Zásah do volieb na Slovensku? Česi upozorňujú, že NITKY VEDÚ ZA OCEÁN
03 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

Kto zasahoval do slovenských volieb? Na strane priaznivcov súčasnej vlády sa hovorí o dezinformáciách a proruskom vplyve. Ale ako upozornil český ekonóm Pavel Šik, na Slovensko boli vypravené dva vlaky, aby slovenskí študenti mohli voliť. Kto dal státisíce, aby vlaky vypravil? Ako najpravdepodobnejší mecenáš sa zdá byť think-tank Globsec, ktorý organizuje opulentné fóra a stretnutia, na ktoré jazdia aj českí politici. A bude zrejme financovaný organizáciami spriahnutými s americkou vládou, upozorňujú české Parlamentní Listy.

Ako je známe, pre bývalú koaličnú vládu nedopadli voľby na Slovensku najlepšie. Ako reprezentatívny sa dá brať postoj českého ministra vnútra Víta Rakušana, ktorý slovenský výsledok označil za varovanie aj poučenie. „Obavy ľudí, ktorí žijú často na periférii záujmu, nemusia mať reálny základ, ale nie sú preto menej skutočné. Ak chceme udržať v Česku liberálnu demokraciu, musíme vysvetľovať jej výhody aj tým, ktorí z nich v súčasnosti neprofitujú, alebo len málo. Ľuďom vo vylúčených lokalitách, ľuďom chudobnejším, sklamaným. A vytvárať spoločnosť odolnú proti strachu,“ vyhlásil.

Avšak, za zmienku stojí aj to, kto sa „liberálnu demokraciu“ snažil udržať na Slovensku. Práve na túto tému sa zameral ekonóm Pavel Šik. Naráža na piatkový „volebný vlak“, ktorý odišiel z Prahy a Brna, a viezol prevažne slovenských študentov vysokých škôl. Ako uvádzajú ZoznamSprávy, kapacita bola 1400 miest, z toho bolo využitých niečo pod tisíc.

Ako sa na stránkach kampane uvádza, volebný vlak majú na svedomí celkom štyri organizácie. Mladí proti fašizmu, Globsec, Sebavedomé Slovensko a Žemy.

"Podľa nárekov mnohých komentátorov fandiacim slovenským progresivistom boli slovenskí voliči manipulovaní, minister bezpečnosti Šifra má teraz strach o ľudí na periférii záujmu, ktorí z liberálnej demokracie neprofitujú," komentoval Rakušana.

Pripomenul tiež vyjadrenie šéfa BIS: „Sami Česi to pred pár dňami ako na zavolanie počuli, keď najvyšší agent všetkých agentov Koudelka oznámil národu, že sa tu akýsi ruský špión s niekoľkými tisíckami eur snažil do Čiech prepašovať ruský pohľad na svetové dianie, čo sú, samozrejme, ruské dezinformácie. Všetci liberálni progresivistickí pseudodemokrati teraz budú volať po ešte silnejšom boji s dezinformáciami, aby sa slovenský scenár neopakoval. Hýkajú nad demokraciou, ktorá sa im nepáči len preto, že Ficove názory podľa nich nie sú správne.“

POLITICO: Po Ficovom víťazstve sa na Slovensku rozbieha KOALIČNÉ HANDLOVANIE
Pravdepodobne ešte nikdy od Nežnej revolúcie nezažilo Slovensko toľko pozornosti zo Západu, ako práve počas predčasných volieb 2023. Bludy, strach a hoaxy, ktoré šíria západné liberálne médiá sa už ani nedajú spočítať. Tak si teraz prečítajte, čo... Čítať ďalej
02 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Ekonóm zaspomínal, aká sa v roku 2014 robila aféra z toho, že v Kadani boli voliči zvážaní taxíkmi, ktorých vodiči mali prezenčnú listinu a inkasovali odmenu.

„Noviny toho boli plné, kritika bola počuť niekoľko mesiacov, dokonca sa tým zaoberali aj súdy. Prečo? No pretože v ústave stojí, že "slobodná súťaž politických síl v demokratickej spoločnosti patrí k fundamentálnym ústavným princípom, na ktorých je založený demokratický a právny štát" a "zdrojom všetkej štátnej moci je ľud",“ pripomína Šik.

