Rowlingová elegantne odpovedala trans aktivistovi
05 | 10 | 2023 I Eka Balaskova

Autorka „Harryho Pottera“ Joanne Kathleen Rowlingová verejne reagovala na jedného zo svojich kritikov na X (bývalý Twitter) a požiadala, aby autor videa poskytol dôkazy svojho tvrdenia.

Ten ju vo videu obvinil, že hoci veľmi rád číta Harryho Pottera, nemôže podporovať jeho autorku, kvôli jej nenávisti voči trans ľuďom. Autorka ho teda požiadala, aby jej priniesol dôkaz. Rowlingová rozvírila hladinu pred zhruba troma rokmi, kedy sa ohradila proti výrazu "menštruujúca osoba". 

Radikálna feministka

Kritici označujú Rowlingovú za TERF - trans-exkluzívnu radikálnu feministku a obviňujú ju z nepriateľstva voči trans-identifikujúcim sa ľuďom. Toto všetko pramení z jej odmietnutia akceptovať, že biologickí muži by mali byť označovaní ako ženy, ak sa tak rozhodnú.

Na sociálnej sieti X jeden takýto kritik obviňuje Rowlingovú z toho, že je „transfóbka“ a pýta sa, prečo by niekto vo svetle týchto informácií mohol byť naďalej fanúšikom „Harryho Pottera“. 

BUDETE SA REHOTAŤ! A po voľbách platí dvojnásobne - KTO SA SMEJE NA KONIEC, SMEJE SA NAJLEPŠIE
Aj voľby a najmä ich výsledky priniesli mnoho vtipných videí a memečiek, ktoré zaplavili internet, nevynímajúc včerajší zásah príslušníkov NAKA vo Fun rádiu Borisa Kollára. Šéf Sme rodina označil zásah NAKA vo Fun rádiu za cirkus. Podľa jeho slov... Čítať ďalej
05 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Nečítaj jej knihy, nepodporuj ju!

„Napríklad aktívne hovorí tie najotrasnejšie a najnechutnejšie veci o trans ľuďoch, konkrétne o trans ženách, na X," povedal vo videu spisovateľkin kritik s tým, že ak niekto číta knihy o Harrym Potterovi, tak podporuje Rowlingovej názory.

„Aktívne ubližuje LGBT komunite. Harryho Pottera milujem, ale nemôžem ho podporovať, pretože jeho autorka ubližuje mojim bratom a sestrám," upozorňuje aktivista vo videu, ktoré malo v stredu takmer 6 miliónov videní.

Dúfa, že má z čoho vyberať

Rowlingová sa však elegantne obránila. Požiadala aktivistu, aby uviedol príklady tých strašných a nechutných vecí, ktoré ona povedala o trans ľuďoch.

„Znie to, akoby ich bolo veľa, takže by mal mať z čoho vyberať. Dúfajme, že pri výzve neutrpí zvyčajný hysterický záchvat,“ reagovala Rowlingová.

Urazení

Magazín Daily Wire pripomína, že Rowlingová už v roku 2020 pobúrila LGBTI+ aktivistov svojou reakciou na článok, v ktorom sa o ženách hovorilo ako o „menštruujúcich osobách“.

„Ľudia, ktorí majú menštruáciu?" Som si istý, že pre tých ľudí kedysi existovalo slovo. Pomôžte mi niekto. Wumben? Wimpund? Woomud?,"  tweetla vtedy a aj potom často vystupovala proti radikálnemu transaktivizmu, ktorý rozdelil jej fanúšikovskú základňu.

Žena je dospelá ľudská samica, napísal filozof v knihe. ZRUŠILI HO!
Prominentnému britskému filozofovi Alexovi Byrnemu zamietol akademický vydavateľ vydať jeho knihu, ktorá sa zaoberá filozofiou pohlavia a rodu. Podľa vydavateľov Byrne nezaobchádzal s konceptom rodovej identity dostatočne úctivo. "Vydavateľstvo... Čítať ďalej
19 | 09 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!