Izrael je príkladom, kam vedie slabá bezpečnosť štátu
09 | 10 | 2023 I Eka Balašková

Stovky mŕtvych v Izraeli sú tragickým príkladom toho, čo sa stane keď štát podcení bezpečnosť. A to hovoríme o krajine, ktorá je zvyknutá riešiť bezpečnostné riziká. Hovorí o tom, generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok. Ako tragický príklad uvádza Izrael – krajinu, ktorá je zvyknutá riešiť bezpečnostné riziká. Aj tam stačilo jedno zlyhanie a dopad je podľa Šutaj Eštoka katastrofálny.

Šutaj Eštok v tejto súvislosti hovorí o stovkách migrantov v našich uliciach, čo je stav, s ktorým musí nová vláda niečo urobiť. Začať treba podľa neho obnovou občana v bezpečnostné zložky a ľudia v diskusii s ním súhlasia, no pripomínajú, že vo vláde s PS sa to Hlasu nepodarí. Medzitým už nejaký čas sa ľudia v prihraničných oblastiach organizujú do hliadok, ktoré hlavne dokumentujú a monitorujú situáciu. Bratislava je už ďalej – v sobotu tam bola vyhlásená mimoriadna situácia.

A čo Slovensko?

„Slovensko posledné tri roky za vlády neschopných diletantov a s vedením polície, ktorému sa bridí nosiť uniformu, na bezpečnosť doslova kašľalo. Dôsledkom sú stovky migrantov, väčšinou mladých mužov, ktorí sa bez akejkoľvek kontroly ponevierajú v našich uliciach. Nová vláda, nový minister a nové vedenie polície musia okamžite konať,“pripomína Šutaj Eštok s tým, že naši občania sa znova musia doma cítiť bezpečne.

Zdroj: reprofoto FB MSE | Matúš Šutaj Eštok

„Preto obnovenie dôvery ľudí v bezpečnostné zložky štátu musí byť jedna z hlavných priorít novej vlády,“ pripomína Šutaj Eštok na záver.

ZASTAVME MIGRANTOV! V Kolároch a Veľkej Čalomiji sa chystá živá reťaz (FOTO+VIDEO)
Veľkú Čalomiju a Koláre – obce v okrese Veľký Krtíš v poslednom čase zviditeľnila invázia migrantov. Tí podľa policajného prezidenta či premiéra nie sú problém a ak by aj boli, tak s tým Slovensko nič nevie robiť, len im uvoľniť priechod našim... Čítať ďalej
07 | 10 | 2023 | Eka Balašková

A ľudia súhlasia

„Matúš, ruku na srdce, kto toto všetko podporuje? A Hlas koketuje s PS, to snáď nemyslíte vážne! Občania vas volili práve, kôli tomu, aby ste tomu zabránili. Zrada sa tvrdo trestá - v nasledujúcich voľbách,“ píše v diskusii jeden z top fanúšikov, pričom spolupráca s Progresívnym Slovenskom nie je vítaná viacerými diskutérmi. Tí Hlasu odkazujú, nech „nehandlujú s postami a čím skôr, aj so Smerom a SNS riešia situáciu.

Niektorí už konajú

Medzitým už nejaký čas popri hraniciach s Maďarskom vznikajú občianske hliadky. Tie síce voči migrantom nemienia nijako zakročiť, no svoju úlohu vidia v dvoch smeroch.

Jedným je informovať ľudí na celom Slovensku – prostredníctvom dokumentácie ukazujú, že našu južnú hranicu prekročí denne aj niekoľko stovák migrantov.

Druhým je „odstrašiť“ migrantov a prevádzačov, aby využívali „slovenskú cestu“. Občianskym hliadkam môžeme pomôcť aj my. Ako?

  1. Jednotlivci, oblečte si krikľavú vestu z auta a choďte (najlepšie vo dvojiciach) na prechádzku v okolí.  Buďte viditeľní – sťaží sa tým práca prevádzačov migrantov, ktorí nebudú mať „čistý vzduch“. Organizátori radia, vziať si so sebou mobil či fotoaparát a všetko si dokumentovať.
  2. Tí ktorí to beriete vážne, zostavte stále, pravidelné občianske hliadky.
  3. Kto má psa  plemena vlčiak, vezmite ho na prechádzku (rešpekt). Vyhľadávajte už viditeľných a prítomných migrantov. Fotiť, natáčať, nenechať upadnúť do zabudnutia.
  4. Nezasahovať- neriskovať. Takto vytvorený verejný tlak im sťaží činnosť.

Kto má ochotu a záujem o trvalú  koordinovanú činnosť občianskych hliadok, môže sa prihlásiť na linku: https://t.me/+avtRqL22-3NjZWI8. Vznikla dokonca interaktívna mapa, do ktorej organizátori Občianskych hliadok zaznačujú výskyt ilegálnych migrantov. Všetci pritom zatiaľ vystupujú anonymne, pretože pre súčasné vedenie polície sú „nepriateľmi“.

Migranti na Slovensku, foto: TASR

V Bratislave už majú mimoriadnu situáciu

"Dôsledkom toho, že okolité štáty uzatvorili hranice, sa aj v hlavnom meste začínajú koncentrovať väčšie skupiny migrantov, vrátane matiek s malými deťmi," priblížil hovorca magistrátu hlavného mesta s tým, že vyhlásenie mimoriadnej situácie umožňuje mestu operatívnejšie a efektívnejšie zvládanie poskytovania potrebnej pomoci.

BRATISLAVA VYHLÁSILA MIMORIADNU SITUÁCIU!
Bratislavský magistrát vyhlásil od soboty na území hlavného mesta SR mimoriadnu situáciu z dôvodu tranzitnej migrácie. TASR o tom informoval hovorca hlavného mesta Bratislavy Peter Bubla. "Dôsledkom toho, že okolité štáty uzatvorili hranice, sa aj... Čítať ďalej
07 | 10 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik