NAŠTVANÝ Bekmatov hovorí šialenosti Ódorovej vlády a frontálnom útoku na sociálny štandard obyvateľstva
04 | 10 | 2023 I Gabriela Fedičová

ÓDOROV NÁVRH JE FRONTÁLNYM ÚTOKOM NA SOCIÁLNY ŠTANDARD OBYVATEĽSTVA, myslí si Artur Bekmatov, ktorý na sociálnej sieti reaguje na návrh Ľudovíta Ódora na ozdravenie verejných financií. Ódorove opatrenia sa podľa Bekmatova nedajú nazvať inak, ako frontálnym útokom na sociálny štandard obyvateľstva a ochranou majetných!

Filozofiou tohto dokumentu je podľa Bekmatova vytiahnuť peniaze od bežných ľudí z čo najväčšieho poštu ich vreciek, no obísť majetné vrstvy obyvateľstva.

Zvýšenie DPH, spoplatnenie návštev lekára

"Zvýšenie DPH, spoplatnenie návštev lekára, už nebudeme platiť Zajacove 20 korunáčky, ale Ódorovo euro, zvýšenie cestovného vo vlakoch, prepúšťanie v najväčších štátnych podnikoch, najmä na železniciach, zmrazenie miezd vo verejnej správe, zrušenie bezplatnej prepravy študentov a dôchodcov, odovzdanie nočnej vlakovej dopravy súkromníkom, zrušenie 13. dôchodkov, zníženie prídavkov na dieťa, tehotenskej dávky, príspevku pri narodení dieťaťa – to sú len niektoré opatrenia, ktoré mi doslova vyrazili dych," vysvetľuje Artur Bekmatov na sociálnej sieti.

Desiatky týchto opatrení budú mať podľa Bekmatova drastický dopad na rodinné rozpočty.

"Je síce pravdou, že v mnohých prípadoch ide o okresávanie poberateľov, ktorí nie sú v hmotnej núdzi, v konečnom dôsledku to však uvrhne do pásma chudoby rodiny zo strednej triedy," myslí si Bekmatov.

Ódorov tím sa podľa Bekmatova dokonca neštíti ani siahnuť na kultúru či činnosť zdravotne znevýhodnených.

"Napríklad zrušením vzdelávacích poukazov či zrušením zníženej sadzby DPH pre registrované sociálne podniky, ktoré zamestnávajú predovšetkým znevýhodnených a zraniteľných zamestnancov," poukazuje Bekmatov na ďalší Ódorov návrh.

Ochrana majetných

Ódorov tím si podľa Bekmatova veľmi dobre uvedomuje drastickosť týchto opatrení, preto využil eufemizmy, kde to len išlo (zvýšenie daní z osobných áut má názov „zelenšie zdaňovanie osobných áut“, zvýšenie kontroly a šikany ľudí na PNke nazvali Ódorovi experti ako „lepšie zacielenie kontrolnej činnosti počas poberania PN“, zmrazenie platov vo verejnej správy nesie názov „nulová valorizácia“ a tak ďalej).

"Nemohli obísť ani majetné vrstvy obyvateľstva, preto sú niektoré opatrenia na mieste (vyššie zdanenie majiteľov viacerých nehnuteľností, zvýšenie progresívnej dane, zvýšenie dane z dividend), ale ich vyčíslenie je až smiešne nízke. Pre ilustráciu: väčšina európskych štátov má daň z dividend nad 25%, Írsko dokonca na 51%. Slovensko ju ide zdvihnúť zo 7% na 15%. Alebo progresívne zdanenie: väčšina štátov EÚ zdaňuje nadpriemerne zarábajúce osoby daňou nad 45%. U nás ideme zdvihnúť latku z 25% na 35%," vysvetľuje Bekmatov.

RIEŠENÍM JE podľa Bekmatova SIAHNUTIE NA ZISKY A STOPKA PRE ZBROJENIE

"Nespochybňujem vážnosť situácie a potrebu konsolidácie verejných financií. Hegerovsko-matovičovská klika nechala tento štát v troskách. Ale nemôžem zostať ticho, ak zodpovednosť za tento bordel majú niesť výhradne bežní ľudia – poctivo pracujúci, alebo nízkopríjmové skupiny ako seniori či študenti," píš Bekmatov na sociálnej sieti.

"Absurdnosť Odórovho snaženia korunuje ďalšie rozhodnutie vlády – odsúhlasenie nákupu systémov protivzdušnej obrany za 194 miliónov eur. Rozumiete? Vláda sa neštíti po eure – po dvoch vytiahnuť z každého občana v záujme ozdravenia verejných financií tisícky eur, no bez pohnutia brvou vynaloží desiatky miliónov eur na ďalší zbrojný kontrakt," dodáva Bekmatov.

"Riešením nie je zhadzovanie bremena krízy na plecia obyvateľstva, ale hľadanie zdrojov tam, kde ich je prebytok – v nadziskoch bánk, nadziskoch horných desať tisíc a v rozpočte na zbrojenie. Pevne verím, že nová vláda túto šialenosť stopne. Ja sa budem v nasledujúcich príspevkoch podrobnejšie venovať vybraným nezmyslom," sľubuje Bekmatov.

Veľký prehľad! Vláda Zuzany Čaputovej sa činí!  Prinášame veľký prehľad o tom, čo sa im dnes podarilo schváliť a o čom rokujú!

Viac v článku:

Veľký prehľad! Vláda Zuzany Čaputovej sa činí!
Veľký prehľad! Vláda Zuzany Čaputovej sa činí! Prinášame veľký prehľad o tom, čo sa im dnes podarilo schváliť a o čom rokujú! Vláda schválila obstaranie systémov protivzdušnej obrany Vláda schválila zámer Ministerstva obrany (MO) SR na... Čítať ďalej
04 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik