M. Wlachovský: Ochrana štátnosti Ukrajiny je pre EÚ strategickou prioritou
02 | 10 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Ochrana ukrajinskej štátnosti a suverenity musí zostať strategickou prioritou Európskej únie (EÚ), vyhlásil minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský v Kyjeve na vopred neohlásenom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ. TASR o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí SR.

Wlachovský označil prítomnosť šéfov diplomacie v Kyjeve za "symbol toho, že Európska únia neopúšťa Ukrajinu". Zasadnutie je podľa neho dôkazom toho, že podpora Ukrajiny v jej boji za ochranu suverenity a územnej celistvosti zostáva strategickou prioritou spoločnej európskej agendy.

Slovenský minister vyjadril podporu eurointegračným ambíciám Ukrajiny a ocenil úspechy, ktoré už dosiahla na svojej ceste do EÚ. V nadväznosti na to hovoril o povojnovej obnove Ukrajiny, ktorá by podľa neho mala ísť ruka v ruke s implementáciou udržateľných reforiem.

Rozširovanie EÚ Wlachovský považuje za investíciu do dlhodobého mieru, stability a bezpečnosti celého regiónu aj Európy. Na zasadnutí pripomenul, že samotná Únia vznikla v reakcii na nacionalizmus, revizionizmus a militarizmus na kontinente. Týmto hrozbám dnes podľa neho čelí práve Ukrajina a štáty Únie spolu s ňou.
Šéfovia diplomacií krajín EÚ na pondelkovom neformálnom zasadnutí Rady pre zahraničné veci v Kyjeve vyjadrili solidaritu s Ukrajinou, ktorá čelí ruskej agresii.

Zároveň vyhlásili, že sú pripravení pokračovať v dlhodobej a udržateľnej podpore Ukrajiny vo všetkých rozmeroch vrátane jej cesty k členstvu v EÚ. Na zasadnutí sa osobne zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, ktorí sa poďakovali predstaviteľom štátov EÚ za vytrvalú pomoc a podporu pre Ukrajinu.

MIMORIADNE brutálny zločin: Ukrajinec ODPÁLIL petardu V TELE ženy
Počas víkendu došlo v susednom Česku neuveriteľne brutálnemu zločinu. Celú vec už vyšetruje polícia. V noci zo soboty (30.9.) na nedeľu (1.10.) po polnoci sa v ubytovni v Kožlanoch v Plzenskom kraji stal absolútne hrozný zločin, ktorý sa vzpiera... Čítať ďalej
02 | 10 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!