Politológ Lenč: Panika, že ešte stále nemáme vládu
05 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

Začali sa povolebné rozhovory a mnohí sú už podľa politológa Jozefa Lenča v panike, že ešte stále nemáme vládu.

"Vskutku netreba panikáriť," myslí si politolog Lenč, ktorý sa rozhovoril pre portál SME.

Politika je podľa neho vo svojej podstate nudná vec a niektoré veci netreba uponáhľať.

Lenč je presvedčený, že kým sa ukážu, čo i len kontúry budúcich koalícii, treba hovoriť o voľbách, ktoré sa stanú súčasťou histórie.

"Od víťaza môžeme očakávať presne to, čo sme mohli vidieť v jeho správaní a komunikácii počas kampane a ostatných dvoch rokov. Urobia všetko pre to, aby výhru vo voľbách premenili na vytvorenie vlády, v ktorej budú rozhodujúcou silou. Oproti konkurencii majú výhodu, že môžu vytvoriť vládu iba s dvomi koaličnými partnermi, z nich jeden sa im „ponúka“ v podstate zadarmo (SNS), no druhý môže byť veľmi drahou nevestou (Hlas – SD)," píše Lenč na sociálnej sieti.

Smer sa bude podľa Lenča snažiť kúpiť si onú drahú nevestu a súčasne budiť dojem, že iná cesta pre Slovensko nie je možná. V tom mu budú podľa neho nepriamo pomáhať tí, ktorí už dnes odmietajú akékoľvek iné možnosti.

Prekvapením podľa politológa je do istej miery to, že v deň volieb „došiel dych“ Progresívnemu Slovensku, ktorého preferencie pred voľbami medzimesačne rástli a približovali sa Smeru, no výsledok volieb bol pre stranu a jej voličov určite prekvapujúci.

Prekvapujúci je podľa Lenča tiež výsledok KDH, ktoré sa pred voľbami pohybovalo na úrovni zvoliteľnosti, no po ôsmich rokoch sa celkom pohodlne vracia do parlamentu.

"Ak si odmyslíme výsledok Republiky a Sme rodina, tak sa výsledok volieb najviac priblížil prieskumom, ktoré predpokladali poradie a zisky strán v auguste 2023. Nasledujúci vývoj bol priaznivý pre Progresívne Slovensko, no výsledok nakoniec ovplyvnil prepad krajne pravicovej Republiky," hodnotí Lenč výsledky volieb.

Lenč je presvedčený, že pred voľbami  nebol nijaký tlak. Boli tu podľa neho prezentované nálady spoločnosti, ktoré sa pochopiteľne menili a ktoré nezachytili fakt, že voliči krajnej pravice nakoniec uverili „skúsenému Robertovi“ na úkor v Bruseli pôsobiaceho lídra Republiky.

Tiež sa podľa neho zdá, že potenciálni voliči Progresívneho Slovenska v rozhodujúcej chvíli zmenili svoju preferenciu. 

Prečo vyhral SMER SSD

Pre víťaza volieb bolo podľa Lenča rozhodujúce, že v kampani vystupovali sebavedomo, že si stáli za svojimi postojmi a ľuďmi a že určovali témy a priebeh kampane. 

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!