Vzťahy medzi USA a Indiou nie sú také ružové, ako sa na prvý pohľad zdá
03 | 10 | 2023 I Ivan Mihale

Počas nedávno skončeného samitu G20 USA a India odhalili trhliny v mnohých medzinárodných otázkach, čo naznačuje, že vzťahy medzi USA a Indiou nie sú ani zďaleka také ružové, ako sa zdá.

Ako dve veľké krajiny v rôznych štádiách vývoja majú India a USA rozdielne postoje k sérii medzinárodných otázok. Najvyššou prioritou Indie ako rozvojovej krajiny je dosiahnuť hospodársky rozvoj, zatiaľ čo USA sa snažia zadržať Čínu a udržať si svoju globálnu hegemóniu.

Základné rozdiely
  1. India a Západ vedený USA majú odlišné prístupy k otázkam súvisiacim s klimatickými zmenami a energetikou. India ako rozvojová krajina zdôraznila prioritu hospodárskeho rastu a bola viac závislá od získavania uhlia pre svoje energetické potreby. Raj Kumar Singh, indický minister pre energetiku a obnoviteľnú energiu, nedávno obvinil Západ z pokrytectva v súvislosti s energetickou transformáciou, podľa Financial Times.
  2. USA a India sa snažia dosiahnuť dohody v obchodných rokovaniach. Hoci USA navrhli indicko-tichomorský hospodársky rámec pre prosperitu (IPEF) a rokovali s Indiou o tejto iniciatíve, India sa stále rozhodla nepripojiť sa k obchodnému pilieru IPEF. Prístup na trh nebol dohodnutý pre Indiu, ktorá sa podľa správ médií považuje za kľúčový faktor pre vstup do obchodného piliera.
  3. Hoci existujú náznaky, že USA podporujú Indiu pri preberaní výrobných transferov z Číny, cieľom USA je v skutočnosti vrátiť výrobu späť a zabezpečiť pracovné príležitosti v USA. Od Trumpovej administratívy alebo ešte skôr existovali v tomto ohľade konfliktné záujmy medzi USA a Indiou.
  4. USA a India sa stretli s napätím v otázke, či zahrnúť rusko-ukrajinskú otázku do spoločného vyhlásenia samitu G20. V prvej polovici roku 2023 sa obchod medzi Ruskom a Indiou medziročne zvýšil o 190 percent. Rastúci obchod medzi Indiou a Ruskom napriek pokusu Západu pod vedením USA izolovať Rusko naznačuje rozdiely v postojoch USA a Indie k otázkam súvisiacim s Ruskom.
India je obozretná

Pri vábení Indie chcú USA využiť najmä strategickú pozíciu Indie v geopolitickom prostredí. India si je dobre vedomá zámeru USA a chápe, že USA sa snažia využiť Indiu ako protiváhu na zadržanie Číny. India si tiež uvedomuje, že základným cieľom USA je udržať si vlastný hegemonický status.

India si zachováva svoj vlastný postoj k hlavným medzinárodným otázkam a zároveň sa snaží ťažiť z rokovaní s USA, ako je prístup na americký trh a technológie. India sa vyhne spochybňovaniu USA v medzinárodných otázkach; India však neobetuje svoje vlastné záujmy len preto, aby uspokojila USA.

Počas samitu G20 India v procese stanovovania programu ukázala jasný cieľ súťažiť s Čínou, aby sa stala lídrom v rozvojovom svete. Napriek veľkým rozdielom by India a Čína, ktoré sú hlavnými rozvojovými krajinami, mali aktívne rozširovať spoluprácu.

Čína ako bližší partner

V posledných rokoch dosiahli hospodárske a obchodné vzťahy medzi Čínou a Indiou nepretržitý rast napriek vplyvu pandémie COVID-19. Pripúšťam, že by sa nemala ignorovať otázka nerovnováhy v hospodárskych a obchodných vzťahoch medzi Čínou a Indiou, ale, čo je dôležitejšie, obe strany vidia obrovské výhody, ktoré môže rozšírenie a prehĺbenie spolupráce priniesť. Obchod medzi Čínou a Indiou dosiahol počas prvých ôsmich mesiacov roku 2023 619,69 miliardy juanov (84,49 miliardy dolárov), čo je podľa údajov čínskej colnej správy medziročný nárast o 5,2 percenta.

V súčasnosti je mier a vzájomne výhodná spolupráca mimoriadne dôležitá pre Čínu aj Indiu. Len aktívnym rozširovaním a prehlbovaním spolupráce môžu obe strany využiť príležitosti a dosiahnuť hospodársky a sociálny rozvoj. Ak India spadne do geopolitickej pasce nastraženej USA a dovolí, aby jej vzťahy s Čínou skĺzli z neškodnej konkurencie do konfrontácie alebo ešte horšie, vážne to poškodí záujmy oboch krajín.

Tvárou v tvár veľkým rozvojovým príležitostiam by si India mala byť vedomá toho, kde ležia jej vlastné záujmy, a nemala by byť ľahko manipulovateľná alebo zneužitá Spojenými štátmi. India by mala zaujať racionálnejší prístup ku koordinácii svojich vzťahov s Čínou a spolupracovať s cieľom prispieť k stabilite a rozvoju rozvojového sveta.

Hlas ľudu: Otvorený list pani Magde Vašáryovej
Otvorený list Magdaléne Vašáryovej zasiela prostredníctvom Hlavného denníka Mária Škultétyová Milá pani Vašáryová! Nie som herečka ani politička. A nie som ani fašista, ani neonacista. Nie som žiadna spodina. Som o tri roky staršia od Vás a som... Čítať ďalej
02 | 10 | 2023 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!