Česi si všimli: NAJHORŠÍ ZÁSAH DO VOLIEB NA SLOVENSKU! A Rusko to nebolo (VIDEO+FOTO)
03 | 10 | 2023 I Diana Zaťková

V rámci svojho programu Aby bolo jasno (ABJ) si moderátorka Jana Bobošíková pozvala na rozhovor Josefa Hübla, bývalého redaktora Československej televízie, spravodajcu v Poľsku a súčasného moderátora TV Bratislava. Aké sú vyhliadky na povolebné koalície? Kto porušil novinársky kódex? A kto sa dopustil najväčšieho porušenia predvolebnej kampane? Prezident Petr Pavel a Česká televízia z toho nadšení nebudú, konštatujú české Parlamentní Listy.

Zavádzajúce exit pooly

Na úvod rozhovoru sa riešil pomerne veľký rozdiel medzi tzv. exit poolom, teda volebnými výsledkami stanovovanými na základe odpovedí ľudí, ktorí práve odvolili, a skutočnými výsledkami volieb.

Hübl a ďalší odborníci si ho vysvetľujú okrem iného tým, že sa ľudia, ktorí vychádzali z volebných miestností a stali sa respondentmi tohto prieskumu, báli povedať, koho naozaj volili, alebo jednoducho zaklamali. Podobné rozdiely ale boli podľa Jany Bobošíkovej viditeľné aj v posledných predvolebných prieskumoch, ktoré prisudzovali víťazstvo strane Michala Šimečku Progresívne Slovensko.
Možné povolebné koalície
To si Hübl dáva do súvislosti s tým, kto si tieto prieskumy objednal a kto ich robil. Podľa neho sa k renomovaným slovenským agentúram v poslednom predvolebnom období pridali aj tie menej známe a určitú výhodu mohol mať aj ten, kto prieskum platil.
 

Potom prišla pochopiteľne na rad aj otázka možných povolebných koalícií. Ako zásadný označil Hübl fakt, že prezidentka Čaputová už oznámila, že poverí zostavením vlády víťaza volieb, teda Roberta Fica.

„Fico dostane šancu, ale bude veľmi záležať aj na Peterovi Pellegrinim,“ povedal redaktor s tým, že ale Pellegrini už skôr vyhlásil, že programovo je jeho hnutie najbližšie k Ficovmu SMERO. „Ale je tam určitá animozita medzi Robertom Ficom a Peterom Pellegrinim,“ upozorňuje Hübl na možný problém z minulosti oboch politikov, ktorí spolu boli práve v hnutí SMER.

Fico zoči-voči Čaputovej. Dostal 14 dní
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok odovzdala poverenie na zostavenie vlády predsedovi víťaznej strany Smer-SD Robertovi Ficovi. Strana získala v sobotných (30. 9.) predčasných parlamentných voľbách najvyšší počet hlasov. <iframe... Čítať ďalej
02 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Podľa Hübla bude tiež veľmi záležať na tom, kto bude tretí, prípadne štvrtý do koalície.

„Pokiaľ ide o Andreja Danka a jeho Slovenskú národnú stranu (SNS), ten avizoval, že ak sa dohodnú Robert Fico a Peter Pellegrini, bez problémov ich podporia. To je ale len 79 hlasov,“ upozornil Hübl na pomerne krehkú väčšinu v 150-člennom slovenskom parlamente, kde minimálny počet potrebný na získanie väčšiny robí 76 hlasov.

Do úvahy teda padá aj Kresťansko-demokratické hnutie (KDH). Koalícia SMER, HLAS a KDH by mala dokonca 81 hlasov, čo by podľa Hübla bolo stabilnejšie riešenie.

 

Štvrtý variant prichádza do úvahy, keby Fico neuspel

Michal Šimečka (PS) by vládu zostavil iba za podmienky, keby sa dohodol s Pellegrinim. To ale Hübl nepredpokladá. Sú tam podľa neho príkre rozpory v programoch. Napríklad programy KDH a PS sa absolútne vylučujú v pohľade na sexuálne menšiny a s tým spojenými témami. KDH už avizovalo, že cez túto čiaru nepôjdu za žiadnu cenu.