A kladie si otázku, či náhodou volebný vlak nie je to isté, ako zváženie voličov v roku 2014. „Koľko asi stojí prenájom takého vlaku, ktorý príde zo Slovenska, naberie v Prahe študentov, ide do Bratislavy, tam ich vyloží, otočí sa a ide do Brna, tam naberie ďalších študentov a zase ich odvezie do Bratislavy. Ja odhadujem so všetkým dookola rádovo stovky tisíc...“ odhadol cenu, akú mohli štyri organizácie zaplatiť.

Skutočná čiastka zverejnená nebola, aktivista z Mladých proti fašizmu len uviedol, že vlak bol hradený z crowdfundingovej kampane, ktorej výsledky však nie sú známe. Naopak sa na stránkach píše, že náklady „v plnej miere hradí naša organizácia“.

Vyjadrenie na webe Volebnyvlak.sk

Výročné správy troch združení, teda Mladých proti fašizmu, Sebavedomého Slovenska a Žemy, sa Šikovi dohľadať nepodarilo. Avšak štvrtý subjekt, think-tank Globsec, je Šikovi veľmi dobre známy. Môže byť známy aj čitateľom, z času na čas publikuje prieskumy z oblasti strednej Európy. 

„Jedná sa o združenie, ktorého bezpečnostný expert je druh prezidentky Čaputovej – Juraj Rizman. Druh prezidentky pracuje pre združenie, ktoré sponzoruje vlak, čo vezie mladých voličov Progresívneho Slovenska voliť? Je to združenie, ktorého vedúcim výskumným pracovníkom je Daniel Milo, ktorý na verejnom mítingu hrozil a garantoval ‚dezinformátorom', že skončia pred vyšetrovateľmi,“ upozorňuje Pavel Šik.

Česká europoslankyňa: Šimečka namiesto povolebnej pokory ukázal iba aroganciu!
Česká europoslankyňa a predsedníčka KSČM Kateřina Konečná v rozhovore pre ParlamentníListy.cz v súvislosti s voľbami na Slovensku upozornila na vplyv sociálnych sietí. Poslala Slovákom odkaz... Konečná v rozhovore upozornila, že sociálne siete,... Čítať ďalej
03 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Čo je GLOBSEC?

A odkazuje na svoje minulé príspevky, teda že Globsec je najväčší slovenský think-tank so 60 ľuďmi v celkom dvanástich európskych krajinách. Teraz má pobočku aj v Kyjeve. Tiež organizuje tri veľké konferencie - Globsec Bratislava Forum, Tatra summit a Château Belá. Na nich vystupujú aj českí politici, naposledy napríklad minister zahraničia Lipavský. A okrem iného vyznamenal v roku 2018 Petra Pavla.

„Informácie o financovaní na stránkach Globsecu bohužiaľ chýbajú. S nadsadením zlaté vajce tomu, kto nájde výročnú správu s darcami ‚nezávislého think-tanku' Globsec. Kto financuje Globsec? Na stránkach wikipédie sa dozvedáme, že partnermi sú stará známa americká vládna organizácia National Endowment for Democracy (NED) a ‚nezávislá' organizácia Atlantic council, ktorá podľa vlastných slov ‚posilňuje vedúcu úlohu USA',“ poukazuje Šik.

A pátra ďalej: „Pri vládnej organizácii NED vieme, kto ju financuje, pri ‚nezávislom' think-tanku Atlantic council sa to dozvieme z výročnej správy, kde medzi najväčšími darcami (nad 1 mil. dolárov) je o.i. United States Department of Defense, United States Department of State, UK Foreign, Commonwealth & Development Office a ďalej Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Open Society Foundations, Bank of America atď.“

Tak to vidíte, milí Slováci! Ale slovenské mainstreamové médiá blúznia o zásahoch Ruska.

Česi si všimli: NAJHORŠÍ ZÁSAH DO VOLIEB NA SLOVENSKU! A Rusko to nebolo (VIDEO+FOTO)
V rámci svojho programu Aby bolo jasno (ABJ) si moderátorka Jana Bobošíková pozvala na rozhovor Josefa Hübla, bývalého redaktora Československej televízie, spravodajcu v Poľsku a súčasného moderátora TV Bratislava. Aké sú vyhliadky na povolebné... Čítať ďalej
03 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!