho nesedí,“ reagoval pre Pravdu. Keď mala problém s nejakou položkou balíčka, tak mohla odísť aspoň munícia, myslí si demokrat. 

Matovič, Naď, Sulík, Mikulec, Heger... Vojnoví štváči, zdroj obrázku: FB/Eduard Chmelár

Čo maj balík obsahovať?

Otázkou teda je, ktorá vojenská technika bola dôvodom na zastavenie pomoci. Jedinou zatiaľ nenaplnenou požiadavkou Ukrajiny bolo dodanie tankov T-72, ktoré má slovenská armáda a na bojisku túto techniku používajú ukrajinskí vojaci. 

Ministerstvo obrany však nechcelo špecifikovať, aká technika mala byť súčasťou pozastaveného balíka vojenskej pomoci.„Podrobnosti nebudeme konkretizovať vzhľadom na bezpečnosť prípadných budúcich balíkov pomoci,“ reagovalo na otázky denníka. 

Priblížiť detaily dohodnutej vojenskej pomoci nechcel ani Úrad vlády SR, ktorý sa mal podieľať na zastavení balíka.

NAŽIVO: PS JE Z HRY! HLAS BUDE O NOVEJ VLÁDE ROKOVAŤ SO STRANAMI SMER A SNS (VIDEO)
HLAS BUDE O NOVEJ VLÁDE ROKOVAŤ SO STRANAMI SMER A SNS! Predsedníctvo HLASu jednomyseľne rozhodlo, že ďalšie rokovania o vytvorení novej vlády bude HLAS viesť so stranami Smer a SNS. <iframe... Čítať ďalej
10 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik