Ktoré ženy budú Slovensko reprezentovať v parlamente?
09 | 10 | 2023 I Mária Sliacka

Oproti iným volebným obdobiam mieri teraz do parlamentu viac žien. Samozrejme, dominujú muži, ale zdá sa, že ľady sa predsa len o čosi pohli. Do poslaneckých lavíc si v tomto volebnom období sadne 117 poslancov a 33  poslankýň.  

Najviac ich má Progresívne Slovensko

Spomedzi 75 kandidátok reprezentovať bude 16 z nich.

Sú to: Lucia Plaváková, Tamara Stohlová, Irena Bihariová, Zora Jaurová, Ingrid Kosová, Simona Petrík, Tina Gažovičová, Beáta Jurík, Jana Hanuliaková, Zuzana Mesterová, Zuzana Števulová, Darina Luščíková, Viera Kalmárová, Dana Kleinert, Veronika Veslárová, Veronika Šrobová. Najviac preferenčných hlasov získala  Lucia Plaváková.

Smer preferoval mužov

Smer preferoval mužov, prvá žena sa dostala až na 33. miesto a celkovo do volieb postavil 20 kandidátok. Do parlamentu sa dostali len tri: exprimátorka Humenného Jana Vaľová,  Zuzana Matejíčková a Marcela Čavojová.

Hlas na tom nie je lepšie 

Alebo len o máločo. Do parlamentu smerujú 4 ženy: Denisa Saková, exministerka vnútra, Lucia Kurilovská, bývalá rektorka Akadémie Policajného zboru, Zuzana Dolinková, ktorá v minulosti bola prezidentkou Zväzu ambulantných poskytovateľov a kandidovala za Dobrú voľbu. A napokon  Ľubica Laššáková, bývalá ministerka kultúry.

A čo OĽANO ?

Za koalíciu OĽaNO a priatelia (OĽaNO, Nezávislí kandidáti, NOVA, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma a Magyr Szívek), Za ľudí a Kresťanská únia sa do parlamentu dostali štyri ženy. Ide o žilinskú županku Eriku Jurinovú,  Veroniku Remišovú, exministerku investícií, Anežku Škopovú z Pačivale Roma a Annu Záborskú, predsedníčku Kresťanskej únie.

Sloboda a Solidarita 

Stranu Sloboda a Solidarita bude reprezentovať trio exministerka spravodlivosti Mária Kolíková, Vladimíra Marcinková a Jana Bittó Cigániková.

Ako je na tom KDH?   

To bude zastupovať dlhoročná primátorka Prešova Alena Turčanová a Martina Holečková.

Slovenská národná strana 

Slovenská národná strana bude mať  v parlamente 10 poslancov, z toho len jednu ženu. Je to Martina Šimkovičová, ktorá roky pôsobila v Televízii Markíza, neskôr odišla do TV Slovan.

Izrael je príkladom, kam vedie slabá bezpečnosť štátu
Stovky mŕtvych v Izraeli sú tragickým príkladom toho, čo sa stane keď štát podcení bezpečnosť. A to hovoríme o krajine, ktorá je zvyknutá riešiť bezpečnostné riziká. Hovorí o tom, generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok. Ako tragický... Čítať ďalej
09 | 10 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik