ZHORTE V PEKLE, RUSKÍ BASTARDI! Zatiaľ čo Zelenskyj rečnil, na Ukrajine masaker (FOTO)
06 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Ruský raketový útok vo štvrtok v popoludňajších hodinách zasiahol obchod s potravinami v Charkovskej oblasti. Útok si vyžiadal najmenej 51 mŕtvych vrátane detí a ďalšie desiatky ranených. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v tom čase práve v Španielsku apeloval na európskych lídrov kvôli ďalšej vojenskej pomoci, informujú české Parlamentní Listy.

Zatiaľ čo rečnil, masaker

 

Volodymyr Zelenskyj na Telegrame informoval o smrtiacom raketovom útoku, ktorý zabil najmenej 49 ľudí v Charkovskej oblasti. K útoku došlo práve vo chvíli, keď Zelenskyj hovoril v Španielsku pred európskymi lídrami o potrebe ďalších systémov protivzdušnej obrany. 

Podľa miestnej vojenskej správy úder nastal krátko po 13. hodine miestneho času, ostreľovanie malo zasiahnuť kaviareň a obchod v obci Groza. Na fotografiách a videozáznamoch z miesta činu, ktoré zverejnili ukrajinské úrady, bolo vidieť, ako na zemi ležia telá. Záchranári sa šplhali cez hromady trosiek, ktoré boli rozosiate po širokom okolí, ako situáciu popisuje denník The New York Times. 

Najsmrteľnejší útok v Charkovskej oblasti od ruskej invázie

Zábery z miesta tragédie zaplavili aj sociálne siete. „Charkovská oblasť. Kupjanský okres. Rusko ostreľovalo obchod, zomrelo už 49 ľudí. Ľudia si prišli kúpiť potraviny. Tak čo myslíte, Rusko ešte nie je teroristický štát?“ pýta sa jeden z používateľov.

Ukážte túto fotografiu každému, kto sa odváži ponúknuť nejaké rokovania s Ruskom. Rusi zasiahli obchod s potravinami a kaviareň v dedine Groza v Charkovskej oblasti. Dnes predtým zasiahli nemocnicu Beryslav v Chersonskej oblasti. Zhorte v pekle, ruskí bastardi. Sústrasť rodinám,“ pridáva sa ďalší.

Útok bol najsmrteľnejším v Charkovskej oblasti od ruskej invázie pred viac ako 19 mesiacmi, povedal regionálny predstaviteľ verejnoprávnej televízii Suspilne. 

Zdroj foto: Getty Images | Groza, Ukrajina

Západ sa mobilizuje, okrem nás...

Biely dom odsúdil útok na kaviareň a obchod s potravinami v ukrajinskej dedine Hroza ako „strašný“, zatiaľ čo britský premiér Rishi Sunak podľa hovorcu Downing Street povedal, že útok „ukázal hĺbku skazenosti, do ktorej sú ruské sily ochotné klesnúť“.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock pre X napísala: „Pokiaľ budú na supermarkety a kaviarne pršať bomby, robíme všetko pre Ukrajinu, aby sa ochránila pred Putinovým raketovým terorom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok na stretnutí európskych lídrov v španielskej Granade oznámili, že Berlín pracuje na dodaní Kyjeva systémom protivzdušnej obrany Patriot.

Slovensko zatiaľ nebude posielať Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, povedal poverený premiér Ľudovít Ódor. Namiesto toho sa rozhodnutie odloží, kým sa po minulotýždňových voľbách nevytvorí nová vláda, v ktorej zvíťazil Robert Fico,  trojnásobný bývalý premiér, ktorý viedol kampaň za prísľub ukončenia vojenskej pomoci Ukrajine, informuje Guardian.

Moskva udalosti v Groze bezprostredne nekomentovala. Moskva popiera, že by sa úmyselne zameriavala na civilistov.

https://www.hlavnydennik.sk/2023/10/05/ukrajinska-prva-dama-na-nakupoch-v-amerike

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!