Pomerne jasná je úloha bývalého premiéra Matoviča (OĽaNO), ten sa nedohodne pravdepodobne s nikým a ohlásil odchod do opozície.

Šimečka už vedie neformálne rokovania so stranami o zložení vlády
Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vedie neformálne rokovania s lídrami ostatných strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách. Chce zistiť, či existuje vôľa a priestor na vytvorenie alternatívnej väčšiny v parlamente. Tvrdí, že... Čítať ďalej
02 | 10 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Reč prišla aj na zásahy do volebnej kampane z českej strany

Moderátorka spomenula, že najmä verejnoprávne médiá a vládni politici stránili PS. Hübl je ale toho názoru, že sa zásahy do volebnej kampane z českej strany skôr vypomstili, teda boli kontraproduktívne.

Ako prvý taký príklad spomenul Václava Moravca, elitného moderátora Českej televízie.

Václav Moravec, zdroj: screen ČT

Ten sa podľa neho nelichotivo vyjadril ako o strane SMER, tak aj o strane HLAS. „A dokonca urážal slovenských voličov a hovoril o tom, že je Slovensko xenofóbne. Inými slovami zašiel za čiaru, za ktorú by moderátor zájsť nemal a porušil novinársky kódex, z ktorého vyplýva, že by sa nemal vyjadrovať pre iné médiá a ešte k tomu iného štátu,“ je si istý Hübl.

Ako druhý prípad negatívneho dopadu predvolebného zasahovania uviedol Hübl vystúpenie českého prezidenta Petra Pavla, ktoré, ako povedal, odsúdili aj dvaja bývalí českí ministri zahraničia Svoboda a Zaorálek. Pavel sa vyjadril v tom zmysle, že by zvolenie Fica malo vplyv na spoluprácu mnohých štátov so Slovenskom.

Petr Pavel, zdroj: screen ČT

Na druhú stranu spomenul redaktor Hübl odkaz, ktorý nahral Andrej Babiš priamo v Bratislave. Ohľadne vlny kritiky, ktorá sa spustila predovšetkým kvôli možnému porušeniu volebného moratória Hübl povedal, že to nebolo porušenie volebných pravidiel, pretože sa vyjadril cudzí štátny príslušník na sociálnej sieti X (Twitter), čo volebnému zákonu nijako neodporuje.

Pozitívne redaktor hodnotil aj vplyv odkazov bývalých prezidentov Klausa a Zemana na slovenských voličov.

Andrej Babiš, zdroj: screen FB/A. Babiš

Záverom došlo aj na divácke otázky.

Na otázku, či sa do kampane nejako zapojilo NATO, s ohľadom na varovanie niektorých politikov, že zvolením Fica Slovensko môže spoluprácu s NATO prehodnotiť, odpovedal Hübl, že toto priamo nezaznamenal, a naopak si myslia, že Fico neskrýva túžbu po tom, aby sa našlo mierové riešenie a nie je proti pomoci Ukrajine, je len proti dodávkam zbraní.

A najväčšie porušenie predvolebnej kampane? 

To Hübl vidí v spomínanom vyjadrení českého prezidenta Pavla. „Hlava štátu by sa nemala takto vyjadrovať a ovplyvňovať voľby v inom štáte,“ myslí si.

POLITICO: Po Ficovom víťazstve sa na Slovensku rozbieha KOALIČNÉ HANDLOVANIE
Pravdepodobne ešte nikdy od Nežnej revolúcie nezažilo Slovensko toľko pozornosti zo Západu, ako práve počas predčasných volieb 2023. Bludy, strach a hoaxy, ktoré šíria západné liberálne médiá sa už ani nedajú spočítať. Tak si teraz prečítajte, čo... Čítať ďalej
02 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!